Chris en Roberto Rodenburg spelen onder de naam gebroeders Rodenburg , het was wachten op deze verpletterende 1 ste prijs nadat ze vorig voorjaar Rotterdam lieten sidderen onder hun verpletterende uitslagen. Dit jaar ging het nog niet zo hard maar toch hard genoeg om de ogen van de insiders op hun gericht te houden. Klein hok met goede duiven en in Chris en Roberto goede verzorgers die één en al duif zijn. Ze zijn met de duiven opgegroeid Chris (53) en Roberto (49) weten niet beter , in het café van Opa  waarin vroeger ook de PV Blauwe Doffer (waarin de mannen nu spelen) gevestigd zat waren ze wekelijks tussen de melkers te vinden en uiteraard tussen de duiven. Hun hok is op forme gebouwd namelijk op de locatie waar de gebr v Rossem hun hoogtijdagen in de duivensport bereikte. Chris is timmerman dus het ziet er allemaal (op de schutting na) perfect uit. Roberto is aardbolstofferder dus ook het straatwerk in de tuin is om door een ringetje te halen. In de tuin staat 8m duivenhok met 20 koppels vliegduiven en ongeveer 43 jonge duiven de vier kweekkoppels zitten bij Roberto thuis.

Aanleiding dat ik op bezoek ging was natuurlijk hun prachtige overwinning op Nanteuil waarvoor hun NL11-1709664 zorgde, een donkere schift doffer. Deze mannen vliegen ook alleen maar met doffers op het ouderwetse weduwschap. Nanteuil ligt op 333.440 km van hun hok in Overschie en de duiven werden daar gelost om 8.15 uur. De doffer klopte nipt de bekende bergschehoeker Antoon door op 13.00.19 op zijn hok te arriveren met een snelheid van 1168.667 mpm. Dit was dus goed voor de 1 ste in de RMO tegen 1320  duiven en in Groot Rotterdam tegen2013 duiven. Mooi toch? 

In het samenspel speelde de gebroeders 14/6 en in de RMO 14/5 prijzen. De winnaar is van het soort van de bekende gebroeders Wiskie, en goede wiskey behoefd geen krans. Het soort van de gebroeders Rodenburg is dan ook opgebouwd uit kruisingen van Wiskie X v/d Hoeven X Henkie Vegt jr.  Met veel terugkweek naar de Staver lijnen. Het voer wordt gehaald bij Perry Burg van Corry’s Dierenwinkel aan de Kleiweg en hoofdzakelijk Versele laga. Daarnaast krijgen de duiven wat biergist en dierlijke eiwitten worden absoluut niet verstrekt.

Als er wat is wordt Hans van de Sluis geraadpleegd en wel wordt er B.S van de Weerd verstrekt. de duiven trainen van 7.00 uur tot 8.00 uur en na 16,30 uur zolang ze zelf willen.De dieren worden absoluut geen verplicht vliegen opgelegd. Ook worden de duiven hier nooit gereden. De echtgenotes vinden de hobby van de mannen wel leuk maar hebben er verder niets mee van doen. Het systeem van voeren, bij thuiskomst volle bak, een paar dagen minder en dan weer opvoeren,  hou het gewoon simpel zegt Chris.

Nu de eerste in het samenspel vinden de mannen prachtig maar toch willen ze even kwijt dat het in 1993 verschrikkelijk hard ging met de duiven op een andere locatie en ze toen de 3de in CCZH pakte net achter de autowinnaar Daan Ottespeer. Ze vlogen toen slechts met 9 koppeltjes. Ik kom er langzaam achter dat ik hier bij twee echte duivenmelkers in hart en nieren zit die ook nog weten waarover ze praten. In de gebroeders Wiskie zien ze als echte sportgenoten die elkaar wederzijds hoger op de ladder in de duivensport proberen te krijgen.

De hokken zien er schoon uit en dat kan niet anders als er twee maal daags de krabber doorgaat , ook aan de verluchting wordt veel aandacht besteed en bij een draaiende wind gaat deze in het voorfront helemaal dicht. Over de lossingcommissie zijn de mannen tevreden. Eerlijke duivensport zou beter kunnen daar er nu massale inkorvers zijn die feitelijk meer de sport als professional beoefenen en op die manier onze duivensport niet meer als brede volkssport promoten.

De opbouw en uitvoering van het vluchtprogramma vinden ze wel te wensen overlaten , gelijke aantal vluchten en een transparanter programma per samenspel zou wenselijker zijn. Ik was bij twee prettige mannen op bezoek die het niet uitstralen maar in wezen bezeten zijn door de duivensport. Roberto wat nerveuzer dan Chris die een al als rust bij de duiven is maar zijn spanning binnen houdt.  De rust straalde ook het hele duiven gebeuren uit, doffers lagen heerlijk in hun broedhok enz , gewoon sportbedrijven zoals het van oudsher behoord met uiteraard superduiven.

Heren veel succes en tot de volgende keer.

Kees commijs sr

Postduivencoach.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann