We zijn weer een hectisch weekje verder , schreef ik vorige week nog dat ons varken miss Piggy steeds overeind gezet moest worden dan is dit nu niet meer nodig daar Miss Piggy deze week het leven liet van de een op de andere dag, Miss Piggy was bijna elf jaar dus was op een respectabele leeftijd , maar leuk is het verlies van dieren nooit. Nu de geiten en het varken weg zijn kwam ienepien met het idee deze ruimte als duivenhok te gaan gebruiken. Maar inmiddels was de geitenruimte al als voeropslag in gebruik. Ik heb er twee nachtjes over geslapen en ben er helemaal uit. In het jonge duivenhok komt een schuifdeur in een binnenwand naar het oude varkens hok. Het geitenhok en varkenshok voeg ik samen en daarin komen 12 broedbakken. In de toekomst(misschien deze zomer al) wil ik hier jonge weduwnaars in gaan zetten.

Het hok krijgt dezelfde verluchting  als het jonge duivenhok.Het idee ontstond na het bekijken van het filmpje van Leo Heremans op You tube. Uiteraard vroeg ik ook aan mijn Reeuwijkse mentor wat hij van het voorgenomen plan vond en hij gaf aan dat geeft veel werk maar kan ( sportief gezien) rendement opleveren. De bedoeling is dus dat er straks minder duiven in het jonge duivenhok gaan, ik wil eerder minder dan meer duiven gaan houden , we blijven streven naar kwaliteit boven kwantiteit.

Vorige week schreef ik dat er gekoppeld was bij de vliegduiven en inmiddels liggen de eerste eieren er, ook hier is de bedoeling dat niet alle jongen worden aangehouden  die uitkomen. Basis van ons hok moet het kweekhok worden en blijven, nu uit het kweekhok 14 winterjongen en momenteel liggen er weer 14 uit de tweede ronde en zitten sommige alweer op eieren. De bedoeling is met 30 jongen de jonge duivencompetitie aan te gaan. Dadelijk zitten er 16 koppels vliegduiven ook op eieren dus ……. dan weet je het wel.

Duivensport blijft een sport van dromen , dromen en het najagen van die dromen. Dromen om op het hoogste podium te staan en dan de duim omhoog te heffen. Dat er hard voor moet worden gewerkt is een ding dat zeker is, elke dag en zelfs in de nacht kan ik wakker worden en denken gaat dat wel goed of moet dat anders. Natuurlijk vroeger kon ik ook mijn prijs verdienen maar de duivensport is veranderd en er zijn meer zgn. bijdehande spelers gekomen. Mannen die investeren en alles uitvogelen. Dagelijks leer ik nog bij door te luisteren en te lezen.

Tot volgende week.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer


Het wel en wee rondom ons duivenkot 18-8

Deze week was het me het weekje wel met een zeer koude douche aan het eind van de week, maar dit help me om wakker te blijven en de concentratie en motivatie  op te bouwen. Je leert altijd je tegenstanders beter kennen door observatie. De duiven gaan nu dagelijks weer of geen weer uit, de jongen beginnen te vliegen en trekken zelfs (ondanks hun rui) een beetje weg en de Olympische spelen zijn bezig met pieken van glorie en schandalen, het lijkt de duivensport wel.

Deze week hadden we in onze club najaarsvergaderingen vooraf even een goed en duidelijk gesprek met de voorzitter gehad. feiten die mij waren aangedragen als, dat ik een opzeg brief van lidmaatschap vereniging zou krijgen en dit omdat een vooraanstaand lid  (?) van de club zou hebben gezegd Kees (ik) eruit of wij gaan weg bleken grove leugens te zijn die door derde de wereld waren ingestuurd. En dit was duidelijk rancune met het doel tweedracht binnen de leden van de club te zaaien. Mijn voorzitter vroeg mij netjes of ik voortaan niet meer over onze vereniging of over de leden daarvan op,, Facebook,, wilde schrijven. Ik herinnerde er de voorzitter aan dat er afspraken waren gemaakt met mij en de andere leden van mijn oude vereniging dat een bepaald persoon geen toegang tot onze club zou krijgen en dat ik wil dat deze deze afspraken ook nagekomen worden. We gaven elkaar een hand en beloofde elkaar de afspraken te respecteren. Ik was klaar met het welles nietes gezeik.

Vanochtend moest ik toch een app naar de voorzitter sturen dat ik nog één keer over het hele gebeuren zou terugkomen in mijn wekelijkse column (dus nu) omdat er een lid was die het nodig vond om in de vergadering de boel op te rakelen en een voorstel in wilde dienen wat inhield dat elke keer als ik een lid van de club of de club benoemde op Facebook mij de week daarna het inkorven te verbieden. Dus een week te schorsen. Die klap kwam aan, omdat ik zelf een bloedhekel heb aan voetballers die bij een overtreding een gele of rode kaart voor hun tegenstander aan de scheidrechter vragen, ik noem het matennaaiers. Als de angst toeslaat ben ik ten alle tijden bereid om de eerste wedvlucht niet mee te doen.

Zo dit is gezegd en wat mij betreft zijn het de laatste woorden die ik aan 2017 besteed. O nee, nog één ding ik bied hier zwart op wit mijn excuses aan Ton Pot , eerder had ik geschreven dat niemand even de moeite had genomen om mijn behaalde prijzen mee te nemen van de uitreiking RMO omdat ikzelf niet aanwezig kon zijn, ik zat fout , Ton had ze mee naar de club genomen en Poelman heeft ze later weer aan mij gegeven, er bestaan nog wel sportvrienden .

In het hok is duidelijk te zien het verschil met de kwekers of met de vliegduiven voor wat het leggen van de eieren betreft, kwekers werden drie weken voor het koppelen bijgelicht en binnen 12 dagen zaten alle acht de koppels op eieren. En de cyclus loopt nog perfect eerste ronde 8/12 ei tweede ronde 9/1 ei en derde ronde 10/2 ei. het lijkt de maandelijkse eisprong van de vrouw wel.

De vliegers gaan dagelijks en nu al om 8.00 uur naar buiten voor een uur, weer of geen weer en trekken dan ook echt 20 minuten weg maar het leggen gaat een stuk trager nu met 15 dagen zit pas de helft op eieren ondanks dat ze allemaal goed zijn aangepaard. Maar er is bij mij  geen paniek want de tweede ronde van de kwekers gaat er eind van de week af en dan zit ik al een totaal van 25 jonge duiven. En eieren van de derde ronde liggen er ook al en in principe was het de bedoeling om alleen uit het allerbeste te kweken.

Ook de verbouwing van het jonge duivenhok heeft een aanvang genomen en voor degene die denken wat gaat die klootzak nou doen, in het huidige jongen hok wordt bijna niets veranderd , alleen de broedbakken gaan eruit en komen in het hok ernaast en deze twee hokken krijgen een verbinding met een schuifdeur, beide hokken worden een kopie van elkaar alleen het ene hok zitten zitjes en in het andere hok twaalf broedbakken. Ook de verluchting wordt gekopieerd. Wat wel belangrijk is dat daar waar vorig jaar op een gegeven moment 70 jongen in het hok zaten  nu dit hok dus tweemaal zo ruim is en er hopelijk veel minder duiven in komen maar je weet nooit wat er allemaal uit het ei kruipt.

Dus ik ben lekker aan het knutselen en mijn Ienepien is het huis van binnen aan het opluiken dus verzuren in de vergrijzing zijn we nog niet van plan.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon WhispererIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Weerstandscurve

Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie nu weer? De weerstandscurve is iets wat je tegenkomt als er iets ...

John Logemann

Het seizoen 2019 staat te beginnen - ...

Nu de zomertijd op de 31e maart weer is in gegaan begin ik met de verduistering bij de jongen. Niet dat het pik donker is ...

Ad de Jong

Nog even dit, nog even dat!

Nog een aantal weekjes en gaan we weer van start met het seizoen 2019. Wat zal het gaan worden en wat zal het zijn. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Weerstandscurve

Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie nu weer? De weerstandscurve is iets wat je tegenkomt als er iets ...

John Logemann

Tips (deel 1 van 2)

In mijn club was ik destijds de eerste die op Internet ‘zat’, maar dienaangaande is veel veranderd. ...

Ad Schaerlaeckens

Voorouders van de Postduif / De ...

De Gelderse Slenk zal de meeste (post)duivenliefhebbers weinig zeggen. Degenen die in de omgeving van Amsterdam, Lelystad ...

Nico van Veen