Systeem van de eenvoud, zo zou ik het moeten noemen. Het viel me Nieuwsjaarsdag op. Zacht weer, blauwe lucht, zonnetje lekker in het hok. 's Morgens veel later bij de duiven dan normaal, uitslapen, beetje bijtanken, de weken rondom Kerst en Nieuwjaar zijn traditioneel erg druk in mijn professionele bestaan. Ik stapte Nieuwjaarsdag het hok in en het viel me meteen op dat de duiven super in orde zijn. Natuurlijk mooi weer en een aangename temperatuur brengen altijd wat extra, maar de uitstraling van de duiven was werkelijk geweldig om te zien. Volgende gedachte is wat dat kan veroorzaken. Ik verzorg de duiven altijd 's morgens, gewoon omdat ik wat later op mijn werk begin, daarnaast weet ik nooit exact hoe mijn dag loopt, laat staan hoe laat ik weer thuis ben. Regelmaat dus, nooit op de minuut, wel in hetzelfde tijdsframe. Ik kom in de wintermaanden 's avonds nooit meer bij de duiven, dus geen lichten meer op, geen verstoring, de duiven lopen dus met het natuurlijk ritme mee, voor zover mogelijk. Het voeren is simpel, ook steeds hetzelfde. Ik voer met de lepel, zoals me dat ooit eens als kleine jongen is geleerd. Een oudere melker leerde me dit. Hij was visserman, had alleen 's avonds tijd voor zijn duiven, zijn kotter voer elke morgen om 5 uur het IJsselmeer op. Toch was hij ondanks zijn beperkingen redelijk succesvol.

Op mijn vraag waarom hij zijn duiven zoveel gaf 's avonds liet hij me zien hoe hij dat afmat. Gewoon een eetlepel, eentje per duif, bij de doffers ging er nog eens per 3 doffers een lepel extra bij, bij de duivinnen per 4 duivinnen een lepel extra. "Let er maar op, de duivinnen hebben iets minder nodig", woorden die je niet meer vergeet, waarheden als een koe. Hij had er nog eentje: "In de winter als het koud is gewoon hetzelfde blijven doen, als het zachter wordt hebben ze weer iets minder nodig". Ik keek hem vragend aan, waarom is dat? "In de natuur vinden ze ook minder naarmate het kouder word, als ze in orde zijn kunnen ze hier goed mee omgaan". "In de kweekperiode en in het vliegseizoen moeten ze volop hebben, ze moeten werken, dus goed eten, volle bak dus". Op de vraag of ze niet te vet worden antwoordde hij weer met al zijn ervaring: "Nee joh, als jong krap houden, gewoon afvoeren, daar helpt geen lepel aan, zo gauw het vliegseizoen klaar is met de lepel, als je dan in de kweek en in het vliegseizoen volle bak voert kan dat geen kwaad, ze luisteren hooguit iets minder de week dat je overgaat naar volle bak". Volop grit, roodsteen en mineralen is ook nodig zag ik, zonder te vragen. Het systeem wordt nog steeds gehanteerd door mij. Het werkt bij de postduiven, bij de sierduiven, bij alle soorten duiven die ik in mijn leven tot nog toe heb mogen houden en verzorgen. 1x per week wat biergist over het voer, aangemaakt met een weinig olie. Vaste mengeling is de Variamax van Mariman, in september aangevuld met 20% gerst, eind Februari, bij aanvang van het kweekseizoen gaat het gerst er weer af.

De vliegploeg gaat ergens eind April/begin Mei over op de All in one Koopmans mengeling van Beyers, dit helpt aanmerkelijk om reserves aan te vullen bij de vliegers. Verder geen poespas. Schoon water, elke dag, was ook belangrijk. Alleen hierin heb ik 3 jaar geleden een grote ommezwaai gemaakt. Ik las ergens op internet over het gebruik van knoflook teentjes, ui en appelazijn in het water. Ik heb hier mijn eigen versie voor bedacht, welke ook goed lijkt. Het werkt als volgt: ik pak een schone emmer waar een deksel oppast. Ik maak een hele bol knoflook schoon, de teentjes netjes in 2 partjes gesneden. Daarnaast maak ik een ui schoon, snij deze in 2 stukken en leg hem ook in de emmer. Vervolgens neem ik natuurazijn, die gewone, liefst zo goedkoop mogelijk, op elke 2 liter water doe ik een borrelglaasje azijn, daarna vul ik de emmer af, 10 liter drinkwater. Ik schep elke dag het water wat ik nodig heb uit de emmer, de knoflook teentjes gaan er weer terug in. Het water gaat in de drinkbakken in het hok, de emmer wordt weer in dezelfde verhouding water/azijn gevuld. De ui haal ik er na 2 dagen weer uit, geen speciale reden voor. Dit wordt elke week opnieuw gedaan, de knoflook wordt dus maximaal 1 week gebruikt. Ik moet er wel bij zeggen dat ik voor iedere afdeling dubbele bakken heb, eentje in het hok, eentje droogt, zo 1x per maand schrob ik ze een keer schoon. Ik zie sinds ik dit doe minder problemen met geel, adeno/e coli komt op mijn hok weinig voor, wat er is ziekt uit of wordt geruimd, naarmate de besmetting.

Blijkbaar helpt het verzuren van het water, de duiven zijn eraan gewend, voelen zacht aan, zo langzamerhand komen ook de prestaties. Ik heb ondertussen ook geleerd dat zonder medicatie het nog nauwelijks mogelijk is om duiven gezond te houden tegenwoordig, maar ook dit wordt tot een minimum beperkt. Preventief een 10 daagse parastop kuur in de wintermaanden, daarnaast de paramixo enting voor alle duiven, ik geef ook een wormenkuur, naar mijn smaak een besmetting die vaak niet onderkend wordt. Ik kom op deze manier redelijk goed door het kweek/vliegseizoen, heb van alles in huis voor het geval dat, maar moet het meeste weggooien vanwege de houdbaarheidsdatum. Vaste stelregel is: niet tegen de natuur in, dus geen winterkweek, verduisteren, bijlichten, allerlei voeder additieven enzovoorts. Leer je duiven kennen, onderken dat een duif soms langer moet herstellen, lees je duiven als je ze in de handen hebt. Geef ze in ieder geval de tijd om te kunnen presteren, je kan een kopprijs wat sturen, maar niet afdwingen. Niet in orde, niet op gewicht, geen goed gevoel, thuis houden, het loopt 99 van de 100 keer op een teleurstelling uit. Genoeg over mijn systeem, succes allemaal, met waar je ook vertrouwen in hebt.

Tot volgende week. www.postduivenblog.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Veranderen, hoe doe je ...

Niet zo'n rare vraag, de titel van dit stuk. Ons duivenwereldje is er vol van. Er moet veranderd worden, maar ...

John Logemann

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Michel Vanlint - Duiven volop in de ...

  Het is een noodzakelijk kwaad, een gebeurtenis die zich jaarlijks herhaalt. Nieuwe pluimen, slagpennen en ...

Michel Vanlint

John Logemann - Veranderen, hoe doe je ...

Niet zo'n rare vraag, de titel van dit stuk. Ons duivenwereldje is er vol van. Er moet veranderd worden, maar ...

John Logemann

Sjaak Buwalda - Duurde eventjes -

Ja ik weet het, je hebt er even op moeten wachten voordat hier wat nieuws verscheen. Buiten het vliegseizoen staan ...

Sjaak Buwalda