Stoop van Huizen uit Den Bommel – Keizerkampioen Zuid Hollandse Eilanden 2015

Op bezoek bij de broers Kees 68 jr en Rinus 60 jr in het kleine dorp Zuidzijde naast den Bommel op het voormalige eiland Goeree Overflakkee. Met 180 inwoners is het dorp inderdaad klein te noemen. In de regio staat het vooral bekend om de mooie oude watertoren die tot ver in de regio te zien is. Wellicht is dit voor de duiven als baken ook een voordeel ! ? Rinus is op 14 jarige leeftijd via zwager Jaap Visser met de duiven in aanraking gekomen. Samen hebben ze oudere broer Kees met de duivenbacil besmet en Kees en Rinus spelen nu al ruim 40 jaar samen. In 1994 hebben ze een zeer functioneel hok en op het moment beslaat dit zo’n 16 meter inclusief de ren voor de kwekers. Ze zijn lid van een zeer sterke vereniging De Blauwe Duif in Achthuizen. Op dit moment zijn daar nog 16 vliegende leden aktief. Aktief is hierbij het juiste woord omdat gedurende het gehele seizoen aktiviteiten worden opgezet. Een A en B competitie, veel ondersteuning van nieuwe en beginnende liefhebbers en in de winter wordt er in het clubhuis wekelijks biljart gespeeld.

2015 een topjaar

In de kopregel heb ik het reeds aangehaald. In het gehele seizoen over alle onderdelen eigenlijk geen slechte vlucht gehad. Wanneer men dan ook nog kop vliegt kan het niet anders zijn dat beiden terecht de keizerkampioen van de Regio Zuid Hollandse Eilanden zijn geworden. Dit blijkt oa uit de volgende resultaten;

  • 1e Generaal Onaangewezen en 1e Generaal ZHE aangewezen
  • 1e Dagfond Onaangewezen
  • 1e Oude duiven OA en A
  • 1e Vitesse Jonge Duiven Aangewezen
  • 1e Vitesse Duifkampioen met de 15-1675674
  • 1e Midfond onaangewezen jonge duiven.

Op de vraag of dit hun beste jaar ooit is, zie ik toch twijfel op beide gezichten. Ze hebben al zoveel prachtige resultaten behaald, maar beiden noemen toch tegelijk 2009. In dat jaar behaalden ze 3x Teletekst met 3x 1e in de Afdeling.

De Start

Het seizoen begint al snel na het stoppen van de natour. Een goede rui is noodzakelijk. De kwekers doen aan winterkweek en de 2e ronde wordt onder de weduwnaars gelegd, die rond 15 januari gekoppeld zijn. Als de jongen 15 dagen zijn worden de duivinnen verwijderd en brengen de doffers de beide jongen alleen groot. Er wordt gevlogen met maximaal 28 weduwnaars verdeeld over 2 afdelingen. 8 kwekers zorgen voor de nodige nakomelingen en jaarlijks worden rond 50 jonge duiven op vluchten gespeeld.

Weduwschap met doffers

In 2015 is weer met alleen doffers gevlogen. Het Totaal Weduwschap is een tijd geprobeerd, maar ze kregen dit onvoldoende onder controle. Ze zien graag de duiven trainen en bij de duivinnen gaf dit problemen doordat ze meteen op het dak vielen zodra één van de bazen zich vertoonde. Alle tips van bevriende liefhebbers hebben niet tot verbetering of ander inzicht geleid. De doffers trainen in het begin 1 x per dag ongeveer een uur en vanaf mei wordt dit 2 x een uur. Het mooie is hier dat de klep in het seizoen om 7.00 uur s’ ochtends automatisch open gaat. Kees, waar de duiven zich bevinden, kan zich geen mooiere wekker voorstellen. Hetzelfde gebeurt met de jonge duiven. De doffers gaan alle vluchten mee. Respijt is er voor duiven die een keer wat later komen of duidelijk minder in conditie.

De Aanpak

Hoe krijg je het voor elkaar om je duiven wekelijks in goede conditie te hebben ? De eerste reactie is zoals vaak, niet zo veel bijzonders ! Gedurende het gesprek blijkt wel dat ze niets aan het toeval overlaten. Beide zijn zeer precies en dat zie je aan de tuin, het huis en in het hok ! Alles is een plaatje ! Als voer wordt de Versele Sport Subliem verstrekt en dit zowel voor jong en oude. Bij terugkomst van de vlucht schoon water. Op dinsdag of de dag voor de dag van inkorving krijgen de duiven Belgatai. 1 x in de maand krijgen duiven een geeltablet Belga Magix. Op de 2 weduwnaarsafdelingen gebeurt dit om de week. Zodat niet in 1 week alle duiven behandeld worden. Beide broers zijn bang voor Paratyphus. Volgens hun wordt dit enorm onderschat. Ze zijn een duidelijke voorstander van spuiten in combinatie met een kuur. Hun ervaring geeft aan dat de duiven er na deze behandeling altijd beter uit zien !!

De duiven

Door de jaren heen zijn ze altijd op zoek naar goed duiven. Veel goede resultaten zijn ook behaald met duiven uit de regio en vooral ook uit de eigen vereniging zoals met duiven van Jan en Chris van der Made of met de Poortvliet duiven van Jaap Bevaart. Het was Rinus opgevallen dat met name de eerder genoemde Vader zoon combinatie van der Made zeer succesvol was met een duif van de combinatie Doornenbal Jonker. De doffer – Super Mario 107 vloog 8 x top 10 tegen gemiddeld 4000 duiven en werd 3e nationale asduif WHZB en TBOTB. Via internet wisten ze een broer van deze duif te kopen nl. de, 12-1313144 oftewel blauwe witpen PowerBoy 144 ( zie foto met vleugel) en dit lijkt bij hun een super kweker te worden. Vader is SAM en moeder Powergirl Van Doornenbal – Jonker die afkomstig zijn uit de lijnen van Nobele Blue en Kleine Dirk van Koopman. Waar de Poortvliet duiven vooral tot 400 km voorop konden vliegen, gaan deze ook de afstanden tot en met 700 km succesvol het gevecht met de concurrentie aan . Zo vloog een volle zoon de 13-1201894 op Nationaal Chateauroux 15 minuten vooruit op de volgende liefhebber en werd 3e Duifkampioen van het samenspel Zuid Hollandse Eilanden. Op dit moment is het kweekhok voor het grootste deel op gebouwd uit de nakomelingen van deze prachtige doffer. Het toont het vertrouwen wat beide broers in deze duif hebben.

Voor de snelheid zitten er op het kweekhok enkele duiven van de Op de Beeck Baetens en Heremans Ceusters lijnen, zoals kleinzoon van de Euro en een goede duivin via Wim van Es met de lijn van Marijke Vink – Reza en Gerard Koopman. In 2016 willen de broers deze duiven ook op de dagfond vluchten uit proberen. Qua afstamming moeten ze het zeker kunnen volgens Kees.

Een bonnetje

Ook collega liefhebbers zijn succesvol met de duiven van deze Combinatie. Richard van den Bos kocht op de tentoonstelling een bon van de broers en hier heeft hij geen spijt gehad. De 10-1647213 of te Figuur 2 machtige vleugel van de Power Boy 144 wel Lucky 13 ontpopte zich tot een topper. Deze duif werd in 2012 de 4e Nationale Asduif Dagfond in de competitie de The Best of the Best.

Het dipje

Op de vraag wat ze doen als er dipje aan lijkt te komen; in het verleden mochten de duivinnen dan een nacht bij de doffers blijven of ze kregen een keer vitaminen toegedient. Daarnaast krijgen ze altijd grit en roodsteen en alleen tijdens de kweek ook Vitamineral.

De Jonge Duiven

Afgelopen jaar is met de jonge duiven super gespeeld. Om dit te realiseren moest er veel gebeuren. De jonge duiven van de 1e en 2e ronde komen bijeen en worden tot 8 juni verduisterd. Daarna wordt er bijgelicht van 5.00 – 23.00 uur. Via een bak met gaas op de klep wordt de omgeving verkend. Als ze éénmaal trainen gaan ze er 2 keer per dag uit! De jonge duiven worden zo’n 20 x opgeleerd en dit begint met kleine afstanden van 2 km om daarna stap voor stap kennis te maken met de Zeeuwse Eilanden richting het zuiden. Dit jaar trainden ze werkelijk enorm. Bij het uitaten waren ze direct weg en na lange tijd kwamen ze in groepjes van 5 terug. In de voorbereiding zijn bijna geen jonge duiven verspeeld. Ook tijdens de vlucht vielen de jonge duiven met enorme drive. De winterjongen hadden al snel interesse om een nestje te maken en dat gaf mooie vroege prijzen. Tijdens de vluchten werden de jonge duiven nog 1 x per week weggebracht. Na de wijziging naar het spel met de deur waren de percentages iets hoger, maar het leek of er minder vroege uitschieters waren. Ook hier trainen de jonge doffers en duivinnen apart. De jonge duiven ontvangen alle dagen hetzelfde voer nl. de Versele Sport Subliem met zo’n 25 % gerst. Net als de oude duiven ontvangen de jonge duiven 1 x per maand een geeltablet. S’zondags ontvangen ze Amco met vitamine over het voer. Ze realiseren zich terdege dat de kleinste besmetting het gehele seizoen naar de knoppen kan helpen.

2016

Door de prachtige resultaten van de jonge duiven met zeer weinig verliezen worden er voor 2016 18 van de 26 bakken gevuld met jaarlingen. Tijdens het bezoek zat dit jonge team er werkelijk super bij. Continue zijn ze op zoek zich te verbeteren. Zelden een hok gezien wat zo praktisch en schoon wordt gerund. Beide broers vullen elkaar perfect aan, kortom ook dit jaar zullen ze er alles aan doen om het podium weer te bestijgen. Kees en Rinus, Dank voor de gastvrijheid en ik ben er van overtuigd dat er nog vele kampioenschappen zullen volgen !

Bram KoppenaalIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Evelien's Journaal - 'KWF en ...

Zaterdag 12 oktober was er weer de jaarlijkse HABRU duiven dag t.b.v. het KWF. Gero wilde er graag heen om daar ...

Evelien's Journaal

John Logemann - Wintertijd -

  Zondagochtend, het is buiten nogal grijs, in de verte hoor ik het geluid van de overtrekkende ganzen. Het ...

John Logemann

COLUMNS

Soort van rust - Sjaak Buwalda

Qua kleurspeling van de natuur misschien wel de mooiste tijd van het jaar, een ander vindt het weer vervelend om al ...

Sjaak Buwalda

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Ad Schaerlaeckens - Heet van de naald -

146.400 € werd gisteren door (wie anders dan) een Chinees op tafel gelegd. Niet voor een heel hok ...

Ad Schaerlaeckens