Dax is een aantal jaren van het programma geweest in sector 3. Het NPO-bestuur heeft de twee Nationale Klassiekers op de middaglossing, Dax en Bergerac, naast St. Vincent hersteld. De rentree van Dax op het programma geeft liefhebbers weer motivatie een ploegje voor de middaglossing te reserveren. Zeker in de Noordelijke helft van Nederland waar straks (met een eventueel nieuwe Neutralisatieregeling) de ZLU-vluchten onder druk komen te staan. Gelukkig is dat nog niet zover. Terug naar het belangrijkste deel van dit artikel … Dax en hun geweldige winnaars. De winnaars zijn een vader en zoon combinatie uit Utrecht. Deze liefhebbers hebben zich pas sinds drie seizoenen volledig toegelegd op de marathonvluchten. Als je dan nu al een sectoroverwinning op je naam mag zetten, kun je zeggen dat die stap geslaagd is. 

Top 10

Bij onze competitie tellen de twee aangetekende duiven, zoals iedereen inmiddels weet. Hier de top 10 van Dax:

  1. Arie van der Meer en znn, Utrecht
  2. Ben van Holland en zn, Ede
  3. Gebr. Löwik, Almelo
  4. Jan Willems, Nijverdal
  5. Comb. Niks, Westerhaar
  6. Comb. Seelen, Borne
  7. A. Rave, Aalten
  8. Tom en Bianca van Dee, Tiel
  9. C. & G. Koopman, Ermerveen
  10. Ysbrand Kaptein, Akersloot

De liefhebber

De winnende combinatie bestaat uit vader Arie (74 jaar) en de zonen Co (47) en Dennis (41) van der Meer. Dennis is stratenmaker van beroep, vader Arie geniet van zijn welverdiende pensioen. Vader doet vooral ‘s ochtends de verzorging en hij krijgt ’s avonds van Dennis steun. Co is supporter als de duiven thuis komen en helpt waar nodig. Als je zo naar de mannen luistert dan is Dennis degene die de strategie uitstippelt en is vader Arie het klankbord. Arie straalt als hij over zijn duiven praat en de mooie prestaties die de laatste jaren al zijn behaald. Co is dan nu wat op de achtergrond, maar is wel de grondlegger van de duivensport bij de familie Van der Meer. Hij startte met de duivensport aan het begin van de jaren ’80 en heeft de rest van de familie besmet met het duivenvirus. Aanvankelijk werd er voor het programma gespeeld. In 2015 kwam op het huidige adres de specialisatie voor de marathonvluchten. De meeste duiven komen van Nico Volkens aangevuld met duiven van Jan van Straten en Peter Bruinenberg. Vooral de laatste duiven kruisen geweldig goed met het soort van Nico Volkens. De mannen hebben 14 meter hok, waarvan een meter of 4 op de schuur staat. Hierin huizen de jaarlingen. In de tuin staat zo’n 6 meter voor de overjarige vliegduiven en een 4 meter voor de jongen.
 
De winnende duifDe winnende duif is een slanke kras-duivin van 2014. Het duifje is mooi rond maar weegt geen gram te veel. Haar vader is een rechtstreekse Volkens-duif (uit Don Dino maal Satin). De moeder komt via Bert Kos. Deze Kos-duif is een kruising tussen (vanvaderskant) Inteelt Chebet van Jan van Keulen en de moeder is een dochter van het wereldberoemde Bonte Koppel van Nico Volkens. Deze winnende duivin is op jongen van een dag of 9 ingemand. Als jaarling won deze duivin een 306e NPO Aurillac. Als twee-jarige werd ze 3e Duifkampioen van Afdeling 7. De prijzen die daar bij hoorde waren de 40e NPO Bergerac (afdelingsvlucht), 48e nationaal Perigueux tegen 7.022 duiven en de 213e nationaal Orange tegen 3.861 duiven. Het is dus bepaald geen eendagsvlieg. Een fantastische vliegduivin met een geweldige achtergrond.
 
Het seizoen

Het seizoen wordt met 100 vliegduiven begonnen. Daarnaast hebben ze 24 kweekkoppels. De duiven worden ingespeeld op weduwschap. Ze zijn wekelijks op de programma-vluchten ingemand. Daarna zijn ze een keer in Hank ingemand voor Chevrainvilliers. Als laatste voorbereidingen hebben ze tweemaal Pont Saint Maxence gehad. Drie weken voor St. Vincent zijn de duiven gekoppeld voor de desbetreffende vlucht. De winnende duivin is op haar eerste jong ingekorfd op Dax. De duiven krijgen All-In-One voer van Beyers aangevuld met zuivering van Ronny van Tilburg of Beyers. Opvoeren gebeurt met een vetrijke mengeling. Naast grit, mineralen, tovo en snoepzaad krijgen de duiven wat producten van Belgica De Weerd … de Balance-lijn. De duiven krijgen tijdens het broeden een geelkuur en als ‘de koppen’ niet goed zijn een middel tegen ornithose. De duiven zijn dit jaar tweemaal gecontroleerd door dr. Van der Sluis. Om de weerstand te versterken krijgen de duiven twee keer per week Bio-3 van Travipharma.

 

Tot Slot

De duivensport vinden de mannen prachtig. De omgang met de beesten en vooral het draaien van vroege duiven, maakt het tot een mooie belevenis. De hele familie inclusief moeder Van der Meer leeft mee met de hobby van de mannen. Ze werken samen met Jay Lissenberg en vader Johan. Er wordt samengekweekt en geruild. Ze sparren veel samen en daarbij worden liters koffie gedronken op het landje van de familie Lissenberg . Daarnaast is er goed contact met Nico Volkens. Ze kunnen alles aan hem vragen en staat altijd klaar met raad. De winnende duif kwam als jaarling zwaargewond terug van een oefenvlucht uit Quivraien. Een aantal weken daarna, toen ze hersteld was, maakte ze haar fonddebuut. Dat was succesvol, want ze rondde haar seizoen af met een mooie prijs (306e NPO Aurillac). Mannen bedankt voor jullie gastvrijheid en openheid over jullie duivenverzorging. Ik feliciteer jullie nogmaals en wens jullie veel succes met de rest van het seizoen.

Jaco van Nieuwamerongen

Bron: marathonnoord.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor