We zijn weer een weekje verder en uiteraard weer een druk en moeizaam weekje. Snel duiven doen en dan naar de prestaties van de sporters op de Olympische spelen kijken. Genieten gewoon en het meest geniet ik van de jonge garde die dan gedoodverfde kampioenen verslaan .Prachtig vind ik het, sommige regels vind ik dom en nutteloos maar het zijn regels die vooraf zijn opgesteld dus……. die gelden en dan is het niet anders. In ons duivenkot gaat gewoon alles zijn gangetje, bij de kwekers is de tweede ronde eraf en sommige voeren de derde ronde al en zitten op eieren van de vierde ronde. Door al met kweken te selecteren zijn er nog maar 26 jonge duiven in het jonge vlieghok maar ook bij de vliegduiven zit inmiddels 80 % op eieren dus er komen er meer dan genoeg. Ook de bon voor een  jonge duif die ik vorig jaar aan duivenmarktplaats geschonken had heb ik vandaag afgeleverd en men was er tevreden mee. Daarmee heb ik mijn verplichtingen voldaan en voel me dan weer een stuk prettiger, ik kan namelijk niet tegen de stress van doe ik het wel goed of doe ik het fout.

Deze week werd er weer een oude doffer gepakt door de roofvogel en dat is al de derde deze winter, jammer maar er is niets aan te doen en we zullen er mee moeten leren leven. Vandaag kreeg ik ook een berichtje van Bulent dat hij met het broedhokken gaat beginnen maar ik lig zelf (door de kou) wat achter met de verbouw van het jonge duivenkot  , maar ook dat komt allemaal goed. Apart was dat een koppel jarige duiven nog niet op eieren kwam maar juist die doffer werd begin van de week gepakt door de rover , dus gaf ik haar een laat zomerjong als partner en nu legt ze morgen haar tweede ei . Misschien toeval maar toch?

In het vlieghok zitten overdags alle duiven opgesloten omdat ze elkaar de tent uitvechten, dit heeft me nu inmiddels al twee koppels eieren gekost dus ik werd het helemaal zat en blijf er nu bij tot de hekjes er weer voorzitten. Raar daar ze tijdens het koppelen gewoon allemaal in hun eigen broedbak zaten maar zodra het spul op eieren ging brak de hel los. We zien wel hoe dit af gaat lopen iets meer werk maar het is nu eenmaal mijn hobby.

Discussie op Facebook of je nu wel of niet je duiven moet loslaten met dit koude weer ? Mijn vraag is of het een discussie waard is , zeg je loslaten dan denken anderen hoe komt hij erbij, zeg je vasthouden dan zeggen anderen wat een stommeling. Ik schreef in deze , dat degene die dadelijk kampioen is, had het gelijk aan zijn kant dus gewoon luisteren, kijken en afwachten. Zelf laat ik dagelijks de duiven uit en nu ze op het nest zitten zelf twee keer zodat ook de duivinnen de kans krijgen om te vliegen.

En waarom zulke discussies over zus en zo , ik was eens bij een dierenarts en een duivenmelker die voor me aan de beurt was kreeg uitslag van een onderzoek en bleek paratyfus bij zijn duiven te hebben, de dierenarts gaf medicatie mee en rade hem aan twee weken later de duiven te laten enten tegen paratyfus. Ook zei de dierenarts dat hij voorlopig niet mocht inkorven tot de mest weer schoon was, de goede man zei ja ja ja en ging naar huis. Ik ging binnen en zei , dat was niet leuk voor die man en de arts antwoorde ,,hij korft toch in want dat deed hij vorig jaar ook. Ik kan het toch niet veranderen.

Een zelfde verhaal hoorde ik over liefhebbers die druppels halen bij een goede duivendierenarts , die voor katten en honden bestemd zijn en vol cortisonen zitten, zijn uiteraard ook goed tegen het oogvliesje bij duiven maar mogen als je mee speelt op de vluchten niet gebruikt worden. De duivenarts houdt ook bij aan wie het de druppels mee geeft en waarschuwt deze duivenmelkers ook om niet te spelen met de duiven. Toch wordt er volop gespeeld met deze gedruppelde duiven.

Zelf was ik (vroeger) altijd een groot voorstander van het gebruik van Neo Cortef maar zulke middelen zijn nu verboden dus ik waag me er niet aan, ik heb de sport te lang gemist (17 jaar eruit geweest) om mijn hobby in de waagschaal te stellen. Maar het geef me wel een naar gevoel om in de winter te vernemen dat er door sommige wel gedruppeld word en dat je dan door hun verslagen word.

Maar het blijft hobby en een ieder moet het maar invullen zoals hij zelf denkt dat hij er goed aan doet, mij boert het niet.

Oja, ik las dat er een voorstel was ingediend om de kampioenschappen in de vliegverhouding van 1: 4 te gaan bepalen. Dus bij 40 duiven mee moet je er dan 10 pakken en daarvan krijg je dan een gemiddeld behaald aantal punten. Van mij mogen ze maar ik denk dat je dan concours afbreuk gaat bereiken. Dit wordt echt de kans voor de kleinste liefhebbers, bij vier mee is je eerste duif gelijk je totaal behaalde punten. Dus als iemand er honderd mee heeft en die kleine melker zit bij zijn eerste tien duiven dan wint hij het. Mijn advies niet doen.

Wel sta ik nog steeds achter het kampioenschap van dertig duiven aangeven voor het seizoen en vijftig jongen voor de jonge duivenafrichting en daar mee mag alleen gespeeld worden. Gelijke kansen voor elke duivenmelker in het land. Laten we daar eens over nadenken.

Fijne dag en tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.


Het wel en wee rondom ons duivenkot 18-10

Wat een weer deze week, in de nachten koud tot zelfs -9 C op de dag rond en iets onder het vriespunt en zaterdag nog wat sneeuwrommel erbij , dus als duivencoach moet je je aanpassen. Alleen de fondduiven gingen er dagelijks uit en de rest ook de winterjongen hield ik binnen, morgen mag alles weer fladderen. In het hok bij de jongen en de vlieg en kweekduiven waren de verwarmingsplaten aan en afgesteld op 14 C kwamen ze niet hoger dan 7C en er waren ochtenden bij dat de drinkbak bevroren was. Maar coach nu lul je uit je nek want dit kan toch niet ? Ik lieg nooit , maar vermoed dat ik de verluchting nu optimaal heb in de hokken , die koude vrieslucht kwam beneden binnen en duwde de warm geworden lucht er gewoon snel via de boven verluchting bij de golfplaten uit. Met andere woorden vuile lucht zit nooit meer in het hok. Nu nog kijken of het van de zomer met warme lucht op het hok ook zo functioneert. Toen het vrijdag gesneeuwd had kon je ook op de golfplaten zien waar warme lucht de hokken verliet, daar lag namelijk helemaal geen sneeuw op de platen.

De beurs in Houten, ik ben niet geweest, sommige dingen storen mij namelijk erg in de liefhebberij en dus stoor ik me ook aan diverse liefhebbers, kan en mag en het zal ook wel wederzijds zijn. Waarom zou ik dan de ellende opzoeken want mijn mond houden is niet mijn sterkste karakter eigenschap. Neem het NPO, verplaats van Veenendaal naar Arnhem Papendal, in het oosten van het land. Het NPO met haar slogan ,, de NPO denkt met u mee,,. Kocht ik soms een duif dan haalde ik die op en reed langs het NPO en liet hem gelijk op mijn naam zetten. Kreeg ik jongen dan reed ik even naar Veenendaal en het was zo gepiept. Nu mag dat niet meer en moeten liefhebber de eigendomsbewijzen opsturen en zijn op dat moment de controle over hun eigendom ( wat soms duizenden euro’s heeft gekost) kwijt. Natuurlijk kan je langs rijden maar dan moet je vooraf een afspraak per email maken. Pfft de NPO denk met mij mee,  even een eigendomsbewijs overschrijven en 150  km extra rijden kosten extra 20 euro benzine en 70 minuten extra tijd , kassa.

Nee als je zulke stappen neemt, denk dan ook vooruit en zijn woorden waar het NPO prat op gaat ,,vooruit kijken,, een utopie, het hoofdkantoor lag nu mooi centraal en daarvoor in de Maliestraat nog centraler maar nu ??? Dus ga dan eerst op zoek naar de perfecte regeling en laat de eigendomsbewijzen overschrijven bij een betrouwbaar punt/persoon binnen elke afdeling die dan de overschrijving controleert en doorgeeft aan het NPO, simpeler kan het toch niet, dit noem ik eerst nadenken en dan een gedegen plan van aanpak uitvoeren.

Nog eentje , diverse commissies worden nu in het leven geroepen en zo’n beetje in de duivensport voor elke discipline eentje en de duivensport vergrijsd wordt ook van de daken geschreeuwd , maar we gaan vergaderen en dat wordt gedaan in Papendal en in de avonduren. Dus twee uur rijden , vergaderen tot in de late uurtjes en twee uur terug, welke liefhebber doe dit en vind dit verantwoord t.o.v. zijn gezin of familie ? Ik niet , ook hier hadden groepen gevormd in hun afdelingen hun inbreng moeten hebben, leden van die groepen kunnen rondom een koffietafel binnen hun afdeling via discussie plannen maken en deze aan bestuur NPO voorleggen welke deze plannen dan kunnen doorzetten naar de groepen binnen de andere afdelingen. Die discussies leiden dan tot een uiteindelijk standpunt. Democratie is in ,,deze,, het toverwoord.

Natuurlijk staat deze postduivencoach aan de wal bij die andere stuurlui die het beter weten en zal zelf nooit meer in het bootje stappen , maar ik erger mij eraan en daarom ging ik dus niet meer naar de beurs . In ander standpunt om niet meer te gaan is dat ik de beurs zie als een grote winkel waar liefhebbers duiven of duiven benodigdheden kopen en als ik morgen naar de supermarkt ,slager of bakker ga betaal ik ook geen toegang om zijn winkel in te mogen waarom bij een beurs dan wel?

Op het hok gaat alles naar wens , diverse eitjes zijn al gesneuveld en daarom zitten de duiven overdags vast in het broedhok en dan nog zijn ze soms sneller met elkaar aan het knokken dan aan het eten. De verbouwing in het jonge duivenhok verloopt voorspoedig en ik denk er dinsdag of woensdag gereed mee te zijn, blij als die verbouw achter de rug is.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Pigeon WhispererIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor