Deze winter werd er een bod uitgebracht door een Schiedammer op een bon die ik geschonken had aan een vereniging in den landen en dan wordt je toch nieuwsgierig. Wie is het en naar wat voor liefhebber gaat de bon. Via facebook hadden we al snel contact en het ijs was nog sneller gebroken. De naam was Bertus Robart. Bertus reageerde al snel op een witte duif die ik had liggen en ik nodigde hem uit om deze te komen halen voor zijn kleinzoon en dat vond hij prachtig en zo verhuisde de witte naar Schiedam en één naar Tholen. Maar ik zei ook tegen Bertus dat de Witte niet voor de bon was dat ik er daar nog één voor ging kweken en Bertus ging na een leuke paar uurtjes gebabbeld te hebben huiswaarts en bij het weggaan zei hij ,, maar ik kweek er ook een voor jouw,,. Vorige week kondigde hij via facebook aan dat ik het jong kon komen halen maar ik gaf toen ook aan dat ik er dan een stukje over ging schrijven en aldus geschiedde dit vanmiddag. Op naar Schiedam en al snel het onderkomen van Bertus gevonden en zijn blondine Ans bij het openen van de deur direkt de hand geschud. Bertus was bij het hok bezig en alles zag er spik en span uit. De winterjongen zaten buiten en het zonnetje scheen in het hok en op de achterplaats zodat we er heerlijk in konden zitten en zelfs de jas uit konden doen.

Ans kwam inmiddels met een heerlijke bak koffie en een moorkop zo groot dat ze die zelfs in Angola niet hebben (sorry voor dit grapje maar ik vind hem zelf aardig). Bertus was inmiddels gaan zitten terwijl Ans haar dagelijkse schoonheidsslaapje ging doen. En opeens viel het mij op deze man lijkt uit een bepaalde hoek genomen als twee druppels water op Mart Smeets en erger nog hij spreekt met net zoveel passie over de duivensport als Mart Smeets over Basketbal, hij zouden zomaar broers kunnen zijn. Al snel hadden we het over diverse ontwikkelingen in de duivensport en waren we het snel eens dat de duivensport helemaal kapot gaat aan de commerciele activiteiten. dat het vroeger gezelliger was en de mensen elkaar nu niets meer gunnen , uitzonderingen daar gelaten.

We gingen de hokken in en ik kreeg veel duiven in de hand sommige oude zag ik voor doffer aan terwijl het een duivin was, duiven groot van soort , hele brede pennen en sommige met ogen die je bij een scandinavische vrouw verwacht, staalblauw dwars door je heen kijkend. De tweede duif die ik in de hand kreeg was een doffer met een pupil die in zijn kop implodeerde tot een speldeprik. Een oog met leven erin zoals je zelden ziet en daar ben ik een liefhebber van , duiven die passie bezitten. Ook de jongen die net gespeend waren zaten er geweldig bij en Bertus zei ,,kies er maar twee,, Nu ik zal ze uit proberen en hoop dat je er geen spijt van krijgt. Bertus heeft al vanaf zijn tiende jaar duiven en is tussentijd wel eens uit de sport gestapt maar pakte net als deze postduivencoach in 2011 het stokje weer op.Inmiddels heeft hij met de jonge duiven alweer diverse eerste prijzen te pakken gehad en vliegt momenteel in de sterke vereniging De Adelaar in Vlaartingen bij de gebroeders van Toor en tevens het wekelijkse onderkomen van drs van de Sluis. Bij deze dierenarts gaat Bertus ook geregeld ten rade al heeft hij ook veel baad met de BS enz van drs de Weert.



Bertus inmiddels 63 jaar houdt de 18 vierkante meter duivenhok perfekt bij, nu nog stro in de hokken maar dat gaat er de komende weken bij de oude duiven uit en dan worden ze ook tweemaal daags geschrapt. ,,Effe wachten Kees , de oude moeten eruit,, Nu dat was niet moeten maar Bertus mistte zijn winterjongen dus die moesten gezocht worden.En inderdaad de oude scharrelde de winterjongen op en gezamelijk waren ze zeker een uurtje aan het karren en zelfs al op flinke hoogte. Op de hokken zitten 6 kweekkoppels,12 vliegkoppels en komen er totaal 30 jongen. Bertus die zijn hele leven in de centrale verwarming heeft gezeten is ook een echte technicus zijn timmer en verfwerk is gewoon van zeer hoge kwaliteit en (soms van simpel) vernuft. Een sluiting op de deur gemaakt van een spin en het werkte perfekt,ik kon de deur amper openen.

De soorten op zijn hok varieren van Ad scharleakaens, Johan Hoogland (waarmee hij ook duiven uitwisseld) Rob Boer de alom bekende Mafkaan,Le Grouw Amsterdam en nog een paar namen . Terwijl we stamkaarten doorliepen zag ik namen van Arie Egbert en Klaas van Dorp & zn voorbij komen. Gevoerd wordt er in het seizoen Versele laga aangevuld met kalk grit uit de emmers Beutebak en Allerlei. Ook Biergist en druivensuiker wordt aan de duiven verstrekt. Knoflook is geregeld in de drinkbak te vinden. Tijdens het seizoen wordt er totaal weduwschap gespeeld en wil Bertus zich geheel gaan toeleggen op de dagfond. Jongen speelt hij op de deur.



De duiven gaan altijd uit op vaste tijden maar mogen zelf bepalen wat ze willen lang of kort vliegen het hok staat een uur open. De oude duiven worden slechts twee keer over een korte afstand weggebracht en de jonge duiven een keer of 7 startend van enkele kilimeters opbouwend tot Fijnaart. Bij thuiskomst worden de duiven ontsmet met orni-rood of b.s dit doet Bertus afwisselend om duiven niet immuun te maken voor geneesmiddelen. Het was gezellig en we keuvelde de hele middag in het overheerlijke zonnetje, het leek bij zijn hok wel lente. Eerlijk spel en daar waren we het snel over eens bestaat niet en is ook niet uit te vinden. Wind en hoeveelheid duiven bepalen. Bertus was drie jaar terug beloofd door de voorzitter van GrootRotterdam en de (huidige) voorzitter van afd 5 dat hij met de Adelaar in ,,Rijnmond ,, mee mocht gaan mogen spelen, die afspraken zijn nooit nagekomen en erger nog nu bestaat er voor hem zelfs geen LMO meer dus wat eerlijk spel.



Nee , Bertus heeft al laten zien wat hij en zijn hok waard zijn 5 eerste prijzen in 2012 en ook dit jaar gingen zijn jongen weer uitstekend en geloof me ze zijn nog niet van hem af. Bertus en Ans bedankt voor de fijne middag en dat slaapje ? Had je echt goed gedaan hihi.

Kees Commijs

Op report - http://postduivencoach.nl/



IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Veranderingen Managen - Stap twee - ...

Stap één was vorige week al gezet. Voor jezelf onderkennen dat het even niet mogelijk is om met duiven ...

John Logemann

Wat is enorm goed - Ad Schaerlaeckens

  Wat ik onder ‘enorm goed’ spelen versta? Zie hieronder over 2017 en 2018. Per vlucht aantal ...

Ad Schaerlaeckens

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann