Vrijdag 13 november 2020. In de Telegraaf staat een stukje over de duif van meer dan 1 miljoen. De informatie kwam van Rutger van Lier, ‘expert op het gebied van duivenvluchten en full prof duivenkweker’. Wacht eens? Rutger van Lier? Die naam kwam me bekend voor. En jawel hoor, al gauw viel mijn euro. Ik had nog over hem geschreven.

HANS EYERKAMP

Het is weer even geleden dat Hans Eyerkamp me belde. ‘Je gaat binnenkort bezoek krijgen, neem me niet kwalijk, maar ik heb iemand naar jou verwezen’. En, zo ging Hans verder, ik denk dat we er, door mijn toedoen, een duivenliefhebber hebben bij gekregen. 

Het zit namelijk zo: ‘Toen ik van de week door de tuin liep zag ik op straat een jongere man met zijn fiets stil staan en hier naar de hokken kijken. Ik naar hem toe. Hij bleek verdwaald en ja, hij vroeg zich af of dat duivenhokken waren. Als je zo veel interesse hebt in duiven, kom dan gerust even dan gaan we samen op de hokken. Zo gebeurde.

GEWONNEN

Hans verder: Je kan niet geloven hoe geïnteresseerd die was. Hij hield maar niet op met vragen stellen. Je moet zelf duiven gaan houden, van ons krijg je er wel om mee te beginnen, aldus Hans.

Enkele weken nadien stond Rutger al op de stoep bij Heremans en andere topspelers. Enkele maanden later stond er een duivenhok achter zijn huis. Een jaar later stond zijn naam al op de uitslaglijsten en nu wordt hij dus omschreven als een expert die naar de Achterhoek verhuisde om daar professioneel de sport te beoefenen. Dat alles als gevolg van met de fiets verloren rijden in de omgeving Brummen. Het kan snel gaan.    


 Hoe 'brainwashed' kan je zijn (13 nov).

Een tijdje terug had ik het over een handelaar in duiven uit het niet al te verre oosten. De man was het beu peperdure duiven in te voeren, hij had kennelijk veel vertrouwen in mij en kocht alleen nog maar van namen die hij hier ergens was tegen gekomen. Nu bericht hij dat hij een klein probleem heeft. Zijn klanten zijn helemaal pedigree gek en als in pedigrees namen staan die ze al niet kennen passen ze. Waarvan ze die (moeten) kennen? Pipa. Hoe vaker ze een naam daar tegen komen hoe beter de duiven wel zullen zijn. Denken ze.

OOK DAAR

Ook daar staat v d Bulck op een voetstuk. De v d Bulck soort is er veruit het meest gewild. En, niet te vergeten, ook die van mensen die v d Bulck soort hebben zoals Stefaan L.

Die Yannick en Co kan je kennelijk om een boodschap sturen als een naam/ras opgehemeld moet worden. En dat zijn nu eens geen Nederlanders met een goede koopmansgeest. Die v d Bulck zal ongetwijfeld goede hebben maar als je dan leest dat de namen Roodhooft, Scheele, Bakker, Wouters, Jos v d Veken, Brugmans, Ouwerkerk, Verbree enzovoorts daar volkomen onbekend zijn stelt een mens zich toch vragen. Wat ik ook terloops las? De mooiste duif die ze hadden ingevoerd was er een van Huijsmans. DE Huijsmans. 


 Voorkomt ongelukken  (12 nov)

Duiven die hartje winter gekoppeld worden moeten worden voor gelicht. Wat velen doen is, een dag of tien voor ze de duiven bij een zetten, bij lichten van pakweg 7.00 u tot 10.00 ’s morgens vroeg en dan 's avonds weer een aantal uren tot pakwegh  23.00 uur. Is dit ook de beste methode?

Mij lijkt dat het beter kan. Veel beter zelfs. Hartje winter heb je immers veel sombere donkere dagen en het effect van ‘lichten’ ’s morgens en ’s avonds valt grotendeels weg als het overdag zo donker is. Er zijn zelfs liefhebbers die in volle  seizoen met donkere dagen overdag de lichten aan doen. Wat je daarom beter zou kunnen doen? Heel de dag licht. Het precieze uur van ‘lampen aan’ en ‘lampen uit’ komt niet zo nauw. Als de hokken maar minimum 12 uur verlicht zijn. De beste methode lijkt mij beginnen te lichten rond 2 uur 's nachts tot rond half vier. Dan wordt het op de hokken niet donker op sombere dagen en het scheelt in kapot gevochten eieren. En die krijg je bijna zeker als pakweg rond 23.00 u de lampen ineens uit gaan. Mogelijk zitten er nog duiven op de bodem, bij het licht worden vliegen die in de verkeerde bak, 'denken' dat het hun eigen bak is en het vervolg kan men raden.Als je rond half vier (15.30 u) de kunstmatige verlichting opheft wordt het 'op natuurlijk wijze geleidelijk donker'. Dat voorkomt verkeerd vliegen. En gedenk: Een enkele duif kan het verschil uit maken tussen eeuwige roem en vergetelheid. Ook 'Harry' zat ooit in een ei...  IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor