Deze week zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen gestart met twee africhtingen , eentje op 7 km en eentje op 22 km , beide met de wind van opzij en op de kop. Er zijn geen verliezen geleden al kwamen de laatjes nog niet met de grote ploeg mee. Zelf was ik best tevreden mede omdat tevens de chipringen en de antennes zijn getest, voor de zekerheid moet er nog een antenne bij komen voor het hok van de weduwduivinnen voor als er zaterdags eentje op die plank valt. Deze antenne is inmiddels in bestelling. Het africhten doe ik hoofdzakelijk om de jaarlingen te leren wat de bedoeling is , dus Ienepien gaat rijden dan zet ik de schotels vrij , zij lost mand 1 en 2 het eerst ,dat zijn de duivinnen en tien minuten later gaat mand 3 en 4 de doffers eruit. Nadeel is dat de duivinnen in een leeg hok aankomen maar de open schotel en hun baas in het hok vergoed veel.

En als na een minuut of tien de doffers arriveren is het groot feest. Dit wil ik deze week nog twee keer herhalen en dan mogen ze indien de weersverwachting goed is zaterdag mee naar Roosendaal. Verwacht ik slecht weer en eventueel een late lossing of uitstel dan blijft het spul thuis ,het gaat immers om een testvlucht en als je toevallig wel een eerste zou vliegen zijn er altijd liefhebbers die je daar dan op wijzen van ,,het was niet officieel,,. Uiteraard eens, maar het blijft wel een eerste tegen 700 duiven (officieel of niet).

Met het werk in de tuin en rondom het duivenkot gaat het goed en vordert het naar behoren, eind april komt het nieuwe tuinhuisje en komende week worden de betontegels gebracht zodat ik die vast kan gaan leggen zodat de bouwer van het tuinhuis terecht kan. Dus morgen een start maken met het afbreken van het oude prieeltje en dan is wat mijn werk in deze betreft het grootste deel gedaan.

Terug naar de duiven, de ooievaar die ik van Dirk Verleun kreeg wordt nu ook van een chipring voorzien en mag dan ook de vluchten op , wat dan inhoud dat we met de late jongen mee vier- en veertig inzetbare oude duiven bezitten. Deze hebben ook deze week beide africhtingen gedaan. Bij de jonge duiven liggen de laatste jongen die worden bijgevuld nog bij de kweekkoppels  en volgende maand is het gedaan met de kweek. ongeveer zeventig jongen zitten er dan in het jonge duivenhok. In mijn visie veel te veel maar…..

En nu kom ik terug op die maar….. Zaterdag zat ik te schrappen in het hok van de doffers terwijl die buiten waren en opeens staat Ienepien achter mij  (ik had tampons met antibiotica in mijn oren dus hoorde haar niet roepen) en zei ,, Willem de Bruijn heeft net gebeld en is onderweg hier naartoe,, En inderdaad stond even later de grootmeester uit Reeuwijk voor de deur. Mandje bij zich en een mooi mapje met stamkaarten. En je weet hoe dat gaat , dit is de tennisbaan , dit de tuin en hier de hokken en zoals ik al schreef de doffers zaten nog wat buiten te klooien dus even een fluitje en komkom en ze kwamen redelijk rap het hok in. Willem wat duiven in de hand gegeven , ook van zijn eigen soort en het meeste klonk positief. Alleen bij de jonge duiven hing een muffe lucht en Willem zijn advies was maakt een ventilator in het plafond.

Ik zei , er zitten te veel jongen in het hok maar dat werd weggewuifd met de worden bij mij zitten er meer in , goede verluchting dat is een must. Direct nadat Willem weg was gegaan ging ik op zoek en de oorzaak van de muffe lucht had ik snel, stro wat in een hoek lag voor de laatst afgezette jongen was klef en smerig dus snel verwijderd want dat stonk echt, ook de glasplaat in het plafond tien centimeter open geschoven. Dus achter in de achterwand van het schuurtje komt een groter ventilatie rooster en een slang die naar een nieuw aan te brengen ventilator in het plafond gaat lopen. Willem bedankt voor de tip.

En nu over het mandje met het mooie mapje, vier goed opgekomen piepers twee blauwbonte en twee blauwen, alle vier met de perfecte afkomst en ik ben er erg blij mee. Maar vooral het feit dat Willem de Bruijn ooit zei ,,ik ga jou helpen,, en dat hij dat ook doet siert een groot liefhebber. Nogmaals Willem bedankt.

Dus ondanks alle drukte eindigde mijn week met een heerlijk duivengevoel ,tot de volgende rondom.

Kees Commijs

 



IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor