Het wel en wee rond ons duivenkot 17-8

Het was afgelopen week best goed weer voor de duiven al was in de ochtend uren vaak de mist even een verstorende factor, maar ook daar wennen onze gevleugelde vrienden aan. Bij onze vliegduiven kiepte het ene na het andere eitje open dus liggen er nu zo een twintig jongen in de schotel. Tot nu toe waren er bij de vliegduiven 3 eieren kapot gevochten en een koppel onbezet. na het kapot vechten worden de duiven overdags en in de nacht opgesloten en staan alleen de broedhokken open tijdens het voeren/ vliegen en als ik erbij ben. Deze week stelde een liefhebber mij de vraag waarom ik geen duiven haalde bij liefhebbers in Rotterdam of van hun een bonnetje kocht. Hier moest ik op antwoorden en dat antwoord is gelijk een antwoord op het lulverhaal wat liefhebbers aan intreders ophangen van ,, je moet duiven halen bij een goed spelende duivenmelker bij je in de buurt, fout, fout, en nog eens fout.

Dan kun je wel op gelijk niveau komen maar nooit winnen, je moet betere zien te krijgen (kopen). Zoals Ben de Keijzer ( diverse keren Jonge duivenkampioen) ooit eens tegen mij zijn , alleen uit topduiven moet je duiven halen en dat zijn nationale overwinnaars of olympiade duiven. En ook Willem de Bruijn stampt het er steeds in ,, goede duiven is het belangrijkst,,.

Langzamerhand is ons kweekhok vol met Vitesse tot dagfond duiven en hoofdzakelijk met duiven uit dezelfde lijnen op hun stamboomkaarten en natuurlijk zeggen liefhebbers dan papieren tijgers zijn het, helemaal eens maar ik denk dat je meer kans maakt om goede duiven te kweken dan met duiven uit de kerktoren of de graansilo vandaan.

In 2015 had ik het geluk dat de ,, Bliksem ,, de eerste prijs hier in de fondclub Rotterdam van Limoges pakte en de eerste in Zuid Holland en 2 de nationaal, ook de Bliksem was uit goed hout gesneden en bewees het, maar voordat de Bliksem thuis kwam had ik mij al voorgenomen dat het mijn laatste overnachtvlucht zou gaan worden en wij ons zouden gaan toeleggen op de midfond/dagfond. Maar de Bliksem gooide door de prachtige ervaring die wij op deden door zijn aankomst roet in het eten en deed ons van mening veranderen en er werd nagedacht. Overnachtduiven bij Vitesse/midfond duiven wordt niks in onze trainingsvisie, dus moest er een oplossing gezocht worden en werd een klein kweekhokje omgebouwd naar vlieghokje met zes broedbakken, hierin gaan dus  de fondduiven met eventueel hun jongen ( want ook fondduiven jongen gaan niet bij de snellere jongen). In de stal is ruimte voor een kweekkoppel en dat koppel hebben we vandaag aangekocht via Toppigeons vanaf het Belgische  hok Paul en Sven Saeytijdt, dus de opbouw kan gaan beginnen, ook een bon van  dhr W. Nederpelt en dhr Beers moeten een aanzet geven. Ik ben benieuwd het blijft altijd afwachten en voor de overnacht zal je even geduld moeten hebben.

U bent weer bijgeschreven en dus tot volgende week.


Het wel en wee rond ons duivenkot 17-7

Het was deze week eigenlijk gruwelijk weer , de waterleidingen moesten weer worden afgesloten en het was koud en nat tegelijk, zelfs sneeuw lag er rond de hokken. De jongen die we aan het uitwennen waren moesten weer dagen binnen blijven en ook de oude duiven in het vlieghok hebben we maar binnen gehouden . Kortom geen duivenweer. In de hokken gaat alles zijn gangetje en bij de kwekers zijn sommige koppels al aan hun derde ronde begonnen. In het vlieghok zit alles op eieren en aan het eind van deze week zullen daar de eerste jongen uit het ei komen. De zes koppels in het zijhok zitten nog steeds gescheiden en zullen pas eind maart worden gekoppeld. Ook zijn afgelopen week alle oude duiven ge-ent tegen Paramyxo/Herpes. De bedoeling is dat 1 maart alles gekwast wordt tegen pokken en waarom ? Omdat dan de vliegduiven op jongen zitten en wij hopen dat die er dan ook nog iets van mee krijgen en dan kunnen wij de gespeende en vliegende jongen ook meteen meepakken.

Eind maart worden alle gespeende jongen dan ge-ent tegen Paramyxo/Herpes. Zo zie je dat het een hele organisatie vergt om alles naar believen te regelen.

Dus de duiven waren ge-ent en de hoklijsten had ik al bij Jaap Poelman langsgebracht met de map stamboomkaarten zodat ze gecontroleerd konden worden en deze zijn inmiddels alweer ondertekend terug. Nu moest ik dus vrijdag wel naar onze duivenclub pv Blauwe Doffer in Rotterdam om de ent verklaringen af te geven en mijn klok op te schonen , even de lijsten die er lagen aangevinkt welke duiven er mochten blijven en Jaap Poelman had het op zijn computertje zo geregeld. Na selectie zijn er nog drie- en veertig speelbare duiven over in de klok.

Nu dan ben je klaar en ga je nog even zitten bijkletsen en al snel werd duidelijk dat de fondspelers er niet blij mee zijn dat al hun duiven in het concours moesten, ik word dan wrevelig, waarom verzetten tegen het op een vergadering van het NPO genomen besluit waar zelfs je eigen afdeling voor was. Al gauw kwam op tafel dat ze de duiven gummiringen om zouden gaan doen maar dat ze dan niet zouden worden ingebracht, en toen ik om het nut vroeg, was het antwoord ,,anders kost het teveel geld aan chipringen die we kwijt raken,,. Hoeveel chipringen denken ze dat Vitesse/midfonspelers per jaar verspelen ?  Als ze over geld verspelen praten weet ik zomaar iets op te noemen waarop ze elke vrijdagavond kunnen bezuinigen, maar ik uit dat hier niet.

Wel was dit voor mij aanleiding om die avond een email naar het NPO te versturen met een verzoek om in 2017 af te stappen van het gebruik van mechanische klokken ( inmiddels wordt er twintig jaar met ECS gewerkt)en dan is dat gezeik over het gebruik van gummiringen ook gelijk getackeld en moeten dus wel alle duiven over de antenne zoals de afdelingen en het NPO voorstaan en is afgesproken, dus een optimale controle.

Zelf zou ik zelfs voorstander zijn van vaste voetringen met een vaste chip erin, dan gebruik je maar één poot en kan om de andere een naam of telefoonring. Maar we zullen wel zien wat de toekomst gaat brengen en ik denk heel veel want plannen zijn er genoeg en ik vermoed dat er nu ook doortastende mensen in het NPO bestuur en sommige afdeling besturen zitten.

Tot volgende week,

20151230_171224 [200890]

Kees Commijs ,,Postduivencoach,,IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Het dier en de liefhebber of het ...

Ik zag op Facebook discussies los gaan over de veiling die straks eindigt op Pipa. De mannen hebben het weer voor elkaar. ...

John Logemann

Hallo beste lezers en duivenvrienden...

Het is alweer even geleden met mijn schrijfsel op onze site. Reden zoals bijna altijd, druk, druk en nog eens druk. En ...

Evelien's Journaal

Top sport

Wat een genot was het om weer eens naar een mooie voetbal wedstrijd te kijken. Ajax speelde in Spanje tegen Real Madrid. ...

Ad de Jong

COLUMNS

Het dier en de liefhebber of het ...

Ik zag op Facebook discussies los gaan over de veiling die straks eindigt op Pipa. De mannen hebben het weer voor elkaar. ...

John Logemann

Vooruitkijkend naar aanleveren Algarve ...

Goedenavond sportvriendinnen en sportvrienden, Noteer alvast in je agenda, aanleveren voor de Algarve Golden ...

Sjaak Buwalda

De grootsten wijzen de weg

Ik heb er niet vaak veel tijd voor, maar als er gelegenheid is mag ik graag over internet struinen. Surfen is eigenlijk ...

John Logemann