Als je de duiven laat enten wordt je geconfronteerd met het aantal duiven dat je hebt. Ik mocht er 71 invullen en dat is een nieuw record voor mij. Ik heb een flink aantal jongen gekweekt in 2015 en er bleven er nauwelijks weg op de natour en taartvluchten. Positief natuurlijk, maar wat zit er in is natuurlijk de grote vraag. Ben zelf over het algemeen zeer tevreden met de bouw van de meeste duiven. Ik probeer ze momenteel twee maal per week los te hebben en dat gaat gepaard met een hoop spannende momenten voor wat betreft het spel van de natuur. Ook kijk ik alvast of er duiven tussen zitten die problemen ondervinden met het langzaam aan opstarten van de trainingen, die kan ik er vast uit selecteren. Zaterdagmorgen pakte de havik mijn “435” zo uit de lucht vandaan en vloog er mee weg. Ik ben er achteraan gerend en heb zoveel mogelijk lawaai gemaakt, ze hebben daar een enorme hekel aan en er werd losgelaten. Alleen een verwonding aan de vleugel was het gevolg.

Aan de eksters of kraaien kan ik meestal wel horen als er een rover aan zit te komen, ook hoor je dan geen andere vogels om je heen, dat zijn momenten om op te passen. Later die dag dook de havik nog eens boven op de ren van de kwekers. Vandaag hoorde ik de eksters weer heftig tekeer gaan en ja hoor daar kwam een rover in volle vaart aan en dook midden in de groep.Ze kon niet raak slaan en mijn vrienden de kraaien konden haar weer wegpesten. Geen slachtoffers en alle duiven hebben lekker buiten gevlogen dit weekend. Na al deze spannende momenten voor mijn vliegploeg heb ik ze maar een lekker bad gegeven en daar maakten ze dankbaar gebruik van. Als we het over mooie momenten hebben vind ik het badderen van mijn duiven daar toch ook een goed voorbeeld van. Ik kan enorm genieten van het gedrang om in bad te komen en ook de rust en ontspanning die ze dan uitstralen, vervolgens lekker op een rijtje in de zon liggen drogen, heerlijk toch!?! Bij de training zijn me al twee duiven opgevallen die me niet aanstaan, we gaan ze in de gaten houden.

Op het kweekhok zijn een doffer en een duivin bijgevoegd om uit te proberen. Een dochter van de beroemde 414 van Cees de Boer en een kleinzoon van de Jander is er bij gekomen. De 414 vloog twee keer een 1e nationaal en kan met recht een superduivin genoemd worden.

De jaarling doffers beginnen zo langzamerhand een vaste bak te bemachtigen en dat stelt me gerust. Er komt steeds meer rust in het dofferhok. Goed voor de doffers en goed voor de baas. Proberen om de boel rustig te houden tot eind april, zal niet meevallen met deze heerlijke zonnige dagen.

Het schema voor de vluchten is inmiddels gemaakt en de duiven zijn ingedeeld in een ploeg en zullen allen twee jaar of ouder een drietal overnachtingen moeten doen. Ik heb een groep voor Limoges, Brive, Bergerac; Limoges, Brive, Orange en St. Vincent, Albi, Cahors (SMN ploeg) De jaarlingen zullen vanaf Brive tweemaal op de overnacht gespeeld worden tenzij ze een uitmuntende prestatie neerzetten, dan hebben ze een plekje voor volgend jaar reeds verdiend. De planning is gemaakt en nu is het straks afdraaien van het plan en prijzen pakken. Ik heb een mooie ploeg duiven en als alles gezond blijft heb ik vertrouwen in mooie prestaties. Teletekst gaat het doel weer worden voor dit jaar, daar draait alles om bij mij. Een nationale overwinning is nog een droom, maar wat zou dat mooi zijn. Ook heb ik een duif die als alles normaal verloopt naar Barcelona mag, het is de 504. Dit is een zoon van Dirk en een topper in de dop, let maar op tijdens Limoges en Barcelona!! Afgelopen jaar als tweejarige werd er niet gemist in het NIC door deze doffer.

Conclusie na deze week is dat de duiven nog opgewarmd moeten worden, maar toch gaan ze over drie weken de mand in richting Heino. Voor de eerste keer in 2016 mogen ze dan weer met de vrachtwagen mee en hun weg naar huis weer zien te vinden. De baas is er klaar voor, hij heeft de voorbereidingen afgerond en kan zich mentaal gaan voorbereiden op weer een nieuwe uitdaging en een nieuwe uitputtingsslag. De batterijen voor de wekker kunnen maar vast opgeladen want de nachten zullen weer kort worden, vroeg opstaan voor geplande lapjes en er zal weer tot laat doorgetraind en gevoerd moeten worden. De messen zijn geslepen, laat de gerechten maar door komen.

Klaas BuwaldaIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Evelien's Journaal - 'KWF en ...

Zaterdag 12 oktober was er weer de jaarlijkse HABRU duiven dag t.b.v. het KWF. Gero wilde er graag heen om daar ...

Evelien's Journaal

John Logemann - Wintertijd -

  Zondagochtend, het is buiten nogal grijs, in de verte hoor ik het geluid van de overtrekkende ganzen. Het ...

John Logemann

COLUMNS

Soort van rust - Sjaak Buwalda

Qua kleurspeling van de natuur misschien wel de mooiste tijd van het jaar, een ander vindt het weer vervelend om al ...

Sjaak Buwalda

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Ad Schaerlaeckens - Heet van de naald -

146.400 € werd gisteren door (wie anders dan) een Chinees op tafel gelegd. Niet voor een heel hok ...

Ad Schaerlaeckens