De combinatie Heezen-Goossens uit Beltrum kennen veel liefhebbers wel. Het zal nu de 5 of 6 VNCC-overwinning zijn van deze combinatie. Frans Heezen en Rudi Goossens vliegen een kleine 25 jaar samen. Frans heeft de dagelijkse zorg voor de duiven, dit is logisch want de duiven zijn op zijn erf gehuisvest en Rudi is de man van de (electronische) zaken eromheen. Men maakt ook gebruik van een detectiesysteem voor de duiven die op het dak vallen en juist dit systeem was voor Limoges van doorslaggevend belang. U vraagt zich hoe? De duiven werden vrijdags gelost, maar Frans was voor een ouderwetse boerenbruiloft van de buurman de gehele dag uitgenodigd. U begrijpt dat Frans, toen hij rond 02.00 zaterdag thuis kwam en het meldsysteem inschakelde, alles niet meer duidelijk op zijn netvlies had staan. Na een korte inspectie werd het bed opgezocht. Nog geen uur later ging het alarm van het detectiesysteem af, echter op de display van de antenne stond helemaal niks. Eenmaal bij het hok zag Frans een duifje zitten nog geen 15 cm naast de antenne. Toen hij probeerde haar binnen te krijgen, vloog de duif op de nok van het dak. Pas een kleine 40 minuten later liet zij zich constateren, maar was ze voor de VNCC vroeg genoeg? Door een fout bij de NT14 werd ze als tweede geklasseerd, maar bij de Compuclub stond ze eerste.

Gelukkig zagen de verantwoordelijke bestuurders van het VNCC ook de fout en werd de uitslag gecorrigeerd. Ook het melden van de duif ging niet van een leien dakje ( VNCC heeft dit jaar een nieuwe site), uiteindelijk belde Frans Hans Seelen uit zijn bed, gelukkig maar voor Hans, want ook hij pakte een steenvroege duif aan het einde van de nacht ( 3e VNCC). Het winnende duivinnetje is van 2017 en was goed opgeleerd via de taartvluchten, men kan hiervoor 6 á 7 keer inkorven. Als jaarling scoorde ze twee op twee op de zware fond. Dit jaar werd ze in en recordtijd opgeleerd. Ze ging 14 dagen voor het inkorven voor Limoges voor het eerst mee naar Heusden-Zolder ( 150 km), daarna door de week via Giesbeek naar het Belgisch plaatsje Geel ( 150 km) en als afsluiter dezelfde week naar Quievrain ( 270 km). Dus in één week driekeer de mand in en werd toen dinsdagavond ingekorfd voor Limoges. ONGELOOFLIJK. Maar dit hebben de jongens vaker gedaan en wij maar elke week inkorven om ze voor te bereiden op het zware werk. Ik weet dat sommige liefhebbers zelfs in de week er niet voor terugdeinzen om extra te rijden met hun duiven. Haar neststand was een verrassing voor haar bazen, door het feit dat de eieren nauwelijks bebroed waren en door de 3 inkorvingen dacht men dat ze niet zouden uitkomen. Maar dat gebeurde wel en men vindt kleine jongen een zeer goede stand om in te korven, wat later ook werd bewezen door haar nachtelijke aankomst. Het duifje had nauwelijks geleden van de vlucht en had nog bijna het zelfde gewicht. In beginsel was men van plan om 4 of 5 duiven voor Limoges te spelen, maar de groep duiven die in een zeer korte tijd werden ingespeeld, hadden alle kleine jongen. Vandaar dat het aantal duiven werd verhoogd, men zag dit ook als een mooie voorbereiding voor de komende vluchten die nog op het program staan.

Om zo met je duiven te kunnen spelen vraagt om zeer goede duiven en je zult ze ook optimaal moeten begeleiden, lijkt mij. Nou dat laatste mag je gerust vergeten. De duiven worden zeer vrij gehouden, mogen dagelijks losvliegen en worden gezamenlijk in één groot oud zolderhok boven oude paardenstallen gehouden. Men werkt met het volle baksysteem, dit houdt in er wordt een pallet goedkoop voer gekocht ( minder dan 10 euro per zak) en het gehele jaar wordt dit ruimschoots aan de duiven verstrekt. Hiervoor gebruikt men oude drinkbakken en ook gewoon op de vloer. Er wordt bewust nooit schoongemaakt, het hok is extreem droog en hierdoor is de mest geen bron van infectie. Frans gaf aan dat hij en Rudi liever de duiven observeerden dan dat ze de tijd doorbrengen met mest ruimen. Alle hokken zijn met elkaar dmv luiken verbonden en de duiven oud en jong lopen gewoon door elkaar en mogen zelf uitzoeken waar ze willen zitten. Je moet het gezien hebben om het te geloven, maar de duiven schitteren van gezondheid en levenslust. Dagelijks krijgen de duiven water uit de kraan, maar hier komt geen toevoeging bij, helder, schoon en fris! Het medisch plaatje is zeer beperkt. Duiven worden geënt tegen PMV en in de vereniging heeft men afgesproken dat voor het vliegseizoen begint alle leden de mest laten onderzoeken op wormen. Men heeft nog ongebruikte wormtabletten van een jaar of 4 liggen. Frans zegt hierover: “het is beter dit na 5 á 6 weken vliegen te doen, dan heeft het meer effect, omdat de duiven elkaar dan besmetten kunnen”. Over bijprodukten kan ik kort zijn, men heeft ze niet nodig, de duiven staan dicht tegen de natuur aan en deze tafel is goed gedekt. Allerlei theorieën over bijvoorbeeld vetvoer met pinda’s, trainen, verdonkeren of bijlichten hebben geen vat op hen, wel geeft Rudi aan dat hij graag een oog ziet van een duif waar de pupil naar onderen beweegt en een goede vleugel. Wat hij met dat laatste bedoelde werd mij niet echt duidelijk, maar het zal wel met de verhouding vleugel/lichaam te maken hebben.

Om zo je duiven te houden vraagt om een ijzersterk ras. Slechts bepaalde lijnen kunnen standhouden en bij navraag bleek ook dat de jongens een lijn bezitten waar goede duiven uit voortkomen. Toen Frans nog bezig was met zijn pubertijd maakte hij bij een buurman schoon. Deze bezat een zeer goed fondkoppel en menigeen kreeg daar duiven van, behalve Frans. Toen Frans aangaf te stoppen met het helpen bij het verzorgen van de duiven vroeg de vrouw van deze liefhebber verbaasd, waarom? Frans gaf aan dat hij zich overgeslagen voelde, waarop de vrouw haar man commandeerde dat het eerste beste koppel eieren uit het goed fondkoppel naar Frans moest gaan. Dit gebeurde. Op een vlucht van Bergerac viel bij de buurman een zeer vroege duif en Frans had hem zien vallen. De duif zat een aantal uren los. Bij de heer Hazelaar in Zutphen viel ook van deze vlucht een duif rond dezelfde tijd, echter men besloot de duif uit concours te halen wegens een onwaarschijnlijk hoge snelheid. De heer Hazelaar had kennis gekregen van de vroege duif in Beltrum en vroeg aan Frans om een uitslag als bewijs. Hiermee kon hij aantonen dat zijn duif niet was losgekomen en weer in concours moest worden opgenomen, aldus geschiedde. Uit dankbaarheid werd Frans uitgenodigd om een jonge duif op te halen. Dus op het brommertje naar Zutphen.

Frans kreeg een aantal jonge duiven ter hand en kreeg de vraag welke hij graag wilde hebben. “ Doe maar die zwartwitpen”. Nadat hij twee zwartwitpennen had aangereikt gekregen en aangaf dat hij deze niet bedoelde, vroeg de heer Hazelaar een beetje geïrriteerd welke hij nu bedoelde, waarop Frans aangaf de 666. Hier was Hazelaar iets minder gelukkig mee, maar hij gaf hem toch mee. Uit de duiven van het superkoppel van de buurman gekruist met 666 komt het zwartbonte soort voort. Duiven die niet gemakkelijk ziek worden en tegen en stootje kunnen. Natuurlijk ruilt de combinatie ook ( Vincent Vork blijkt succesvol) en koopt men soms een bonnetje van een liefhebber met een goede duif, maar alles voor normale bedragen. Door veel vraag naar bonnen vragen ze soms ook wel iets terug, maar Frans gaf aan dat de bonnenvraag voor hun hokbestand van ongeveer 50 jaarlingen en 25 ouden teveel wordt. Hierdoor hebben wij te weinig keuze bij onze jonge duiven om de gaten te vullen. In 2017 werd het hok enkele keren bezocht door een wezel, dit kostte zo,n 60/70 duiven het leven. Gelukkig is deze dreiging nu voorbij, maar het lijkt of ze altijd de besten pakken. Het selecteren van de duiven laten de jongens liever via de mand verlopen, dan via de wezel of roofvogel. Jarenlang zijn alle duiven het gehele jaar bij elkaar gehouden, dit jaar waren ze gescheiden en zetten ze de jongen duiven meer apart. Het scheiden heeft te maken met de rui, men hoopt hiermee een tragere rui te verkrijgen, zodat ook op de laatste vluchten de duiven gespeeld kunnen worden.

De combinatie speelt de VNCC en de ZLU vluchten. Dit gebeurt niet met grote aantallen, maar blijkt een duifje goed te overnachten, dan wordt ze hier ook op gespeeld. U begrijpt het de winnende duif van Limoges wordt dit jaar nog 1 of 2 keer gespeeld op een overnachtvlucht, inhouden is er niet bij! Zowel Frans als Rudi zijn actief bij Fiante, deze organisatie staat voor het stimuleren van de deelname aan de internationale fondvluchten. Vorig jaar was Jelle Jellema de grote smaakmaker. Als laatste werd er gesproken over het spelsysteem. De jongens spelen met de gedachte om de broedvakken 2 á 3 weken te sluiten en daarna wekelijks een aantal te open. Hiermee krijg je dat de duiven per groep op een bepaalde stand komen, zodat je voor iedere vlucht een aantal goed hebt zitten. Het is een idee.

Reporter Klaas MulderIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

'We worden terug op aarde gezet'... - ...

Hallo allemaal, Als eerste hoop ik dat jullie en jullie naasten nog gezond zijn en dat ook mogen blijven. We ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor