Met Perpignan zijn we weer al aan de laatste vlucht van het ZLU-seizoen toegekomen. Voor diegene die goed stonden voor de diverse kampioenschappen spannend. Kunnen we die laatste vlucht ook nog op niveau presteren of is het kaarsje op? Waar de één zijn prima seizoen op het laatst toch nog een deuk zag krijgen zette de andere een eindsprint in. Het afgelopen seizoen werd gekenmerkt door slechte weersomstandigheden voor de duiven. Desondanks zien we toch de gekende hokken weer meestal bovenaan staan. Op Perpignan was dit niet anders. De bij leven al een legende zijnde Cas van de Graaff (79 jaar) en zoon Klaas (39 jaar) eisen de overwinning op van Perpignan. Een mooi slot van een duivenseizoen voor Cas en Klaas wat anders was dan men gewoon is. Als gevolg van ziekte van Cas en een daaruit voortvloeiende zware operatie kon niet aan alle ZLU-vluchten worden deelgenomen. De winnares is de 11-3006522, een blauw bonte duivin, wat werd ingemand op jongen van een dag of 6-7. Als je de afstamming van deze duivin bekijkt begint het je te duizelen van de toppers in die afstamming.

Zo is de winnares een dochter van de beroemde “Armstrong” met o.m. een 4e en 12e Nat. Pau, een 38e en 42e Nat. Perpignan, een 8e, 96e en 311e Nat. Dax. De “Armstrong” is dan op zijn beurt weer kleinzoon van “De Vermeulen-doffer”, vader van o.m. “De Turbo”, van Cas en Klaas, “’t Casje Vermeulen” bij Ko van Dommelen en “Zeeuws Meisje” bij Vertelman & Zn. Verder zie we “De 273”, welke doffer we ook weer terug zien in de afstamming van de 1e Nat. Pau 2013 bij Hans van de Gruiter; De “02-510”, vader van de “Cas” alias de “Escobar” welke door Ko van Dommelen rechtstreeks is aangeschaft bij Cas van de Graaff en Zoon. En als laatste komen we de “Super kweker” van Flip Steketee tegen, vader van o.a. 1e, 2e, en 5e Nat, Dax. Uit deze doffer stammen o.a. ook de winnaars van Barcelona 2014 en Narbonne 2014 bij Flip Steketee af. Lust u nog peultjes zou Jo Melis zeggen, die trouwens met de 46 en de 133 ook nog over 2 duiven heeft beschikt uit de lijnen van Cas en Klaas van de Graaff, evenals o.a. Aart Jan Maljaars, Marco Houtekamer, Frans Janssens, etc..

Tijdens mijn bezoek vloog de winnares buiten, maar de duiven van Cas en Klaas zijn echter zo tam dat ze zonder probleem door Klaas binnen geroepen werd en kon worden gepakt. In de hand is het een fantastisch fijne duivin, boterzacht en uitstekend gebouwd. Op Pau miste de 11-522 net haar prijs maar in 2013 pakte ze prijs op zowel Tarbes als op Narbonne. Er wordt gespeeld op een hok van 6 meter en een gecombineerd kweek-/vlieghok van 11 meter, in de volksmond het kippenhok genoemd (vanwege de laagbouw). De hokken zijn keurig onderhouden en waren kraakhelder tijdens mij bezoek. Afgelopen jaar overwinterde er ongeveer 70 duiven. Volgens Cas zullen het er deze winter niet veel meer worden dan 40 stuks. Een keiharde selectie dus. Gespeeld werd er dit jaar met 12 nestkoppels welke meestal als koppel werden gespeeld. Daarnaast waren er 9 weduwnaars en nog enkele duivinnen op nest welke tegen kweekdoffers waren gekoppeld. Op de vraag welke rassen ze hebben kreeg ik als antwoord: “Rassen zeggen me niets, goede moet je hebben”.

En dat ze goede hebben dat weet inmiddels iedereen in duivenland. Medisch gezien wordt er niet echt veel gedaan. In het voorjaar een geelkuurtje en halverwege het seizoen nog een paar dagen en dat is het wel. Wat verder opviel was dat de duiven zeer tam zijn bij Cas en Klaas. Regelmatig kwam er een duif, zowel jong als oud op schoot vliegen en om een pinda bedelen. Dat dit ook nadelen meebrengt bleek vorig seizoen toen de thuiskomende duif van de tijdrace niet op de antenne lande maar op de buitentafel om eerst een pinda te komen bedelen. Cas en Klaas van de Graaff zijn al jaren een begrip in de duiversport, behalve dat men zelf vele keren een topprestatie wegzet zijn ze ook zeer gekend als leveranciers van topduiven aan alle groten uit de duivensport.

Een klein hok maar groot van daden. Niet onvermeld mogen we de rol van Dora laten die door de week de nodige hand- en spandienst verricht. Hopelijk kan de familie Van der Graaff nog vele jaren van de duivensport genieten en kan de duivensport getuigen zijn van hun prestaties en ongekende klasse duiven.

IFC Zeeland Jaap BruggemanIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann