HET LIJKT TE GAAN LUKKEN - Peter Theunis - - Duivenvlucht.nl

 

De rui begint bij de verduisterde jonge duiven. Hier gaan ze hun tweede week van de paratyfuskuur in, aankomend weekend volgt de enting. Hun dek begint te vallen, al gooien verduisterde jongen zich niet zo kaal als wanneer je de jongen bij de oude duiven wegneemt. Overigens is dat ook niet nodig. Vijfentwintig jaar geleden was ik op een hok waar de duiven alleen wat gerst kregen in de ruiperiode. Die duiven hadden geen veer meer in hun lichaam, nog nooit had ik zulke kale duiven gezien.

Toen ze eenmaal waren ingeruid, ben ik daar nog eens geweest. De duiven hadden vierkante, droge pluimen, vandaar dat ik de mijne liever een vetrijke mengeling geef in de rui. Dat overdreven kaal gooien is nergens voor nodig, ze ruien toch wel want dat is een natuurlijk fenomeen.

Een mooi geruide duif heeft zijdezachte pluimen en is snel droog na een bad. Ook moeten de veerpennen flexibel en gemakkelijk te buigen zijn zonder dat ze breken.

Sedochol is een wondermiddel tijdens het ruien, ze krijgen dat hier tot ze hun nieuwe pak volledig aan hebben. Ik geloof niet in andere ruiversnellers- of middelen, al is wat biergist niet slecht nu. Dit zit ook in onze emmer verwerkt.


04 OKT RUSTIGE TIJDEN

Wegens corona is iedereen in mineur en dat zal nog wel een tijd zo blijven, vrees ik. Ik blijf zelf ook het liefst thuis en laat niet teveel bezoekers komen. Deze week zijn er alsnog zes geweest, maar uiteraard op gepaste afstand.

Eén van die bezoekers maakte indruk op mij en dat was de 33-jarige Frank Everts uit Limburg. Hij won dit jaar met een gering aantal duiven twee NPO-vluchten. En voor alle duidelijkheid, dan heb ik het over NPO-vluchten die daarvoor zijn aangewezen. Hij werkt dagelijks, maar is fanatiek en altijd op zoek naar betere duiven en steekt daar veel tijd en moeite in.

Inzet is een vereiste als je succes wilt behalen in het leven en in de duivensport. Dit zijn de liefhebbers waar men wat meer landelijke aandacht aan zou moeten besteden om onze sport levendig te houden in plaats van hokken die alleen duiven houden om ze te verkopen.

Zo zag ik deze week op verschillende verkoopsites hokken die voor de derde keer in 10 jaar semitotaal verkopen. Vaak blijven daar nog 300 duiven achter, het zijn gewoon duivenfabrieken. Een massa duiven inkorven op vluchten waar de wind gunstig gezind is en dan uitpakken. Voor mij ben je pas een ware kampioen als je er op alle vluchten staat, dus ook die met de wind in het nadeel.

Maar ieder zijn ding, natuurlijk. Mannen als Verkerk, Koopman, De Bruijn, Eijerkamp en Hooymans (om er maar een paar te noemen) weten wat ervoor nodig is om die enkele topduif op je hok te krijgen. Zij verkopen nooit totaal en koesteren die toppers. Ook hier wordt pas totaal verkocht als ik de duivensport beëindig.


01 OKT PARATYFUS

Ieder jaar rond deze tijd ontvang ik veel paratyfus gerelateerde vragen. Ik ben natuurlijk geen dierenarts en de meeste daarvan zullen hun eigen producten aanprijzen, maar hier mijn advies. Ik kuur direct na het vliegseizoen veertien dagen en ent aansluitend met een dode entstof. Vervolgens maak ik de hokken zuiver en spuit ik die in met Virkon S of Dettol.

Duiven met paratyfusklachten kun je het beste opruimen. Dat klinkt cru, maar is de beste oplossing. De overige duiven zou ik dan naast de september/oktober kuur in maart, dus na het kweekseizoen, nog eens enten met een levende entstof, zoals Zoosal-T.

Zelf wissel ik trouwens om de paar jaar van kuur van verschillende dierenartsen, zodat het effectief blijft.

Een goed begin is een zuiver begin en dat begint direct na de vluchten. In de moderne duivensport is er geen ruimte voor een winterslaap of verslapping. Verzorg ze daarom goed, vermijd overbevolking en voer een rijke, uitgebalanceerde mengeling. Ik voer – ook in de rui/winter – 80% Championsmix en 20% NPO-mix.

Als je volgend jaar goed wilt spelen, moet je daar nu mee starten. Bespaar niet op goed voer of een goede kuur. Je kan beter wat minder duiven houden dan daarop besparen. Mensen gaan sowieso vaak beter spelen naarmate ze minder duiven houden. Meer duiven werkt voor de meeste averechts.

Je moet je duiven en hun ouders kennen. Als je eerst op papier moet kijken wie nu wie is, dan heb je er teveel, en er zijn maar zo weinig goede duiven. Daarom puilen de hokken waar de uitgeselecteerde duiven naartoe gaan, uit. En dan nog vindt men het jonge duivenseizoen te zwaar. Sommige vinden het schijnbaar fijn om er 80 te kweken, geen te verspelen en na het seizoen 60 weg te brengen.


30 SEP SELECTEREN KAN MOEILIJK ZIJN

De grove selectie is achter de rug en nog nooit had ik er zoveel moeite bij. Alle jonge duiven hebben voldaan en die ik eind april/begin mei heb gespeend, zaten niet eens gepaard. Dit neem ik ook mee in de criteria. Mijn twee beste jaarling dagfond doffers bakten er als jong niets van, maar ik heb ze aangehouden vanwege hun afstamming en omdat het prachtige doffers in de hand zijn.

Wat bouw betreft doen ze niet onder voor elkaar, de meeste zijn immers familie. Toch kies ik ervoor om maar enkele tweejarige te houden en verder alleen jaarlingen. Ik deed dat in 2017 ook en in 2018 won ik drie NPO-vluchten met die jaarlingen.

Bij de oude duiven ging het makkelijker. De beste die er nog zaten hebben super gespeeld in de voorgaande jaren, dus onze kweekhokken worden daarmee aangevuld. Dat is nodig ook, want daar zijn er veel weggegaan. Bijna alle vreemde aanwas is verwijderd.

Nieuwe aankopen moeten binnen een paar jaar verbetering brengen en net als de eigen duiven met meerdere partners redelijke jongen geven. Ik geloof nu eenmaal in individuele kweekduiven en niet in kweekkoppels.

Niet alle aankopen slagen hier omdat de lat erg hoog ligt. We kopen gericht uit de beste duiven, maar het is niet zo dat uit iedere topduif goede jonagen komen. Doordat ik al 30 jaar op zoek ben naar versterking zie ik echt wel concurrentieverschil tussen sommige afdelingen of provincies in Nederland en België.

Met late jongen moet je geduld hebben. Haal die uit de beste en zet die in een ren waar je ze goed laat uitgroeien. Zo haalde ik eens een laat jong bij Co Verbree uit zijn beste. Het leek een vodje, dus zette ik haar bij Jan in de ren. Dit jaar werd ze voor het eerst gekoppeld met gelijk twee goede jongen eruit. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een mooie duivin.

Overigens komen bepaalde aangeschafte lijnen bij Jan toch beter uit de verf dan bij mij.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor