We zijn weer een weekje verder en de winterkweek gaat beter dan ooit tevoren. Jongen groeien goed , geen spuiters dus morgen gaan ze de grond op een weekje in het stro en mee eten met de ouders die inmiddels ook  allemaal weer op eieren zitten. Dan kunnen de vuile schotels het bad in en de tweede schotel weer in de originele hoek van het broedhok gezet worden. En zo rommelen we maar voort. De duivensport is mijn hobby maar wat houdt voor mij die hobby in? Het verzorgen van mijn duiven zodat ze energiek aan wedstrijden kunnen deelnemen  en het liefst dat ze zich zo vroeg mogelijk op de uitslaglijst plaatsen. Daarnaast geniet ik van de spanning bij de aankomsten maar ook van het dagelijkse uitlaten ,binnenhalen en bestuderen van hun trainingsarbeid, dat is mijn duivensport. Ook van het heerlijk kletsen over de duiven en systemen met één of meerdere liefhebbers bij een kopje koffie kan ik genieten. Uiteraard kan ik mij ook verschrikkelijk ergeren aan de randverschijnselen in de duivensport en de onsportieve van sommigen liefhebbers, één van mijn grootste ergernissen is als gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

Gek is dat randverschijnselen ergernis opwekken. Dit jaar werden er diverse kampioenschappen gehaald en de daaraan verbonden prijzen heb ik niet opgehaald maar uiteraard bij alle festiviteiten netjes afgeschreven met ook de rede van afschrijving. Toch moest vandaag een liefhebber even duiden dat bekers die niet waren afgehaald schoon gekrast werden en tot een volgende huldiging bewaard waarop hij mij de opmerking ontlokte ,,dat ze van mijn part in de vuilniswagen gedonderd konden worden omdat het bij ons om het winnen gaat en niet om die beker,, ergernis dus . ook had deze liefhebber op de feestmiddag naar voren kunnen gaan en kunnen zeggen ,,Kees is er niet ik neem het wel voor hem mee,, Dan heb je pas sportiviteit in je donder.  Maar nee dus.

Gek is dat randverschijnsel vaak de ergernis opwekken. Neem de ringen dit jaar en dat verhaal over de productie , ik geloof er geen hol van, is er iets kapot aan een productie lijn in een goede fabriek dan is dit binnen een dag vaak gerepareerd anders kan een fabriek toch niet draaien. ook wordt zo een fabrikant gelijk verantwoordelijk gesteld dus die neemt zo’n risico niet. Als eind september alle ringen besteld zijn en de opdracht is uitgegaan kunnen begin november de ringen al bij het NPO zijn en wacht geen fabrikant met het fabriceren van de ringen tot half december. Ik vermoed dat er bij het bestellen teveel op elkaar vertrouwd is en er uiteindelijk te laat de opdracht de deur is uitgegaan, uiteraard zeg ik vermoed daar ik het niet met zekerheid weet maar het is in deze de meest logische verklaring, en anders moet het NPO naar een betere producent gaan uitkijken voor wie het een eer is om ondanks tegenslagen zijn product altijd op tijd te leveren.

Gek is dat randverschijnselen vaak ergernis opwekken. In Rotterdam is het een vast gegeven dat bij vechtpartijen in kroegen , winkels ,snackbars , volkstuintuin- en voetbalkantines de politie van onze stad op last van de Burgermeester direct tot een tijdelijke sluiting van een maand of langer overgaan. En zoiets is mijn grootste angst voor het seizoen 2018.  Deze maatregel telt uiteraard ook voor verenigingen in de Rotterdamse duivensport. En een sluiting in het seizoen kost je dan zomaar vier weken concours, dus weg zijn al je goede voornemens en je werk wat je aan je duiven besteed hebt.  Het is dus aan uitbaters en bestuurders om alle gemaakte afspraken na te komen en de rust in hun toko te bewaren.

Deze week via Facebook ook wat aandacht besteed aan de verkoop van de gebr. Kat & Zn op Dream Pigeons onder de tien te koop gestelde duiven zitten er vier die het bloed in hun aderen hebben van Mister Bolt, Lady Bolt en Nadal. Duiven die inmiddels hier in het kweekhok zitten en al drie eerste prijswinnaars voortbrachten en nog meerdere kopprijs winnaars. Hier zitten de hokken boordevol maar uiteraard zijn die duiven voor iedereen een aanrader.

Feitelijk heb ik alweer teveel geschreven maar ik probeer van mijn hart geen moordkuil te maken zoals het spreekwoord luid en op oneerlijke vrienden zit ik zeker niet te wachten.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.


Het wel en wee rondom ons duivenkot 18-4

We zijn alweer een weekje verder in het jaar en op veel hokken en ook hier zijn de winterjongen van de oude duiven  gespeend, raar woord omdat het op zich geen zoogdieren zijn die je wel afspeen maar bij de duiven noem je dit nu eenmaal zo.  Vijftien stuks gingen er hier tegelijk apart de dagen tussen uit het ei komen van de jongen was ongeveer 3 dagen en de oudste waren 21 dagen. Normaal gingen er wat duivinnen mee met de jongen maar daar is dit jaar vanaf geweken omdat deze alweer op een 4 tot 6 dagen broeden zitten.  Weet niet of ik er verstandig aan gedaan heb maar de tijd zal dit leren , sommige liepen piepend achter mij aan en bij het drinken moest ik echt met een gietertje boven de drinkpot het vallend water laten horen. Ook het voer  in de bak vinden moesten ze leren maar het kwartje is inmiddels bij allemaal gevallen en ze gaan al op zoek naar een zitplekje vanaf de grond omhoog en ik vermoed dat ze uit zichzelf zodra ze goed onder de vleugel gedekt zijn de weg naar de ren zullen vinden. Natuurlijk heb ik al vanaf 1967 duiven en natuurlijk weet ik hoe ik het geregeld deed maar je zoekt altijd naar betere methodes waar misschien meer rendement in de vorm van betere prestaties uitkomt. In deze probeer ik ze snel zelfstandig te laten worden door zelfredzaamheid aan te leren. Slaat misschien nergens op maar het kost me ook niets extra’s.

Nadal zijn derde ronde was ook onbezet maar ik heb er nu eieren van wat de stammoeder van het hok moet gaan worden de ,, Lady Bolt,,onder gelegd zodat eind deze week de ,,Lady Bolt ,, haar derde ronde kan gaan leggen. Zowel uit de Lady Bolt als uit Mister Bolt gaan er geen jonge duiven van het hok af, eerlijk toch. Deze duiven brachten het afgelopen jaar diverse kopvliegers en zelfs klein- en achterkleinkinderen brachten op de verkoop van gebr. Kat en zn. goed hun prijs op.

Bij goed weer gaan nu dagelijks de duiven los en alleen als er eigenwijze doffers zijn die niet één twee drie binnenlopen zijn de duivinnen de dupe en blijven dan binnen. Dat de doffers niet binnenlopen komt dat enkele ( die echt goed gevlogen hebben) nog veel binding hebben naar het jonge duivenhok. Als ik veel ruimte had met veel hokjes dan mochten duiven blijven in het hok waarin ze als jong werden afgericht. Dus met bv. zes hokafdelingen heb je die mogelijkheid, doffers A ,duivinnen A-B, Doffers B, Doffers C , Duivinnen C-D , Doffers D. dan heb ik het over vlieg hokken  en kan je steeds vier jaar vooruit. Duiven hechten zich dan makkelijker en beter aan het hok. Maar misschien heb ik het helemaal mis maar indien mogelijk had ik het allang gedaan daar ik zie hoezeer de jonge duiven nu nog naar hun oude onderkomen toe trekken.

Mooie brief met uit één zetting van de ringen leverancier deze week over de storing in de software die hij had ondervonden bij het fabriceren van de ringen alleen …. ik geloof er geen reet van en denk dat men in dit geval probeert de echte lading te dekken. Nu 21 Januari is het nog niet voor elkaar in het Nederlandse duivenland en blijft de vraag waarom er wel noodringen geproduceerd kunnen worden. Een producent die vier maanden nodig heeft om zijn product te kunnen leveren is een zeer slechte zaak en vraagt om vervanging.

Ook wilde mijn uitslagen nakijken op de afdeling 5 site maar dat lukt niet best , namelijk van samenspelen midden oost en midden west is niets meer te zien en krijg ik een error, de andere samenspelen zijn wel intact. Er wordt wat gestunt in onze afdeling maar nieuwe bezems vegen schoon maar of dit nu de bedoeling is ?

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Stoppen

Voorbije dinsdagmiddag belde Dennis van Veggel dat ze per direct stopten met de duivensport. Vol energie waren de ...

Ad de Jong

Weerstandscurve

Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie nu weer? De weerstandscurve is iets wat je tegenkomt als er iets ...

John Logemann

Het seizoen 2019 staat te beginnen - ...

Nu de zomertijd op de 31e maart weer is in gegaan begin ik met de verduistering bij de jongen. Niet dat het pik donker is ...

Ad de Jong

COLUMNS

Weerstandscurve

Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie nu weer? De weerstandscurve is iets wat je tegenkomt als er iets ...

John Logemann

Tips (deel 1 van 2)

In mijn club was ik destijds de eerste die op Internet ‘zat’, maar dienaangaande is veel veranderd. ...

Ad Schaerlaeckens

Voorouders van de Postduif / De ...

De Gelderse Slenk zal de meeste (post)duivenliefhebbers weinig zeggen. Degenen die in de omgeving van Amsterdam, Lelystad ...

Nico van Veen