Nu de kruitdampen van Nanteuil zijn opgetrokken blijken de jonge duiven van Willie Rosendahl de beste forme gehad te hebben. Deze liefhebber draait even de 1e, 4e, 13e, 18e en 21e duif in de VNCC in en tijdsbestek van 10 minuten. Zulke prestaties prikkelt mijn nieuwsgierigheid, hoe krijgt een specialist dit voor elkaar? Voor Willie zijn de laatste twee jonge duivenvluchten het belangrijkst, hier wil hij het beste uit zijn duiven halen. De duiven werden nog een paar keer snel afgericht en het verloop verliep zeer goed en snel. Ook bij het inkorven toonden de duiven een optimale conditie, ze voelden zeer goed aan en blonken van gezondheid. Dit gaf Willie het vertrouwen en de verwachting dat zijn duiven vroeg konden gaan vallen en dit kwam uit. Voor alle zekerheid kregen de duiven nog een 3-daagse orni kuur zo’n 1,5 week van tevoren. Een probleem is dan het aanwijzen, want wie zet je nu bovenaan als ze allemaal aantonen in forme te zijn? Willie had er wel 3 op het oog, maar de overige duiven had hij ook hiervoor kunnen kiezen. Om 14.08.52 viel de 18-725 na twee rondjes op de klep en werd ze geconstateerd. Haar snelheid bedroeg 1247,36 m/m en daarmee werd ze de snelste binnen de VNCC en 2e NPO.

Haar ouders zijn geboren bij Jan van Pasch en aangekocht door Willie in 2016 en direct op de kweek gezet. De vader van de 18-725 is een kleinzoon van Olympic Iris en de moeder is een achterkleinkind van Lowieke. Bekijk je de stamboom van de 18-725 dan vallen de prestaties van de voorouders op. Het is doorspekt met topprestaties van topduiven ( klz Venus, zn Miss Inge, Bear, Miss Floortje, zus ’t Aske 798) en dan is de kans groot dat het nageslacht ook bevoorrecht is met deze genen.

De duiven krijgen na een vlucht volle bak hard voer, daags daarop wordt er Gerry Plus verstrekt aangemengd met Super dieet. De laatste 3 voerbeurten komt er van alles in de bakken, zoals hennep, vette zaden en Wielink Rui, dat vindt Willie zeer mooi voer voor de jongen ( ruivoer zit vol met kleine zaden). Na het voeren wordt uit 3 soorten DHP emmers een handje mix gegeven. Een dag na de vlucht begint de training, meestal moet de eerste dag de vlag er op, dan willen ze nog niet echt, maar de dagen daarna gaat alles weer vanzelf. De duiven worden gescheiden na de 3e vlucht en apart losgelaten, ze worden op de deur gespeeld. Willie heeft in feite 4 ploegen: vroege doffers/duivinnen en late doffers/duivinnen, elke groep traint apart een uur. Door zijn werk bij het jongeren internaat Horizon heeft Willie te maken met verschillende werktijden, soms vroege dienst en soms late dienst. Zijn vrouw Ina neemt dan de taken over, want de duiven gaan pas rond 16.00 uur los. Door de late dienst heeft Willie gekozen om bij te lichten tot 23.30. Kom ik dan thuis dan kan ik ze nog even wat extra bijvoeren en de duiven vliegen er goed op, aldus Willie.

Hij past de droge mestmethode toe, want zonder het schoonmaken er bij te rekenen, komt deze liefhebber op gemiddeld 4 uur per dag bezig zijn met de duiven. Succes komt niet zo maar aanwaaien. Willie geeft aan dat je als liefhebber nooit bij de pakken neer moet gaan zitten als het (even) niet loopt. Zoek de fouten en verbetert, gaandeweg komen dan de successen. Luister ook wat goede liefhebbers opmerken als zij bij jou op het hok komen en doe daar je voordeel mee. Hier een voorbeeld, Willie heeft een zeer goed vriendschappelijk contact met de familie van de Pasch uit Grubbenvorst. Toen Jan op het hok kwam van Willie merkte hij op dat de verluchting niet optimaal was. Zijn advies was: verwijder al het windbreekgaas uit de ramen, je hebt een doosmodel en laat de zuurstof gewoon via het gazen raam naar binnen komen. In het plafond een deel met plexiglas voor de constante temperatuur op het hok. Daags daarop heeft Willie het advies van Jan uitgevoerd en de prestaties van de duiven stegen weer tot volle tevredenheid. Ook heeft Willie contact gehad met Martin van Zon en de hokken meer een van Zon karakter gegeven. Dit gaf ook een verbetering van de prestaties. Als laatste werd er een strook polycarbonaat plaat aangebracht in het dak en nu is het hok prima (zie foto).

Ik stond even in de deuropening van het jonge duivinnenhok en de behaaglijke warmte viel mij op, zonder het gevoel te krijgen van benauwdheid, dat vaak optreedt bij hokken waar de verluchting niet optimaal is. Als het hok goed is dan moet je nog op zoek naar betere duiven en die werden onder anderen gevonden bij Jan van de Pasch. Over deze inbreng is Willie zeer tevreden, maar dat wil niet zeggen dat hij nu gestopt is met het zoeken, dit is een continu proces. Helaas gaat dit ook gepaard met teleurstellingen en als de bijgehaalde duiven niet voldoen dan verdwijnen ze weer van het hok, ongeacht de financiële offers Als de jongen goed rondvliegen worden ze ongeveer 10 keer weggebracht voordat men begint in te korven voor de africhtingvluchten in de vereniging. Soms zie je liefhebbers die hun duiven gaan africhten grote risico’s nemen. Als het weer slechter wordt, bijvoorbeeld het gaat regenen, dan worden de duiven niet gelost en rijdt hij weer terug naar huis. Willie beschikt over een eigen aanhanger met drie manden. Als de vluchten voorbij zijn krijgen de duiven knoflook met ui in het water en wordt er met behulp van karnemelk de rui gestimuleerd. De late jongen duiven worden op de natour gespeeld. Aan taartvluchten doet Willie niet mee, volgens hem heb je aan dit soort jongen niet veel het jaar daarop.

Te weinig ervaring, waardoor ze niet presteren op de snelheidsvluchten en te gemakkelijk verloren gaan. Voor fondliefhebbers geldt dit niet, dat zijn andere duiven, maar duiven voor de snelheid moeten veel de mand in tijdens hun geboortejaar. De selectie van de jonge duiven is gebaseerd op de behaalde prestaties en uit welke lijn ze stammen, maar zijn ze eenmaal jaarlingen dan moeten zij presteren! Ook Willie kent coli, voor dit jaar had hij gelukkig een milde vorm. Toen hij enkele jongen een beetje vreemd op de grond zag zitten, belde hij onmiddellijk Jan van De Pasch. Deze adviseerde om bij van de Weert medicijnen te halen tegen coli. Uiteindelijk viel het erg mee en was de coli na een week verdwenen. De duiven herstelden snel zonder dat er één dood ging. Je moet hier alert en juist op reageren. Over het algemeen is Willie geen medicijnman, de gezondheid moet op een natuurlijke wijze bij de duiven aanwezig zijn. Komen de duiven van de vlucht terug dan zit er s’avonds en de dag er op BS in het water en daarmee houdt het op!

Willie wat was voor jou en Ina één van de mooiste momenten in de duivensport?

In 2013 vlogen wij de 1e nationaal van Châteauroux van meer dan 49500 duiven. Ik was die dag gewoon op mijn werk en Ina zou de duiven constateren. Toen de “909” viel meldde Ina de duif zonder te beseffen welke prestatie deze duif had geleverd. Even later werd er teruggebeld met de vraag of het wel klopte, want er was nog geen duif in de verre omgeving gemeld? De kans op een eerste binnen de afdeling werd hierdoor groter geacht, maar Ina was zich niet bewust hoe het nationaal er bij stond. Dus werd er weer op de duiven gewacht, men had namelijk duiven op meer vluchten in de lucht. Toen er controle kwam en de duif los gelaten moest worden vond Ina dat allemaal maar vervelend, want stel voor dat hij niet wil binnen komen en er komen duiven die geconstateerd moeten, zit je er mooi mee. Nog steeds niet bewust van de geweldige prestatie van de “909”. Achteraf gezien een geweldige ervaring om mee te mogen maken dat er op jouw hok een eerste nationaal valt. De “909”is verkocht, maar Willie heeft nog kinderen en duiven waar je veel plezier van hebt gehad mogen ook op oudere leeftijd blijven, dat hebben ze verdiend.

Klaas Mulder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor