Nog een weekje en het is alweer kerst, de dagen en weken vliegen werkelijk voorbij. Het weer is dit najaar zacht gebleven wat gunstig is natuurlijk voor al onze dakwerkzaamheden. Alleen de regen en wind heeft ons de laatste 2 weken natuurlijk parten gespeeld, maar ja, je moet als Nederlander toch wat te klagen hebben!!! Inmiddels hebben we de taakverdeling op onze hokken nog wat anders verdeeld. Vader Rien neemt de door de week de gehele verzorging op zich van de kolonie met een 1 maal daagse voederbeurt. In het weekend neem ik dan de verzorging op eigen hok weer over. Dit is een ideale situatie als je ondernemer bent en dagelijks tijd te kort komt. De zekerheid hebben dat je op iemand kunt terugvallen in de begeleiding van je geliefde hobby zoals moeder de vrouw meestal opdraait voor de dagelijkse verzorging van de kids. Uitbesteden van werk lijkt het wel!! Heel simpel, zonder de hulp van senior en vrouwlief zal ik komende jaren nooit mijn gewenste niveau halen in de duivensport.

Met hun hulp misschien ook niet, maar dan heeft dit andere oorzaken dan tijd en energie die benodigd is voor het leveren van topprestaties. Ik heb al dikwijls geschreven over hokbezoeken aan diverse liefhebbers bij toppers en bij de gemiddelde speler, die het nog op de aloude manier doet. Geloof me, de echte toppers zitten niet stil, zijn constant bezig met vernieuwingen, leggen hun oor goed te luister, volgen de ontwikkelingen en trachten nog meer uit hun kolonie te halen door hun systeem te optimaliseren en betere duiven te halen door aankopen of ruil.

Duivensport is de sport van de hoop! Als het eens een jaar tegenzit dan is er altijd weer een verklaring en vol goede moed is men dan bezig met het volgende jaar, meestal al in augustus, terwijl de toppers nog even aan het nagenieten zijn in de wintermaanden. Een veelgemaakte fout en die geldt ook voor ons is de hoop op wonderen van zwakke broeders op de kooi. Wat bedoel ik hiermee? Hoe vaak komt het voor dat er bij een gezondheidsprobleem van een enkeling op het hok rigoureus wordt ingegrepen met kuren / enten en dat soort praktijken? Inderdaad, veelvuldig. Ik heb vanaf de start in 2008 deze zwakkelingen geobserveerd en aangehouden om te zien hoe zij zich zouden etaleren op de vluchten. Zo had ik een duivinnetje, de 325, een lichtkras. In het voorjaar van 2011 zat ze telkens niet lekker en haar gedrag op het hok stond me niet aan. In de hand was er weinig mis met haar, maar vertrouwen kreeg ze vooralsnog niet van de baas. Toch denk je weer aan die ene keer dat je je vergist hebt in een duif die toen wel verraste met een kopprijs, dus aanhouden die duif. Wonderbaarlijk kwam ze de aanloopvluchten goed naar huis, het echte werk moest echter nog komen. Voor haar werd dat Montpellier, ruim 900 km met middaglossing. 24 mee, 22 terug, de 325 nooit meer gezien............................ Ik ben in 2011 gestart met de jonge duiven al te beoordelen op vitaliteit. Natuurlijk, ik ben ook wel eens verkouden, maar dat trekt wel bij. Mijn collega's op kantoor zijn dat ook wel eens, maar dan neem ik geen paracetamol om mogelijke besmetting te voorkomen. Zo ruimde ik een 5-tal jonge duiven op afgelopen jaar, die niet het vermogen hadden weerstand te bieden tegen bepaalde ziektes, ze kregen hier ook geen medicijnen voor. Afkomst is dan niet van belang, de 'Green exit' zoals Beute dit noemt wel!! Mocht het zo zijn dat koppels herhaaldelijk van dit soort nakomelingen afleveren die niet gezond kunnen blijven, dan worden het flopouders en kunnen ze vertrekken, ongeact komaf.

Met onze bedrijven vraag ik me dagelijks af, hoe onderscheid ik me van de concurrentie? Met de duiven doe ik hetzelfde. Bedrijfsmatig zoeken we naar een totaalpakket dat we onze klanten kunnen aanbieden en waar ze steeds meer om vragen, met de duiven moeten we het in details zoeken. Overal zitten tegenwoordig goede duiven en liggen begeleidingssystemen voor het oprapen. Met goede duiven bedoel ik dan duiven die afstammen van topduiven en/of topkwekers, Jan met de pet heeft tegenwoordig voor een habbekrats een kleinkind van 'Kleine Dirk' of 'De Paarsborst' weten te bemachtigen. In mijn visie gaat het om nakomelingen van de echte cracks, dus directe kinderen van toppers als 'Kleine Dirk', 'De Paarsborst', 'Drogba' en Nationale winnaars. Nog een stap verder gaat het met de aankoop van dit soort duiven zelf. Hier komt echter de portemonnee om de hoek kijken. Een kleinkind gaat dan misschien nog wel, maar een kind uit de toppers? Dikwijls loopt de teller vanaf € 1000!! Voor velen geen haalbare kaart, laat staan de topper zelf, kijk maar eens voor hoeveel deze naar China gaan, onvoorstelbaar!! Wat de betere liefhebber nogal eens doet is de opbrengsten van de verkopen herinvesteren in een gerichte kwaliteitsinjectie voor de kolonie. Henk Douna, combinatie Van der Stouwe-Douna uit Donkerbroek, heeft een dergelijke aanpak. Het geld dat met de verkopen van de jonkies aan huis of via internet vergaard wordt, wordt geinvesteerd in nieuwe aankopen en soms zijn dit bedragen met 3 nullen. Het heeft deze sympathieke melker wel op een niveau gebracht waar hij nu staat en weet hij zich telkens te verbeteren. Door zelf hard te vliegen, leer je de kenmerken van goede duiven te herkennen en door bezoeken te brengen aan andere topliefhebbers leer je steeds meer over de 'topduif'.

Ik heb zeker de wijsheid niet in pacht en sta nog onderaan de prestatieladder. Om die volgende stappen te zetten moet een doordacht kweeksysteem gevolgd worden en is er enkel plaats voor duiven die voldaan aan bepaalde criteria. Als je hier aan vasthoudt geeft dit de meeste garantie tot succes, daar ben ik van overtuigd.

Dit najaar zijn er op ons fondhok een aantal versterkingen gekomen:

- zoon 'Drogba', asduif WHZB overnachtfond
- dochter 'Salinero', 1e nationaal
- zoon 'Tiesto', 1e NPO
- dochter Eto'O x Mabel, 2 uitzonderlijke vliegers
- dochter Stamkoppel Henri Hoeks
- zoon Yolanthe, superduivin Henri Hoeks
- zoon 20, Jurrian van Amerongen, supervlieger, 3e asduif B.O.T.B.
- zoon en dochter 06-201 Gerard van Tuyl, supervlieger op het hok bij Gerard
- zoon Superboy, topvererver bij Gerard van Tuyl
Deze versterkingen gaan echt niet altijd gepaard met grove investeringen, het mooie van duivensport is ook de vriendschap en gunning die ontstaat met liefhebbers en de bereidheid elkaar aan betere duiven te helpen en te ruilen.

Over 2011 ontving ik vele complimenten over mijn prestaties met als hoogtepunt natuurlijk die 2e nationaal Bergerac met 'Lize'. Je kan dan besluiten om op dezelfde voet verder te gaan en niets bij te halen of te verwijderen op het hok. Hier kiezen we echter niet voor. Een aantal duiven van 2006, ons eerste investeringsjaar voor de fond zijn door de mand gevallen en ondanks hun schitterende stamboom gaan we hier niet mee in 2012 niet uit kweken. Hun nageslacht heeft zich NOG niet bewezen en mag dat in 2012 eerst doen alvorens weer een hok vol te kweken met duiven die het niet in zich hebben, lange leve de voedsterkoppels. Tevens zijn een aantal duiven door nieuwe inzichten afgekeurd, deze voldoen niet aan de criteria die we graag zien bij onze duiven. Voorlopige koppeldatum kweekduiven, 3 januari.................................

Zet 'm op!

Bas Weijers - http://www.weijersduiven.nl/IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Evelien's Journaal - 'KWF en ...

Zaterdag 12 oktober was er weer de jaarlijkse HABRU duiven dag t.b.v. het KWF. Gero wilde er graag heen om daar ...

Evelien's Journaal

John Logemann - Wintertijd -

  Zondagochtend, het is buiten nogal grijs, in de verte hoor ik het geluid van de overtrekkende ganzen. Het ...

John Logemann

COLUMNS

Soort van rust - Sjaak Buwalda

Qua kleurspeling van de natuur misschien wel de mooiste tijd van het jaar, een ander vindt het weer vervelend om al ...

Sjaak Buwalda

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Ad Schaerlaeckens - Heet van de naald -

146.400 € werd gisteren door (wie anders dan) een Chinees op tafel gelegd. Niet voor een heel hok ...

Ad Schaerlaeckens