ELDORADO………………….

Jan en Irene Nijboer wonen samen met zoon Dean sinds enkele jaren aan de Brugstraat in het landelijk gelegen Daarlerveen. Nadat het praktisch onhoudbaar werd om het stoffeerderijbedrijf van Jan nog vanuit de Veenstraat in Westerhaar te kunnen leiden is besloten om naar een andere woon/werkruimte om te zien. Aan de Brugstraat in Daarlerveen werd hiervoor een ideale plek gevonden, mooi alleenstaand en op enkele honderden meters van de naaste buren, een echt eldorado! Ook een geweldige plek om de zo geliefde duivenhobby van Jan verder gestalte te geven. Jan ontvangt mij in de fraaie kantine, annex duivenontmoetingsruimte in de grote schuur achter het huis en begint te vertellen. Dit is nu het 3e seizoen dat hier gevlogen wordt. Begonnen met de jonge duiven vanuit het oude hok, dat meegenomen is uit de Veenstraat. Daarna met de vliegduiven van af het zolderhok boven op de garage. Jan heeft in de drie jaren wel te maken met diverse aanpassingsproblemen en is er nog steeds niet helemaal over uit hoe de duiven in de zolderhokken nu het best tot hun recht en tot goede prestaties komen.

Individueel worden er wel redelijk tot goede resultaten geboekt, maar het prijspercentage in zijn geheel is nog te laag, volgens Jan. Wie Jan kent weet dat hij niet een man van stilzitten is, dus de plannen voor volgend seizoen zijn al weer gesmeed. Een deel van de vliegduiven zullen weer naar beneden verhuizen naar het oude, vertrouwde hok uit de Veenstraat en een deel blijft vanaf de zolderhokken vliegen. Voor de kwekers zullen er kweekboxen worden gerealiseerd aan de achterkant van de garage. Jan heeft flink geïnvesteerd in goede duiven van diverse tophokken. Voor de snelheid duiven van Evert Diepenveen en Jan Karsten en voor de dagfond duiven van Bakker Veenendaal, Morsink (v.d.Abeele) en D&P Soepboer. En ook alleen maar uit het beste van het beste. Samen met de kwekers van Jan Wessels en zn en de eigen kwekers, de topduiven, die in de laatste jaren zorgden voor de NPO-successen, hoopt Jan hiermee de prestaties in de komende jaren verder op te voeren.

Jan is dit jaar voor het eerst in zijn leven begonnen met het spelen van duivinnen, maar is hiermee inmiddels al weer gestopt. ‘Het duivinnenspel zit niet in mijn DNA” volgens Jan. ‘Laat mij maar mooi alleen met de doffers spelen.’ Ook wat betreft de verzorging is Jan weer terug bij zijn oude vertrouwde systeem van duivendierenarts Rob Hoekstra: elke 4 weken een geelpil en de 3 weken ertussen 1 dag een ornithosemiddel. Verder worden de duiven voor de inkorving ontsmet via een druppel in de neus en in de ogen. Ook wordt er wekelijks Clinee-tril en Tollyamin Forte verstrekt. Elke zondagmorgen komt vader Hilbert langs, die de duivenmest controleert met de microscoop. Het voer bestaat uit Verkerk Sport en All-in-One, in het begin van de week aangevuld met gerst. Voor de dagfondvluchten krijgen de doffers twee keer per dag na de training de gelegenheid om 20 minuten te eten uit de volle bak. Daarnaast wordt er nog ruim snoepzaad, pinda’s en mineralen verstrekt.

De eerste dagfondvlucht is gelijk een pittige vlucht geworden en de winnende duif van Jan, de NL16-1187540 bereikte na bijna negen uur vliegen zijn hok in Daarlerveen. Naast de 1e in de CC was dit ook goed voor een 7e NPO Noord tegen 3.555 duiven. Aan elke duif zit meestal wel een verhaal en dus ook aan deze krasdoffer. De doffer is in 2016 als ruilduif gekregen van de combinatie J.Wessels en zonen via de vriendenclub ‘Het Duivenhoekje’. Een doffer met in genen nog het edele bloed van het vermaarde koningskoppel en de ‘600’ van Jan Wessels. Via moederskant zien we een duif van ome Daan in de stamboom.

Conclusie: een echte dagfondduif, die deze prestatie van formaat levert bij echt dagfondweer! Stoffeerderij Jan Nijboer is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 7 personeelsleden en zo’n 10 ZZP-ers. Een hele onderneming dus waarover Jan de leiding heeft. Gelukkig krijgt Jan bij de verzorging van de duiven veel hulp van schoonvader Geert Bruins. 

Tot besluit wil ik nog een geheimpje met u delen: Jan en Irene verwachten in oktober gezinsuitbreiding. (ps. niet verder vertellen….)  

Bron: http://www.cc-noo.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

Weer spelbreker

Wij duivenmelkers hopen altijd dat het op de vluchtdagen mooi weer is. Vanaf maandag worden verschillende weersites ...

Ad de Jong

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen