Afbeeldingsresultaat voor peter boskamp

Sommige zaken krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Ik acht het zelfs waarschijnlijk dat u/je dit blogje ook niet uitleest, omdat het mogelijk te technisch wordt, ook al zal ik proberen het simpel te houden.

 

Waar gaat het over? Glyfosaat. Glyfo-wat zal een deel van U lezers nu denken. Terwijl een ander deel denkt ’ja die stof ken ik. Dat weet ik al dat het een kankerverwekkende stof is’. Inderdaad glyfosaat, de werkzame stof van Round-up®, de onkruidverdelger is primair carcinogeen voor honden. Maar inmiddels hebben rechters in de V.S. ook vastgelegd in uitspraken, dat glyfosaat eveneens kankerverwekkend voor mensen is.

Als ik erover praat dan krijg ik van mensen vaak te horen dat het toch zo’n fijne onkruidverdelger is. Eentje die ten minste werkt. Inderdaad dat spul werkt goed. Heel goed zelfs. Als je in de herfst langs boerenweides rijdt zie je vaak de oranje verkleuring van de land door de toepassing ervan. Alles gaat er van dood. De bacteriën in de grond, de wormen, alles. Behalve de genetisch gemodificeerde organismen, de GMO’s. Nu zijn we in de EU nog redelijk verschoond gebleven wat betreft het toepassen van GMO’s in onze voedselvoorziening, maar in Amerika is tot 97% van de gebruikte gewassen GMO. GMO-tarwe wordt een dag of twee voor de oogst besproeid met dit glyfosaat om er voor te zorgen dat de korrel goed indroogt. Inmiddels zit de glyfosaat welhaast in ieder voedingsmiddel. De vorige bestuursvoorzitter van Unilever zei in 2018, in een interview voor het NOS Journaal, waarin hem werd gevraagd hoe het kon dat glyfosaat zelfs in Ben en Jerry’s ijs zat, dat het overal in zat wat je maar kon bedenken, maar dat ze altijd onder de norm bleven. ‘Leuk’, dacht ik maar als je al die onder de norm waarden van de diverse producten allemaal optelt op een dag, zou je dus zo maar boven de norm kunnen uitkomen. Overigens is deze norm al heel snel met een factor 100 verhoogd, nadat het glyfosaat op de markt kwam, omdat anders alles binnen de norm zou vallen binnen no time. Wat er dan kan gebeuren zagen we onlangs nog met de PFAS norm die opgesteld werd. Die is inmiddels ook al met een factor 8 verhoogd. Een factor 100 is overigens wel iets anders. Toch heeft niemand met de ogen geknipt toen dat destijds gebeurde.

Tot nu was ik niet echt gealarmeerd hierover, net als de meeste mensen, denk ik. Onlangs heb ik, uit pure nieuwsgierigheid, een urinetest laten doen bij de hele familie. Wat bleek? Iedereen zat twee tot drie keer boven de norm voor de waarde die de urine mocht hebben. Beetje bizar als men bedenkt dat we hier allemaal proberen best wel op ons eten te letten. Ik dacht toen hoe zit dat dan met al die frequente bezoekers van fastfood-restaurants?

Pas echt alert werd ik toen ik een documentaire zag met een interview met Dr. Stefanie Senneff. Een briljante wetenschapper die aan de Universiteit van Boston verbonden was.

Ze kan met recht glyfosaat-expert genoemd worden. Ze vertelde dat de producent van glyfosaat de mensen voorhield dat het niet in het lichaam van mensen achterblijft maar snel uitgescheiden wordt. Mooi toch, denk je dan. Helaas blijkt dit volgens haar niet zo te zijn.

Nu wordt het een ietsiepietsie technisch, maar probeer er even bij te blijven.

In de genen ligt de informatie opgesloten waarmee het lichaam eiwitten kan aanmaken. Eiwitten, die bijvoorbeeld de spieren vormen, of eiwitten die de basis vormen voor enzymen die helpen bij de chemische reacties in het lichaam. Zo wordt ook het gluthation gevormd. Dit gluthation is een enzym en daarbij is de belangrijkste anti-oxidant in de lever. Het helpt de lever bij het ontgiften.

Eiwitten moeten een bepaalde drie dimensionale structuur hebben om goed te kunnen functioneren.

Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren. Het kleinste aminozuur dat het lichaam hierbij gebruikt is het aminozuur glycine. Nu is glyfosaat onder andere opgebouwd uit glycine en een fosfaatgroep.

Als het lichaam eiwitten vormt dan benut het de aminozuren die hierbij nodig en voorhanden zijn. Zo gebruikt het ook het aminozuur glycine dat in het glyfosaat zit. Maar dan gaat het dus mis. De driedimensionale structuur van het eiwit wordt hierdoor veranderd. Bij gluthation is dit overduidelijk het geval. Hierdoor wordt deze belangrijkste ontgifter van de lever onwerkzaam. Dr. Senneff stelt dat hierdoor de kwaliteit van de functie van de lever in gevaar komt. Namelijk het helpen ontgiften van het lichaam. Ze stelt dan ook dat de epidemie van ‘Fatty liver Syndrome’ in Amerika hiermee mogelijk verband kan houden.

Door nu eiwitsplitsende enzymen los te laten op lichaamsmonsters, bijvoorbeeld bloedeiwitten of spierweefsel van koeien, bleek bij haar onderzoek dat 75% van de onderzochte monsters glyfosaat bevatte. Terwijl de uitslag van dit onderzoek negatief was zolang het glyfosaat verborgen was in het eiwit. Door de eiwitsplitsende enzymen kwamen de aminozuren weer vrij en dus ook het glyfosaat.

In een vervolgonderzoek bleek dat zelfs in vaccins waarbij runderserum (een bloedeiwit van koeien) gebruikt werd glyfosaat aanwezig bleek te zijn. Ze stelde dus dat zelfs de vaccins voor zuigelingen vervuild waren met het glyfosaat, ook al is het niet traceerbaar zolang het in het eiwit verborgen zit.

Wat betekent dit nu in de praktijk? Donald Trump heeft in 2018 van Juncker geëist dat Europa de soja (genetisch gemodificeerd in meer dan 94% van de gevallen in Amerika) die de VS niet meer aan China kwijt kon, nu door de EU moest worden afgenomen. Deze soja bevat doorgaans veel glyfosaat. Het is meer dan denkbeeldig dat de koeien gevoerd worden met deze soja. De eiwitten van deze koeien slaan de glyfosaat op en zo komt het dan mogelijk op ons bord terecht of in het voedsel van onze huisdieren.

Al met al aanleiding om bij de voerproducenten waar wij ons hondenvoer bij kopen, na te vragen of hun voedsel glyfosaat vrij is. 100% garantie hebben we dan nog niet. Maar het is tenminste iets.

Toen in Tjernobyl en Fukushima de rampen plaatsvonden kwam heel veel straling vrij. Straling die kanker kan veroorzaken. Dat is helder voor iedereen. Dit wordt dan mede veroorzaakt door de massale oxidatieve stress die door de straling wordt veroorzaakt. Om deze stress het hoofd te kunnen bieden zijn dus heel veel anti-oxidanten nodig. Gluthation is de belangrijkste anti-oxidant van de lever. Heel erg belangrijk voor het opvangen van oxidatieve stress. Nu heb ik het hier niet over straling, maar door onze omgeving wordt ons lichaam voortdurend belast met stoffen die ook oxidatieve stress veroorzaken. Misschien kun je nu een beeld vormen wat een misvormd gluthation-molecuul dan nog kan uitrichten tegen deze belasting. Weinig dus. Zo wordt stapje voor stapje bijgedragen aan een klimaat dat bij kan dragen aan het ontstaan van kanker.

Misschien dat U denkt dat het allemaal niet zo’n vaart lopen zal. Misschien niet. Maar als we zien dat de laatste 30 jaar de frequentie van kanker bij honden in de VS is gestegen van 1 op 40 naar 1 op 2-3 dan zou ik daar dus niet zo zeker van zijn. Natuurlijk er zijn veel meer kankerverwekkende stoffen waar we aan bloot gesteld worden. Maar een gewaarschuwd mens kan voor twee tellen.

Ik wil U niet bang maken. Maar ik krabde mezelf even achter de oren toen ik het hoorde. Doe U voordeel met deze informatie, zou ik willen zeggen. U bent zelf verantwoordelijk voor Uw gezondheid.

Cruijff zei ooit al eens: ‘Je ziet het pas, als je het door hebt’. Als aanvulling zou je kunnen zeggen, dat zo lang je het niet door wenst te hebben, hoef je het ook niet te zien. Lemmingen rennen immers collectief naar de afgrond. Mogelijk dat als meer mensen zich bewust worden van dergelijke gevaren er iets gebeurt. Hoop doet leven zullen we maar zeggen.

Peter Boskamp

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor