Gelukkig zien wij ook weer herintreders in onze mooie duivensport. Marcel Asbroek, spelend onder de naam van zijn moeder R.Asbroek-Pots, is zo’n herintreder. Zijn vader had na de oorlog weer snel duiven en was ook hiermee meer dan verdienstelijk. Doch op een gegeven moment moest hij kiezen tussen twee hobby’s en kwamen de duiven op het tweede plan. Zoon Marcel bleef nog doorgaan tot 2004 en toen werden de duiven op een paar na van de hand gedaan, zo zit er nog een oude doffer van Jan Oudekerk, die blijven mocht. Marcel bleef zo nu en dan wel eens kijken naar de aankomsten van duiven bij andere liefhebbers. Toen hij regelmatig bij zijn broer Johan de duiven ging opwachten begon het vlammetje weer te branden en van af 2014 zitten er weer duiven op de oude hokken van vader. In al die jaren was er geen onderhoud gepleegd aan de hokken en dat is nog goed te zien, maar de fietsen werden uit de hokken gehaald en de duiven kwamen weer terug. Op dit moment vliegt Marcel met ongeveer 40 koppels en zitten er nog een behoorlijk aantal kweekers/vastzitters.

Via Hennie Otten kwamen de broers Johan en Marcel in contact met de Duitse liefhebber Oswald Schneider uit Nottuln. Deze liefhebber vliegt meer dan verdienstelijk op de zware fond en beschikt over een zwaar ingeteelde duivenstam, bestaande uit het soort van Nico Volkers x Sam de Jong, aangeschaft in de jaren negentig, maar zuiver gehouden. Hier vindt men nog de oude lijnen weer van de Jackpot en de 100 x de 10. Prachtige duiven in de hand, de kwaliteit waarmee Nico Volkers en Sam de Jong glorie mee maakten, druipt er af.Marcel en Johan zagen direct dat om succesvol te kunnen vliegen er nodig nieuw bloed in moest komen. De bijgehaalde duiven werden en worden gekruist met duiven van broer Johan ( oude eigen stam), duiven van Jan Becker uit Nijverdal en A.Peeters uit Tilburg. De jongen hieruit werden nauwelijks opgeleerd in 2014, zelfs in 2015 kregen ze alle kans om uit te groeien. Pas het jaar er op werden ze flink aan de tand gevoeld. Degenen die niet tot prestaties kwamen moesten het pad ruimen en deze methode wordt voor elke generatie duiven strak toegepast. Deze aanpak leidde tot een sterke stam duiven, gebaseerd op de oude prestatielijnen, maar verfrist met nieuw bloed.

In 2017 werd de St.Vincent winnares voor het eerst gespeeld op de zware fond, ze mocht mee naar Pau en was volgens Marcel tiptop in conditie. Ze werd 9e in het Nic-Borne en dan speel je wel even tegen mannen als Jelle Jellema . Voor dit jaar werd de winnares van St.Vincent gekoppeld en toen ze ingekorfd werd op 15 daagse eitjes, legde Marcel de eitjes over en werd haar doffer op een ander hok geplaatst. Zaterdagavond bemerkte Marcel dat er een eitje was uitgekomen en hij plaatste de doffer met het jong weer terug. Gelukkig nam de doffer het jong weer aan en toen zondag rond 09.08 de 15-1318698 zich weer meldde was het net of zij niet weg was geweest en voedde het jong zonder problemen. Bij duiven blijkt maar weer dat veel mogelijk is , ik had het nog niet eerder gehoord. Bij het ter hand nemen van dit kampioentje viel het volgende op: goed compact gebouwd, niet te groot en een sterke stuit en schouders dicht tegen het lichaam aan. Maar of ze er wordt uitgepikt door de “kenners”, betwijfel ik. Het duivinnetje straalt van gezondheid en je ziet de gehechtheid aan haar nest , ze had nauwelijks van de vlucht geleden ook al is dit toch even 1122 km. Voor Marcel was zij de favoriet en werd ze ook al eerste getekende geplaatst en hij had gelijk! Het moet in het kopje zitten en daar kan niemand in kijken, aldus Marcel. Uiteindelijk pakt Marcel naast de snelste duif ook nog de 43e prijsduif de 54e en de 160e (gebaseerd op de voorlopige uitslag). Rond 16.45 heeft hij er weer 7 thuis.

Het duivinnetje is gekweekt uit een doffer van broer Johan (lijn Wilde/Asbroek) x duivin van Oswald Schneider. Dat de hokken oud zijn betekent nog niet dat ze slecht zijn. Binnen in de hokken is het aangenaam warm en voelt men geen benauwdheid, wat wijst op een goede verluchting. Dit zie je ook aan de strakheid van de duiven, mooi wit om de neus en glanzend verenpak. Alle fouten zijn er ooit in het verleden door vader uitgehaald en Marcel plukt hier de vruchten van. Al is hij wel van plan het voorfront te vernieuwen, moet ook wel, want de ruiten beginnen er uit te vallen. Marcel wil volgend jaar samen met zijn broer in combinatie gaan vliegen. Hij gaat de kwekers verzorgen en bij zijn broer Johan komen de vliegers. Dit betekent na het seizoen de overgebleven vliegduiven overwennen, maar gezien de ervaring van beide broers zal dit zonder veel problemen geschieden.

Marcel ( 54 jaar) werkt in de bouw en kan alleen zijn duiven na werktijd (16.30) verzorgen. Eenmaal per dag worden de hokken grondig gereinigd en moeten de duiven verplicht 1 uur vliegen, de vlag komt er op. De duiven krijgen volle bak ( verschillende zakken Beijers gemengd) en 3 dagen voor het inkorven worden ze bijgevoerd met de zak Jellema/te Morsche, dit is behoorlijk zwaar voer, maar Marcel is er tevreden over. Verder weinig poetspas, beetje mineralen en goed grit, daar moeten de duiven het op doen. Jonge duiven worden zo natuurlijk mogelijk gehouden, op een ouderwetse manier, geen bijlichten, de gezondheid moet er van nature zijn en ze mogen uitgroeien. Coli kent Marcel niet, maar mocht een duif tekenen geven van zwakheid of ze staat hem niet aan, dan kent hij maar één medicijn.

Als voorbereiding op de fondvluchten gaan de duiven iedere week mee met de vitessevluchten en 1 of 2 midfond vluchten. Daarna wordt er gekoppeld en krijgen ze 14 dagen rust. Aan medische begeleiding gaf Marcel het volgende: 14 dagen voor de inkorving een geeltablet en tegelijkertijd 2 dagen Orni in het water. Mocht Marcel iets zien aan de duiven, dan twijfelt hij niet en wordt de gang naar de dierenarts gemaakt. De toekomstige combinatie van twee ervaren duivenliefhebbers Marcel en Johan brengt voor beide broers een nieuwe dimensie in hun hobby. Veel succes, het begin is meer dan bemoedigend.

Klaas MulderIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Rust in de tent - John Logemann -

Tijd om weer eens wat woorden bij elkaar te typen. Weinig gelegenheid gehad. Hectisch is nogal zacht uitgedrukt, ...

John Logemann

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

COLUMNS

lso for foreign readers - Ad ...

I still hear fanciers say they regret they cannot read my blog or articles in their native language. Well this is ...

Ad Schaerlaeckens

Rust in de tent - John Logemann -

Tijd om weer eens wat woorden bij elkaar te typen. Weinig gelegenheid gehad. Hectisch is nogal zacht uitgedrukt, ...

John Logemann

Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te ...

Wordt niet zo heel veel geschreven de laatste weken, hier ook wat de klad erin. Hoe anderen die nog wel de ...

Sjaak Buwalda