Vandaag was weer zo’n dag met meerdere mails van duivenliefhebbers.

Mail 1.a

Hallo Schaerlaekens. Men zegt dat veel gerst geven nu goed is voor de duiven en je op moet passen voor te vroege vorm als je duiven gescheiden houd. Wat vind jij?

Een duivenvriend.

Op zulke mails wordt uiteraard niet gereageerd. Het is toch een kwestie van fatsoen dat je even zegt wie je bent. Al is het nog zo summier.

Mail 2.

Beste AS, ik woon ten zuidwesten van Antwerpen en heb U uitslagen gevolgd. Ongelooflijk, niemand evenaart U. Proficiat. Ik werk en speel samen met mijn vader vooral Noyon. We hebben redelijk veel vliegers, 20 stuks. Nu hoorde mijn vader dat U de duiven verduistert en daarom wilde ik vragen….. Zo’n mail is heel wat anders. Daarmee weet je toch een beetje met wie je te maken hebt. En wat zeker helpt is ook dat schouderklopje ;-).

Mail 3.

Een Chinees wil weten of het klopt dat wij niet met duiven kunnen spelen. Klopt helaas, zo zei ik en vroeg op mijn beurt hoe de situatie daar was. De Pioneer One Loft Race in Tianjin is uitgesteld tot in mei, was het antwoord.

Niet later? Reageerde ik. De Chinees: Mei is zo goed als zeker. Het gaat met Corona vooral om EEN ding: Afstand van elkaar houden. Dat kan best met duivenwedstrijden. Gewoon wat creatief zijn en de overheid een goed plan voorleggen. Maar wij hebben wel geluk dat sommige belangrijke spelers hier goede contacten hebben met de overheid.' Aldus de Chinees. Geeft een beetje hoop.

Mail 4

Was er een van een buitenlander zoals ik er veel krijg. ‘Een betrouwbaar adres waar hij voor niet al te veel geld vitesse duiven kon kopen.’

Bij velen komen de waanzinnige prijzen die voor duiven worden betaald kennelijk de strot uit. Op vragen als deze geef ik meestal een stuk of vier namen. Sommige liefhebbers zijn blij als ze wat kunnen verkopen. En ook dankbaar. Anderen tonen zich voor even dankbaar, maar ik heb in dit leven al lang geleerd niet op dankbaarheid te rekenen. Wat in deze ook op valt is hoe rekbaar ‘niet al te veel geld’ is. Voor de een is dat 100 euro, voor de ander 400.


 Wat slimmer zijn (08-04-2020)

Je hoort de laatste tijd veel klagen over geode duiven die voor de gewone man niet meer te betalen zouden zijn. Dat is natuurlijk niet waar. Je kan voor weinig geld of zelfs gratis nog wel degelijk aan klasse materiaal komen. Gewoon wat slimmer zijn.

SLIMMER

Mijn eerste echt goede duif kreeg ik als 17-jarige van de buurman. Volgens mij had die toen de beste van Nederland. Ik kreeg er een uit zijn legendarische ‘05’ omdat ik zijn hokken zo goed schoonmaakte. Vermeulen heette die buurman en wat ben ik gelukt met die gratis duif. Over hokken schoonmaken gesproken: Twee weken terug kon je in het Spoor lezen over dhr. V d Kooy. Hij was afgelopen jaar de 2e beste liefhebber van Nederland geworden na Eyerkamp en zijn hok had vooral aan kwaliteit gewonnen door mijn duiven. Die had hij bekomen van zijn neefjes en die hadden die gekregen voor de boel opkuisen hier. Niet veel, maar ik probeerde wel kwaliteit te leveren.

Natuurlijk moet je dan nog geluk hebben. Zo was ik ook veel dank verschuldigd aan  Cees van Panhuis en zoon Richard. Geld voor bewezen diensten wilden ze niet. Ik gaf ze voor een jaar een doffer te leen, wel de beste die ik had en vader van mijn beste kweker van deze eeuw (622), maar heb er nooit iets van gehoord. Niet mee gelukt misschien? Want dat kan natuurlijk ook.

NU

Nu je steeds meer hoort over goede spelers, die gezien de huidige situatie, de duiven terug samen zetten liggen er ook kansen: De eieren die er snel gaan komen. Maar daar moet je wel achter aan. Je hoeft dus echt niet bemiddeld te zijn om aan goed soort te geraken. Voorbeelden in overvloed. 

OOK HIJ

Toen Amerikaan M Ganus hier voor het eerst kwam was hij samen met zijn vader. Misschien betaalde die de reis wel. Destijds kenden ze in Amerika maar enkele namen van hier. De meeste uit lang vervlogen tijden. De namen van de echte topspelers kenden ze niet. Ik nam mijn voorlichtersrol op me en wij naar de kampioenen van toen, soms met andere Amerikanen. Tientallen hokken werden bezocht en honderden duiven gekocht. Goedkope JONGE duiven veelal. Die dure duiven, Asduiven en Nationale winnaars, liet hij aan de Japanners. Onder die duiven van liefhebbers zonder naam die naar Amerika verkasten zat kwaliteit en dat heeft M Ganus geen windeieren gelegd. Al gauw was hij het die die dure duiven kocht. Of beter kon kopen. Omdat hij wat slimmer was.

DE BONDEN

Overigens zouden in België enkele liefhebbers hun jongen aan het lappen zijn, iets wat streng verboden is. De KBDB roept sportgenoten op ze te verklikken. Klinkt weinig sportief, ook moreel gezien kan men aanmerkingen hebben, maar zulke onverlaten zouden de start van het nieuwe seizoen in gevaar kunnen brengen. Daarom toch begrip voor de KBDB.

Nu zo veel mensen met zo veel duiven zitten is elke dag later starten dan mogelijk is een dag verloren. Hopelijk is men zich binnen de bonden aan het voorbereiden. Als de boel straks beetje bij beetje ‘open’ gaat zal duivensport het laatste zijn waar Rutte en Co aan zullen denken. Als we zelf niets doen. Ik denk daarbij aan afzonderlijk inmanden en alle andere mogelijke maatregelen om onderling contact te vermijden. Want daar zit nu het probleem, niet bij de duiven. Met een plan de campagne zou men naar de bevoegde instanties kunnen stappen als de tijd er voor rijp is. Die komen echt uit zichzelf niet naar ons toe. Belangrijk: Mensen met enig gewicht laten ‘onderhandelen’.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor