De vrije vogelDe vrije vogel heeft het druk dus even geen 12+1 vragen aan een duivenliefhebber.Wel is de vrije vogel momenteel bezig orde op zaken te stellen in het duivenhok in zijn tuin.Weduwduivinnen hokjes zijn al gemaakt en één spoetnik is al aangepast voor electronisch constateren. Ook een Atis (Benzing) systeem is al aangeschaft. Morgen nog wat aanpassingen in de weduwduivinnen hokjes aanbrengen en de tweede spoetnik aanpassen. Dan alles in het duivenhok heerlijk op rust zetten en aan de administatieve kant beginnen. Een liefhebber raadde mij aan om snel alles te laten enten omdat dit toch moet gebeuren en het liefst voor de rui. Maar waarom vroeg ik. De duiven zijn zeventien jaar niet ge-ent en slechts twee keer een lichte mate van paramixo geconstateert.

Nooit geen pokken -difterie of grote geel uitbraak. En ornithose niet waargenomen in de vorm van natte neuzen of ogen. En de duiven ook de jongen hadden altijd goede mest. Er lopen kippen en konijnen rond het hok. Wel kuurde de vrijevogel weleens (geregelt) tegen wormen.coccidiose en ornithose onder het motto ,,als het niet schaad heeft het misschien wel baat,,.

De grote ziekteveroorzaker zijn toch de duivenliefhebbers  (?) die het niet zo nauw nemen met wat ze in de duivenmand stoppen. Meestal liefhebbers die praten over de hoge kwaliteit die op hun hokken aanwezig is maar op de lijst nog geen 2% prijs pakken. Vaak zie je duiven zitten en denk je die arme dieren moeten die weer naar Frankrijk , dan weet je dat het gewoon foute boel wordt. Maar ook deze liefhebbers bedrijven de hobby op hun manier.

Wel gaf en geeft de vrije vogel meestal wat Aviol , Lugol of een snuifje Halamid (geen coke) in het drinkwater waarvan ook de verwilderde duiven altijd gretig meedronken maar deze verwilderde duiven zijn inmiddels met wat hulp rond de hokken verdwenen.

Ook een doffer van de Comb van Rijn -Meeder is deze week via de email  bij deze liefhebbers opgegeven. De vrije vogel heeft gevraagd of ze  nog belangstelling in deze doffer hadden die inmiddels zes jaar oud is en al een tijd tussen het verwilderde duivenspul zat. Jeroen Meeder heeft inmiddels aangegeven de doffer te laten halen daar hij uit hun ,,keizerlijn,, is en hij hem graag terug heeft op hun hokken.

Als deze doffer weg is is de kolonie helemaal clean.

Een doffer die een oude ring van 1986 droeg maar slecht een tweetal jaren oud was is geruimd ,daar de NPO voor deze doffer geen duplicaateigendoms bewijs uitgeeft ondanks dat de ring nog op naam stond van de vrije vogel. Dus ring geen late jongen met (oude) ringen waar u geen eigendomsbewijs meer van heeft daar de NPO na een bepaalt jaartal geen duplicaateigendomsbewijs meer verstrekt. Hier moet eens goed over worden nagedacht daar je dan een goed gekweekt jong moet afmaken omdat er geen ringnummer met een jaartal op een papiertje gedrukt kan worden, feitelijk te zot voor woorden. (iets voor de Partij voor dieren ?)

Deze week speende de vrije vogel (extra jong) vijf jongen duifjes af en gokte erop dat een doffer deze zou gaan grootbrengen . Één schift doffer ( ,,De Beschadigde,,) voelde zich een echte vader en verraadde direkt zijn goede stand voor komend seizoen. Als een blinde komt hij (als de plank wordt opengezet) uit het vliegend koppel om naar binnen te snellen ofdat de plank te heet is voor zijn pootjes. Elke dag geniet ik van dit tafereel.pasch-doffer-beltman

dofferBij de kwekers(?) komen nog wat jongen uit het ei die vermoedelijk via ,,Marktplaats,, de weg naar een nieuwe eigenaar gaan vinden. Het zijn allemaal Klak/Janssen duiven uit zeer jonge kwekers (?) die in het voorjaar zijn aangeschaft. Sommige ouders zijn uit rechtstrekse klakduiven en de andere koppels voeren het bloed van de bekende ,,Lowieke,, van Jan van Pasch. Ook een doffer uit de lijn Kleine Dirk zit gekoppelt aan de duivin van Danny de Voogd wat een dochter is van de befaamde ,, Het paard,, van Jaap Ottevanger die tegen ,,dochter Paul,, van Kees van Koppen stond. Het zijn jongen van prima klasse die hun weg wel zullen vinden. Of het goeie zijn ? Ik weet dat niet ,en de vraag is wie weet het wel van zijn duiven? Ook kweken blijft gokken anders zou iedereen kampioen zijn.

Dit was een beetje de omschrijving hoe momenteel de vlag hangt op het hok van de Vrije vogel , gestaag ploetert hij voort met één doel voor ogen.

Kees Commijs alias Vrije-vogel.
IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

COLUMNS

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda