Er zijn liefhebbers die alles spelen, maar veel fondspelers specialiseren zich op een bepaald onderdeel. Let op, 14 overnachtvluchten zijn geen peanuts, een grote kolonie is hiervoor vereist om op elke vlucht een aantal kanshebbers aan de start te krijgen. Zelf reken ik me tot de middelgrote liefhebbers met komend jaar ca. 32 vliegkoppels. Toch wil ik me specialiseren en toeleggen op een aantal vluchten. Ten eerste omdat ik het als hobby wil blijven beschouwen en simpelweg te tijd ontbeer voor 14 overnachtingen. Ten tweede wil ik gericht voor prestaties gaan op de vluchten met meerdere kanshebbers op een kopprijs. Ten derde speel ik op nest en dus korf ik de duiven maximaal 2 maal in. Mijn voorkeur gaat uit naar de ochtendlossingen. Waarom? Het idee dat een duif zo’n 15 uur moet hangen eer het donker is geeft me een gevoel van eerlijkheid. Dit heb ik steeds minder gekregen op de middaglossingen waar onze duiven dikwijls na een uurtje 8 a 9 verplicht zijn aan de nacht te beginnen of erdoor knallen. Dikwijls zitten hier een aantal steenvroege duiven, tijdje niets, dan het peloton. Let wel, op elke discipline kan ik me de afgelopen jaren mooie vluchten herinneren, echter, de ochtendlossingen hebben voor mij meer cachet.

Door het almaar wijzigen van vluchtprogramma’s op de middaglossingen is de nostalgie hiervan verdwenen, slechts St. Vincent is nog over van het illustere rijtje : St. Vincent, Dax en Bergerac. De ZLU heeft nu al een flink aantal jaren een redelijk stabiel programma met Barcelona als hoogtepunt. Barcelona, vlucht der vluchten. Zelf ben ik van mening dat deze vlucht de overvlucht een goede kans geeft op een topprestatie / kopduif, meer dan op bijvoorbeeld een Marseille of Narbonne. Vluchten waarbij het duiven regent op de voorvlucht, maar waarbij de overvlucht niet of nauwelijks kan klokken op dag 1 zijn een Limburgs en/of Zeeuws / Zuid-Hollands feestje. Op Barcelona komt er bijna nooit een duif thuis op dag 1 waarbij alle duiven op dag 2 met dezelfde omstandigheden beginnen. In de wetenschap dat een duif meer aankan en niet schroomt om een nachtelijk avontuur aan te gaan, geeft dit de overvlucht relatief meer kans. Toch, en kijk de uitslagen er maar op na, is het redelijk armoe troef als je de top 25 van elke ZLU-vlucht op het podium ziet staan zoekend naar liefhebbers ‘uit de overvlucht’. Dit valt niet mee en dit blijft ook wel zo. Afgelopen huldiging stelde ik mezelf en anderen de vraag hoe we zouden varen als wij in Eijsden gingen wonen en dat onze duiven in Luik nog even de bult over zouden moeten om vervolgens de klep aan te tikken. We waren het redelijk eens, de kans op kopduiven zou toenemen, de kwaliteit van onze duiven zou zich moeten kunnen meten met de huidige locatie elite.

Een prestatie begint op locaal niveau. Dit zijn de hokken waartegen je wekelijks strijdt, waarmee je je goed kunt vergelijken. De omstandigheden zijn gelijk geweest, hier gelden geen excuses. Een topduif op locaal niveau hoeft op nationaal niveau niet vroeg te zitten. Gerard van Tuyl vloog in 2011 een 1e van Marseille in de toen ongunstige middenlijn. Nationaal was het ‘slechts’ plaats 43 waar normaal de top van de Fondunie nationaal vrijwel zeker top 15 vliegt. Nationaal krijgt deze duif dus geen erkenning, waar de 42e nationaal bijvoorbeeld de 18e provinciaal pakt in Limburg of Zeeland en dus van mij minder uitzonderlijk presteert. De 1e in de Fondunie is de eerste duif boven de rivieren, de eerste van de afdelingen 6 t/m 11!! Zo’n duif verdient de erkenning die deze verdient, degene die de uitslag kan lezen zal de duif zeker opmerken, de doorsnee liefhebber niet. Dit moet je kunnen accepteren als liefhebber, kun je dit niet, dan zul je met frustraties blijven zitten. Afgelopen jaar heb ik 3 van de 4 vluchten in Zetten ingekorfd waar je je dus kunt meten met de locale spelers. Van de 3 vluchten werd achtereenvolgens een 2e-1e-2e gespeeld van het centrum met op Marseille zelfs 1-2-3. Dit geeft de nodige voldoening, ondanks dat de duiven niet bij de eerste 100 Nationaal eindigden. Alles moet dan meezitten, denk aan Marseille, met het uitstellen van de vlucht ging de wind van Noordwest naar Noordoost, we zullen het niet weten, maar wellicht heeft dit Jan Becker uit Nijverdal de Nationale zege gekost. Hij zit immers aan de Oostkant en had z’n duiven in topvorm. Dit waren misschien net de omstandigheden die nodig waren voor die Nationale zege. Zelfs spelen we nu 3 duiven in de eerste 200 Nationaal, met de Noordwesten wind zaten ze misschien alledrie bij de top 100. Feit is, de omstandigheden waren voor een ieder gelijk op locaal niveau, dus daar moeten we beginnen met spiegelen. Als in het centrum een 10e gespeeld wordt met een 78e Nationaal, dan zit ik liever 1e in het centrum met een 163e Nationaal. Voor de commercie is dit misschien wat minder aantrekkelijk, maar door dit in acht te nemen bij selectie op eigen hok wordt je sterker en als het dan een keertje allemaal meezit dan kan er ook iets moois gebeuren. Ik schreef al eerder, och, wat zou ik graag een keer een vaasje winnen, maar diep in m’n hart speel ik liever de 26e Nationaal en vooruit in het inkorfcentrum dan 18e Nationaal en 4e in het inkorfcentrum, nou vooruit, een keertje dan maar………………….

Het lijkt erop dat meer liefhebbers zich gaan toeleggen op de ochtendlossingen. Stichting Marathon Noord liet dit beeld in 2012 al optekenen en ook de Fondunie kende in 2012 een toename van duiven en liefhebbers. Met name Noord-Nederland (afdelingen 10 en 11) lijken in opkomst, zorg voor een interessante locale competitie, dit werkt zeker aanstekelijk. Ik begreep dat de Friese Fondclub weer ZLU vluchten opneemt op het programma en dat een liefhebber als Marcel Jansen uit Ewijk (een vervent middagspeler met een indrukwekkend palmares) de ochtendlossingen wil gaan oppakken. De prestaties van Arjan Beens op Barcelona, Marseille en Perpignan zijn ook niet onopgemerkt gebleven bij de ‘locals’, dit geeft andere weer motivatie om dergelijke vluchten op te pakken!! Dit is alleen maar goed voor de ‘trek naar het Oosten’, hoe meer duiven deze kant, hoe gunstiger dit de trek kan beïnvloeden met meer kans dat de duiven eraan blijven hangen en we meer kopduiven kunnen pakken. Laten we ervoor zorgen dat de drempels om in te korven laag blijven en dat we bijvoorbeeld met het inkorven de klokken aanslaan om maar wat te noemen. Dit voorkomt weer een uitstapje op de vrijdagavond naar het locaal, waar we wellicht de zaterdagavond en de zondag al weer op pad moeten.

Op eigen hok gaat de kweek voortvarend. Ondanks dat we in het voortraject geen belichting hadden toegepast, niet hadden voorgekoppeld en geen warmte-elementen toepassen hebben de koppels binnen 14 dagen hun 1e ei gelegd. Einde van de week worden de eieren overgelegd en beginnen we aan broed 2. Tevens koppelen we de vliegduiven snelheid. De vliegers voor de fond zitten voorlopig nog op ruivoer aangevuld met gerst, dit blijft nog wel een tijdje.

Bas Weijers - http://www.weijersduiven.nl/

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - vooruitblik -

Het is zaterdagmorgen. In de verte hoor ik het geluid van de Sinterklaas intocht bij het dorpshuis, ieder jaar weer ...

John Logemann

Evelien's Journaal - Nog even ...

De HABRU dag in Doetinchem, waarover ik schreef in mijn vorige journaal, is na de veiling van de vele geschonken ...

Evelien's Journaal

Juiste volgorde - John Logemann

Hoewel ik mij liever met de duiven bezig hou en met de mensen die zich met duiven bezig houden, ben je hoe dan ook ...

John Logemann

COLUMNS

Nico van Veen - Duivensport in ...

Tijdens mijn vakantie in Griekenland had ik zoals gewoonlijk een duivendag ingepland. Van te voren had ik via ...

Nico van Veen

John Logemann - vooruitblik -

Het is zaterdagmorgen. In de verte hoor ik het geluid van de Sinterklaas intocht bij het dorpshuis, ieder jaar weer ...

John Logemann

Wintervoer en wintervorm - Willem Mulder

. Wie heeft niet eens de wens om een tijdje op een onbewoond eiland te zitten? Ver van huis en de dagelijkse zorgen. ...

Willem Mulder