Vorige week was ik met de selectie in het duivenhok begonnen, piepers die er rondliepen maar niet geringd waren enkele oude duiven die niet aan de verwachtingen voldaan hadden,een paar opvangers waar 40km rijden tever was voor de eigenaars  om ze op te halen enz. Op zo’n moment ga je kijken wat er nog in het hok zit waar je mee verder wilt. Feitelijk moeten er nog een paar duivinnen weg en twee duivinnen van 2010 moeten worden doorgeschoven naar het kweekhok en dan kom je weer duivinnen tekort dus wordt het googlen geblazen. Natuurlijk had ik ook best wel achter wat laatjes in mijn omgeving kunnen aangaan maar de sfeer in het Rotterdamse duivengebeuren is daar op het moment niet naar dus toch googlen. Zo kwam ik op mijn speurtocht op het spoor van Rudy en Jo Franssen in Zwevegem. Als u zoekt op internet naar Rudy Franssen in Zwevegem krijgt u diverse reportages te lezen van een liefhebber die met heel weinig duiven de stukken afvan vliegt, gemiddel zo’n 10 eerte prijzen per jaar. Ook las ik dat Rudy duivenreportages maakte en een sociaal mens was en ik dacht ik zoek kontakt, dus de telefoon gegrepen.

Het werd een gesprek wat aan alle verwachtingen voldeed vriendelijk en openhartig. Ik legde mijn probleem op tafel en Rudy geboren in 1946 en ik in 1945 begrepen als twee jonge oude mannen elkaar direkt. Maar ik was te laat, alle late jongen waren verkocht en zouden van het weekend opgehaald worden, maar geef u adres en telefoonnummer maar zodat we kontakt kunnen houden in de toekomst.

Daags erna, dus gisteren werd ik al door Rudy gebeld en hij had met de koper die bij hem in de buurt woonde een compromis gesloten ,deze kwam nu bevlogen duiven halen en zou deze overwennen en zodoende kon Rudy mij dan helpen met jonge duiven die allemaal uit eerste prijswinnaars voortkomen , het creme de la creme oa een kind uit zijn befaamde ,,Zitter,, met een palmares waar iedereen van onder de indruk is. Rudy kan ik morgen naar Zwevegem komen? Komt dat u uit? En de afspraak was gemaakt en rond de middag zou ik in Zwevegem bij huize Franssens zijn. Nu dat viel iets tegen , tegen tien uur uit Rotterdam vertrokken richting Antwerpen , Gent en dan een afslag

Zwevegem , tanken onderweg en en broodje eten dus werd het tegen één uur toen we bij Huize Franssens werden verwelkomt door Rudy en Jo. Aan de grote tafel in de huiskamer lagen al stapels paperassen gereed met heel en heel veel kopprijzen erop in samenspel ,verenigings en provinciaal verband. Rondom zaten we tussen de foto’s van alle duiven die voor  successtory hadden gezorgd , grote en kleine bekers in overvloed en de lieveling van Rudy en Jo een pracht van een juxebox met orginele platen erin , mijn hart ging gewoon sneller kloppen. We praten wat over en weer en ik schreef wat zinsneden op om met de lezer te delen al kunt u als u google alles over dit hok duiven lezen en uitgebreider dan ik het nu weergeeft. Een kop koffie met een flink stuk overheerlijke perentaart erbij gewoon geweldig dit onthaal. Snel werd duidelijk dat Rudy die al vanaf zijn derde jaar bij zijn pa bij de duiven zat en deze nu dus 66 jaar heeft (en ook zijn broer heeft duiven en vliegt ook niet onverdienstelijk) wilt gaan stoppen met de duivensport. Het is veel werk. Rudy en Jo willen naar een kleiner appartement. Natuurlijk wat ze nu bezitten is gewoon een paleis een droom voor iedereen en een dubbele droom voor iemand die de duivensport wilt bedrijven. Veel liefhebber zullen betreuren als deze mensen met de duivensport  zouden gaan stoppen, jaarlijks gaat zijn tweede ronde naar een melker in Frankrijk en Rudy liet mij het op zijn computer zien die liefhebber boekt grote successen met zijn duiven. Ook een Cools uit Steenbergen , en een melker uit Tilburg en overal volgt er een succes story. Zal ik dan toch een keer de mannen uit Baarle Nassau en Reeuwijk zijn voorgeweest?

 

Rudy is schoenmaker geweest en had een groot bedrijf met een handvol personeel in dienst en geniet nu van zijn hobby,s. Hij bezit 28 m duivenhok met ook nog eens 10 m voliere. Dat is heel veel om bij te houden en dan ook nog al die duiven… maar nu komt het ,slechts 3 kweekkoppels en 10 koppels vliegduiven en een 40 jonge duiven bevolken al deze hokken en overal staan bakken voer, Rudy geeft altijd volle bakken met een mengeling van Robeys,Versele laga en Bonduelle en dit mengsel past hij aan naar gelang van het seizoen. Daarnaast krijgen de duiven kalk en grit en wat biergist. Voor de drinkbak komt nog de orginele aviol uit Frakrijk en af en toe Ropa -B verder geen poespas of het moeten de takken laulier bladeren bovenop de broedbakken zijn tegen muggen en ander ongedierte. Een dierenarts mag alleen de verplichte enting uitvoeren en verder nooit op het hok komen, knap een duif niet op dan houd het op. Afstammingen enz zegt Rudy helemaal niets ,slechts één ding telt hier en dat is prijsvliegen. En daarna alleen goed x goed koppelen ,eerste prijzen tegen eerste prijzen dat is de weg naar het succes. De basis van zijn succes waren duiven van Rene Verstraeten en een hok van Marcel Feys wat gekocht werd maar alleen de kwekers ervan werden behouden. Dat we hier ook met een liefhebber te maken hebben die met de jonge duiven overweg kan bleek in 2011 toen hij kampioen jonge duiven van West Vlaanderen werd. Nu Rudy hoelang verduister je en hoelang licht je de jonge bij ? Rudy lacht, geen van beide , ik speel wel op de schuifdeur maar verder hou ik de natuur op mijn hokken alleen voor wind op het voorfront ben ik terughoudend ,dan gaat alles dicht. Maar verduisteren en bijlichten wordt hier niet gedaan, ruien ze te hard dan blijven ze gezellig thuis. Voor de vluchten wordt er wel met de duiven gereden, 6 km 12 km en een aantal keren 20 km verder niet en dat is al.

Een nadeel van de hedendaagse duivensport vindt Rudy dat een medische begeleiding steeds meer een doorslaggevende factor schijnt te worden. Ook vindt Rudy dat de sport vroeger socialer was en nu meer haat en nijd een stelling die ik helemaal met hem kan delen.

In de hokken ligt een laagje erwtenstro (kalk eronder) in een ander hok weer niet, in de rennen liggen roosters, wel zijn alle hokken over de hele lengte voorzien van voertafels waarop ook de drinkbakken staan en de verluchting door de voorfrontroosters geleidelijk het hok in stroomt.

We liepen de hokken door en elke duif die ik in de hand kreeg was ondanks de rui zijdezacht en de duiven die buiten zaten volgde ons van plank naar plank en stonden we in een ander hok dan zaten ze daar weer naar binnen te gluren, zelfs toen we in de voliere stonden kwam er één over het plafond ons achterna.

En hier ondekte ik het geheim van deze superman uit Zwevegem, hij is één met zijn gevleugelde vrienden ,ze hebben gewoon een geweldige band samen. Waar Rudy is  willen zijn duiven ook zijn. Geen extra spullen of wat ook gewoon de vriendschap melker x duif is hier bepalend voor zijn grandioze resultaten en uiteraard de klasse aan pure snelheid welke zich in deze kolonie duiven herbergt.

Rudy en Jo ik gun jullie de rust in een nieuw onderkomen maar toch ,,zint voor je begint,, Ik heb een prachtmiddag bij jullie gehad en Ienepien ook en als ik nu egoistisch denk hoop ik dat je doorgaat met de duiven en ik nog een keer bij jullie langs mag komen. De zeven jongen zitten in het hok en worden uitgewend en volgens afspraak zet ik twee van de jongen op elkaar en de andere vijf worden ingekruist en we zien dan wel wat de toekomst brengt, in ieder geval verschrikkelijk bedankt. (over de terugweg hebben we door de files bij Antwerpen drie uur gedaan en toen toch maar de tolweg genomen anders hadden we misschien nu nog bij Borgerhout gestaan )

Kees Commijs Postduivencoach.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Zo simpel is het niet - Ad ...

Een Belg vroeg om een koppel eieren van onze beste vliegers en een van onze beste kwekers. Je kan zo’n vraag ...

Ad Schaerlaeckens

Richard de Vegt – Haule / Stambomen.3

Sinds ik mijn laatste column over stambomen en het mijn inziens verkeerde aankoopbeleid van (te) veel ...

Nico van Veen

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor