Enten, het lijkt wel een rage. Éen keer tegen dit, twee keer tegen dat. Is het nu allemaal noodzaak of enkel bedoeld om werk voor de dierenarts te genereren? Dat is wat ik in deze column uiteen zal zetten. Enten, in de geneeskundige wereld ‘vaccineren’ genoemd, kan tegen vele aandoeningen met elk een heel verschillend karakter. Het zijn totaal van elkaar losstaande behandelingen met elk hun eigen toepassingen en doelstellingen. Er zijn heden ten dage een 4-tal ziekteverwekkers waar men de duiven tegen in kan enten. Zo kan men de duiven vaccineren tegen het paramyxovirus, het poxvirus, het circovirus en het herpesvirus. Deze eerste column zal gaan over het paramyxovirus (PMV). Paramyxo is een virus waartegen men weinig tot niets meer kan doen als de duif al geinfecteerd is. Met andere woorden: wanneer een duif paramyxo heeft is hij niet met een medicijn te genezen. De duif is daarentegen ook niet ten dode opgeschreven, maar naast de veelal blijvende schade aan de duif ligt het sterftepercentage bij een uitbraak van paramyxo toch erg hoog.

Waarom is het verplicht?!

Het is zo dat PMV een uiterst besmettelijk virus is wat in korte tijd grote duivenbestanden kan aantasten. Gezien enkele grote uitbraken in het verleden heeft de overheid enkele tientallen jaren terug besloten de enting tegen PMV verplicht te maken. Daarbij komt dat de overheid niet wil dat duiven als dragers van het virus gaan dienen en het zo verspreiden over het West-Europese vasteland. Nu zult U denken: ‘Paramyxo? Mijn duiven hebben dat nog nooit gehad, dat is iets van vroeger’ Helaas is niets minder waar dan deze gedachte. De laatste jaren duiken er in de praktijk toch  elk najaar enkele gevallen van PMV op. Is het niet in Nederland, dan wel in België.  Waarom in het najaar zult U denken? Denk U eens aan dat prachtige kleine groepje late jonkies dat U uit de beste vliegers en kwekers nog op heeft laten komen.  Heeft U ze wel geënt? Veel liefhebbers vergeten dit en dat zijn nu juist de duiven die de dupe worden van het virus. In het najaar als de vogeltrek weer begint komt ook het PMV weer mee met de trekvogels. Deze vogels zijn slechts dragers van de ziekte en worden dus niet ziek.

Wat is nu het beste voor wat betreft de paramyxo-enting?

Ten eerste is het van belang dat U uw verantwoordelijkheid neemt voor wat betreft de duiven die U speelt op wedvluchten. Zo is het in de wet vastgelegd en deze dient nageleefd te worden. Verder adviseer ik U ook de kweekduiven zeker te enten, en dit ook jaarlijks. Waarom jaarlijks zult U denken. Wanneer U de kweekduiven (lees ook: duiven waarmee U kweekt) ten laatste 2 weken voordat zij eieren leggen inent tegen PMV zullen de duiven antistoffen tegen het virus via het ei meegeven aan de jongen. Dit heeft als voordeel dat de jongen in hun eerste levensweken goed beschermd zijn tegen de ziekte. Dit geldt overigens ook voor Salmonella-vaccinaties en vaccinaties tegen herpesvirose bij duiven maar daarover in een latere column meer! Voor wat betreft de frequentie van enten is dit per leeftijdcategorie verschillend. Een jonge duif kan men het best op een leeftijd van 4 weken (lees: met spenen) enten en dan vervolgens na minimaal 4 weken nog eens. Maar in principe is 1 enkele enting voldoende. Het effect van een twee enting tegen PMV is dat de jongen een boost voor wat betreft de antistoffen krijgen. Hun immuunsysteem wordt extra gestimuleerd waardoor het ook beter zou kunnen reageren op andere ziekteverwekkers. Let wel: de antistoffen die door de duif geproduceerd worden tegen het PMV hebben geen enkele functie in de bestrijding van andere ziektekiemen. In principe is een jaarlijkse enting voor oude duiven meer dan voldoende en het is dan ook bij wet vastgelegd dat duiven die deelnemen aan wedstrijden en tentoonstellingen gevaccineerd dienen te worden.

In de praktijk van drs. van der Sluis worden 2 vaccins het meest gebruikt. De eerste is de ‘gewone’ Nobilis p201. Deze dode entstof van de firma Intervet gebruikt men in de praktijk al jaren en zonder enige ongeregeldheden. De bescherming die de duiven met deze entstof verkrijgen tegen PMV is 100%. Dan is er nog de Columbi II entstof die wij importeren via de cascaderegeling vanuit Oost-Europa. Deze entstof is een combinatievaccin en geeft naast een 100% bescherming tegen PMV ook een zekere bescherming tegen het herpesvirus. Dit is een virus dat vooral ademhalingsproblemen en sterfte bij jonge duiven veroorzaakt. Naast het voordeel dat het dus beschermt tegen twee ziekten is er nog een voordeel aan deze entstof. Zo kan men deze entstof mengen met een pokkenvaccin en op deze manier een drievoudige enting genereren tegen zowel PMV, herpesvirose en pokken! Erg handig en dit wordt dan ook de laatste 3 jaar het meest in de praktijk toegepast voor zowel de jonge alsook voor de oude duiven. ‘La sota’ entstof wordt in de praktijk van drs. van der Sluis niet meer gebruikt. Er schijnen bepaalde dierenartsen te zijn die hun eigen entstof in het buitenland laten maken op basis van ‘La sota’ entstof en het dan later importeren en verkopen. Ik zal in deze column overigens nooit namen van dierenartsen bij misstanden vermelden omwille van een zekere collegialiteit. Voor wat betreft deze praktijken kan ik U alleen verzekeren dat onze praktijk zijn vingers daar niet aan zal branden. Tevens gaan er in de duivenwereld de laatste maanden verhalen dat het PMV zou veranderen en dat de entstof die heden ten dage in omloop is niet meer werkzaam zou zijn. U kunt van mij aannemen dat daar niets van waar is. Virussen kunnen inderdaad muteren, maar dan moet het een onstabiel virus zijn. Een zeer onstabiel virus is bijvoorbeeld het griepvirus (de HaNb varianten). U kunt dus voorlopig gerust zijn want tot op heden zijn er geen nieuwe varianten van het PMV geisoleerd. Hoe kan het dan dat geënte duiven ziek worden? Dit heeft in eerste instantie vaak te maken met een fout in de productie van de entstof. De reguliere vaccins tegen paramyxo zijn afgedode vaccins. Theoretisch zou het kunnen dat een vaccin niet goed afgedood is en dus levend in de duif gebracht wordt en zo de duif ziek kan maken. Ook kan het zijn dat er een verzwakte levende stam, de zogenaamde ‘La sota’ stam gebruikt wordt. Deze vaccins hebben een zogenaamde ‘restvirulentie’ en kunnen, al gebeurt het zelden, terug virulent worden en klinische ziekte bij duiven veroorzaken.

Op eigen hok:

Voor wat betreft onze eigen duiven kiezen wij voor een enting met Columbi II van zowel de vliegduiven als de kweekduiven 2 weken voor het koppelen. De antistoffenconcentratie ligt dan op een hoogtepunt op het moment dat de eieren gelegd worden.  De jonge duiven worden een eerste maal na het spenen gevaccineerd met Columbi II en dan 4 weken voor de eerste africhting met het samenspel nogmaals maar dan met de 3-voudige combinatie zoals hoger in deze column beschreven. Hiermee zijn wij aan het einde van deze eerste column gekomen. De volgende kunt U eind januari begin februari verwachten. Dan zal het gaan over de voornaamste problemen tijdens het kweekseizoen.

Via deze weg wens ik U en uw familie fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2014 toe!

Sportgroeten,
Stephan Göbel (dierenarts in opleiding)IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor