Vorig jaar was ik meer dan de vingers op één hand voor een reporage bij deze postduivenmelkers. Dit jaar duurde het slechts vier vluchten of ik kon er weer naartoe en… altijd met plezier. Het is goed toeven bij de hokken van vader Klaas ( 74) en zoon Rik (51) van Dorp. Prachtige goed onderhouden hokken , bij elkaar wel 30 meter. Op de hokken huizen 31 kweekkoppels, 43 koppels vliegduiven en ongeveer 170 jonge duiven. Dus het zijn flinke melkers deze liefhebbers. Ze spelen al hun hele leven in de sterke Overschiese postduivenvereniging pv De Blauwe Doffer tegen mannen als Wiskie, Poelman en dan moet je van goede huize komen om die te verslaan. Zaterdag vlogen we Peronne wat voor deze combinatie 247,997 km van hun hokken ligt. Er was een flink Noordenwindje dus de verwachting was dat het een pittig vluchtje zou gaan worden voor de duiven van de afdeling 5 die om 9.00 uur gelost werden.

Om 12.26.58 melde zich het blauwe duivinnetje de NL13-1208013 bij de hokken van Klaas en Rik van Dorp. Ze haalde een snelheid van 1198,246 mpm wat goed was voor de 1ste in de Blauwe Doffer 1 ste in de RMO van het samenspel Rotterdam 2973 duiven, 2 de in het Samenspel Rotterdam 5478 duiven en 5de in rayon west van de afd,5 tegen 16.715 duiven een een TT vermelding. Dan wil ik ook even het krachtverschil weergeven van deze vlucht in de blauwe doffer pakte deze combinatie 43 prijzen van de 99 duiven. In de RMO 60 prijzen ,in het samenspel Groot Rotterdam 73 prijzen en in rayon west van de afd 5, 77 prijzen.

77 prijzen van de 99 duiven en toch kunt u hun uitslag nooit lezen bij nadoen of elders daar deze duivenmelkers hun uitslag gewoon niet insturen. Het zit gewoon niet in hun karakter om met hun borst vooruit te lopen. Klaas zegt dan ,,doe maar gewoon dan doen we al gek genoeg,,.

De vader van de duivin werd even uit het kweekhok gehaald en wat ik in de hand kreeg was één bonk spieren, het leek wel of de doffer op de sportschool had gezeten. Het was zo een bonk van een vogel dat ik kan zeggen dat hij even hard was als de keien die ik in mijn werk ooit in de handen kreeg. Diverse nazaten uit deze doffer blijken nu al van zeer grote klasse te zijn. En Rik …. die is er trots op dat hij dit al als jonge duif in deze doffer zag. Verder ga ik niet op de duif in omdat Rik altijd de stamboomkaart aan me mee geeft zodat iedereen kan zien dat hier geen toevaltreffers geboren worden.

Op vele hokken haalt men topprestaties met de ,,van Dorp,,duiven net als vorig jaar dhr. Mast uit Heinenoord.En dhr. Wim Huizer uit Nieuwe Tonge. Het duivenbestand van Klaas en Rik is in grote lijnen opgebouwd uit de in Overschie bekende v Loon lijnen,  Bart Geerincks en Jan Ouwerkerk. Aan de oude duiven wordt nu nog uitsluitend Matador voer gevoerd en aan de jonge duiven het bekende VTB voeder. Knoflook komt er nog regelmatig in de drinkpot en biergist en melkpoeder wordt een keer per week over het voer gegeven. Bij thuiskomst vinden de duiven druivensuiker in het water en volle bakken zwaar voer, Daarna twee dagen licht voer om vervolgens weer op te bouwen naar de inkorfdag. Als er iets niet vertrouwd wordt schuwt men zich niet om Nanne Wolf te bezoeken en om raad te vragen. Dit is enkele weken voor het seizoen ook gebeurd en alles werd in orde bevonden. Voor de start zijn de duiven enkele keren gereden maar nu niet meer. Gespeeld wordt totaal weduwschap.

Klaas is voor het seizoen begon ge-opereerd aan een knie en deze is vervangen door een zgn, kunstknie. Dus schrappen van de hokken wat hier tweemaal daags gebeurt zal er nooit meer bij zijn wat inhield dat de duiventaken voor de totaalverzorging over is gegaan naar zoon Rik bijgestaan door duivenvriend Frans Doorenmalen (sorry als de naam fout is geschreven) ,maar Frans heeft ook meerdere verplichtingen en kan er dus niet altijd wezen. Dus Rik de zoon des huizes heeft de lat voor de prestaties heel hoog gelegd. Alle ogen in het Rotterdamse waren immers op de combinatie gericht , hoe zou Rik het gaan doen? Als je op de eerste TT vlucht Peronne er met een vermelding op staat, als je 1.2.en 3 in de pv De blauwe Doffer speelt en als je er 77 van de 99 duiven in rayonWest van de afdeling 5 speelt heb je jou visitekaartje afgegeven en één ding weet ik zeker dat dit niet de laatste keer was dat ik het erf van Klaas van Dorp en zoon (Rik) in 2014 bezocht. Na deze vlucht moest de naam feitelijk worden Rik van Dorp en pa, maar wie ben ik (lol).

Kees Commijs sr

Postduivencoach

Report RMO, samenspel Groot Rotterdam.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor