Het Asduif - kampioenschap wordt gewonnen door de duif met de meeste punten op de 8 ZLU - vluchten. Het eerste Asduif - kampioenschap van de I.F.C. Zeeland wordt glorieus gewonnen door Frans Janssens uit Kapelle. De 54 - jarige Frans Janssens is werkzaam in de schelpd ieren is getrouwd met Jolanda, heeft 2 zoons en is een gedreven duivenliefhebber. De duivensport kreeg hij met de paplepel ingegoten want vader Frans Sr. speelde ook met duiven. In 1978 werd Frans jr. jeugdlid maar speelde zelfstandig op een apart hokje in de achtertuin. Vanaf 1983 speelt hij vanaf zijn toenmalig woonadres in Biezelinge . Eerst voornamelijk op de Dagfond en vanaf 1987 ook op de Overnachtfond. Frans wist niet meer wanneer precies maar in 1989 of in 1990 is hij nog G eneraal K ampioen geweest bi j de toenmalige ZNB. Feitelijk speelt Frans sinds die tijd altijd aan de top. De laatste jaren is hij het vizier meer ga a n verzetten naar de ZLU - vluchten.

Zowel de eerste als de tweede A sduif zijn afkomstig van deze sympathieke melker. En de winnaar is d e 11 - 3012795, die vernoemd is naar de eerste kleinzoon van Frans en Joland a Janssens “Davy”.

Deze 3 - jarige kras doffer wist als weduwnaar op de 3 vluchten dat hij werd meegegeven de navolgende prijzen te scoren Pau (2 1 6 duiven) 3 e ; St. Vincent (239 duiven) 16 e ; Perpignan 336 duiven) 22 e . De Davy is een achterkleinzoon van zowel de “3 e Gouden Crack 99” als de “43”. Twee duiven die hun stempel hebben gedrukt op het huidige hokbestand.

Anker De 2 e Asduif is de 08 - 3854431, “De Walchenaar”, een kras witpe n doffer die eveneens op weduwschap werd gespeeld. Deze krachtpatser won de navolgende prijzen: Pau (216 duiven) 16 e ; St. Vincent (239 duiven) 2 e ; Perpignan 336 duiven) 51 e . Ook deze doffer stamt weer af van de “3 e Gouden Crack 99” en aan moederskant van “De Stoffel” van Aart Jan Maljaars.

Anker De hokaccommodatie van Frans bestaat uit een voormalig hok van Punt en een hok van Buitenhuis wat door hem gedeeltelijk is uitgebreid en tot één geheel van circa 12 meter is g emaakt. Vooraan staat nog een zelfgemaakt hok van ca. 3 meter. Dat de hokken goed zijn spreekt voor zich met de geleverde prestaties. In 2014 werd er gespeeld met 35 weduwnaars en 12 nestkoppels. Buitenom de ZLU - vluchten werd alleen op Nationaal St. Vincen t deelgenomen. Het nestspel bevalt echter niet en voor volgend jaar is het plan dat er alleen nog met weduwnaars wordt gespeeld. Verder zal hij met jaarlingen en 2 - jarigen toch weer aan de middaglossingen gaan deelnemen als voorbereiding op het echte werk bij de ZLU - vluchten. G ekoppeld wordt er in maart en alle koppels brengen 1 jong groot. Na een paar dagen broeden op de 2 e ronde gaan de duiven op weduwschap. De duiven die de hokken bevolken zijn afkomstig van de Familie Dingemanse uit Arnemuiden, Kees en Carlo Dominicus uit Goes uit de Gloria - lijn en de laatste jaren zijn daar duiven bijgekomen van Cas en Klaas van de Graaff uit Arnemuiden en Aart Jan Maljaars uit Zoutelande. In de zomer beschikt Frans over circa 90 oude duiven en tussen de 30 en 40 jonge duiven. Medisch gezien doet Frans geen bijzondere dingen. In de winter worden de duiven gekuurd tegen Paratyfus en in het seizoen wordt af en toe een geelpil gegeven. Verder gaat er wekelijks 2x Forta Vita van Travipharma in het water. De jonge duiven krij gen van diezelfde firma een kruidenelixer in het water tegen de coli.

Anker Frans Janssens een naam die we ook volgend jaar ongetwijfeld weer gaan tegenkomen in de kop van de uitslag. Dus als je vroeg wilt zitten moet je voor Frans draaien.

IFC Zeeland - Jaap BruggemanIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor