Het was zaterdag een leuk vluchtje vanuit Quievrain met een licht zw briesje dus kon het weleens een snelle vlucht worden. En het werd een snelle vlucht maar ook een vlucht waarin er gaten tussen de duiven vielen met de vermoedelijke oorzaak het kruisen van de duiven met de afd uit Noord Holland die in Duffel gelost waren. Maar al met al werd het een prachtige vlucht die ook twee prachtige winnaars kende Henk (76) en Marcel (46) Kennepohl uit Berkel en Roderijs.Waar Pa op zijn 13 de jaar met de duiven begon deed Marcel dit al vanaf zijn 12 de jaar. Ienepien en ik kwamen in de vroege avond bij deze melkers. Als je het land achter het huis betreedt vind je een wereld van verschil met de stad waaruit wij 20 minuten eerder wegreden. De vogels kwetteren je tegemoedt, je ruikt de bomen en de grassen kortom je staat midden in de natuur. De hokken (17 m) van de mannen zijn aan de buitenkant eenvoudig maar van binnen is aan elk detail gedacht en schoon ,echt schoner kan niet.

Maar dat was bij de oude duiven die tweemaal (soms zelfs meer) per dag worden schoon geschrapt. Kom je in de hokken bij de jongen dan zie je dat daar helemaal niet geschrapt wordt,alle (kleine) keutels liggen er nog, hier worden duiven afgehard. Op deze hokken bevinden zich slechts 12 koppels vliegduiven, 45 Jonge duiven en 8 kweekduiven. We spreken hier dus van een kleine duivenmelker.

Daar brengt een klein maar goed gebouwd blauw duivinnetje nu verandering in de NL12-1562991, Uit duiven van Cock van de Ende X Daniel Lems gekweekt. 1 ste in de Rechter Maasoever combinatie 2993 duiven , 1 ste in samenspel Groot Rotterdam 5339 duiven en slechts Comb. Bolleboom uit Zoeterwoude wist één duif voor hun te pakken in de afd 5 van de 30884 duiven, en dan ben je in één keer een groot duivenmelker. Een pracht prestatie van de NL12-1562991 gelost om 8.00 uur op 186,967 km vanaf  Berkel en Roderijs in Quievrain. Aankomst was om 9.39.28 uur dus een snelheid van 1879,693 mpm. In de RMO waren er 11 van de 24 raak en in het samenspel 13 van de 24 dus ik zou zeggen ,,probeer het maar eens na te doen,,.

Het hok van de mannen is hoofdzakelijk opgebouwd met duiven van Daniel Lems, Theo de Kruijk ‘s Gravenzande. En de successen beginnen ze aan elkaar te rijgen.Een trotse uitslag van de mannen was 1.2.3.4.5.6  in de sterke pv De Vrijhied in Bergschenhoek en 6 in de eerste 12 van Groot Rotterdam.

Gevoerd wordt er hier ,,Patagoon,, van de voerbaas uit Terbregge. Volle bak bij thuiskomst en daarna half om half en aan het eind an de week wat snoepzaad met Hennep, ook pinda’s staan op het menu maar niet voordat ze 40 seconden in de magnetron zijn geweest.

De dierenarts wordt bezocht als men aan de gezondheid twijfelt en voor de nodige entingen Meestal bezoekt men dan Hans van de Sluis en ook Henk de Weerd is al eens van de partij geweest. Geregeld een keeluitsrijkje en enkele keren per jaar een geelpilleke. Hier wordt totaal weduwschap gespeeld en de jongen (mits het kan) op de deur. Hun duivinnen worden getraint met behulp van een vlag. Jongen en doffers dus niet. De echtgenote’s van de heren leven ook intens met de mannen hun sport mee en genieten daar ook van. Hun duiven worden slechts enkele keren gereden en gelost wordt er meestal in Barendrecht of Spaanse polder. De grote verandering in de duivensport vinden deze mannen de dominantie van enkele prominente liefhebbers, meer ziekten bij de duiven en de terug gang van het aantal liefhebbers (vergrijzing en stoppen). Tijdens de kweek dienen de mannen wat biergist en vitamineraal toe aan het verzorgingssysteem maar nogmaals uitdrukkelijk tijdens het kweken. Wel krijgen de duiven bijna dagelijks een mix van appelazijn (van de markt) en naturaline toegediend via het drinkwater. Ook vroeg ik aan de mannen hoe het met dhr Zeele ging omdat ik deze nergens meer las en die zoveel successen met hun duiven had. Dhr Zeele is inmiddels ook gestopt met de duiven sport, iets wat ik persoonlijk heel jammer vind daar juist hij een groot melker van de precisie was. Wegen van het voer ,groenten enz alles op de gram.

Ook hebben Pa en zoon Kennepohl het jonge duivenhok net als dhr Zeele en Bas v/d Burg als een doos alles is perfect dicht alleen het raampje bij de spoetnik kan open. In de andere hokken is wel verluchting ,de heren zijn verschrikkelijk oplettend in wat ze doen en tocht op de duiven ….ze haten het. Heeft u nog een wens in de duivensport ? Ja snel één afdeling in Zuidholland  en alles tegelijk lossen. En proberen tot een oplossing te komen om een gelijkwaardige competitie te krijgen (eerlijk spel). Ik kreeg nog een ooievaar duivin in de hand bij de hokken, deze duivin pakte dit weekeinde haar vijftigste prijs en wat een duif nog nooit gedaan heeft ze stak een middelvinger naar me op. Ook daar moet je tegen kunnen als postduivencoach. Het werd een gezellige avond duivenmelken en vele ditjes en datjes werden besproken maar één ding weet ik zeker dat dit niet de laatste keer zal zijn dat ik bij deze super sterke duivenmelkers was.

Nog een detail wat het vermelden wel waard is. Als de jonge duiven coli hebben wordt er een dag niet gevoerd en daarna enkele dagen heel licht. Deze melkers doen dan desnoods niet meer mee aan de  jonge duivenvluchten omdat ze gewoon het hele hok laten uitzieken. Dus er vind geen medicatie plaats. Ja harde duiven die zitten daar.

Kees Commijs sr

Postduivencoach

Op report voor RMO ,samenspel Groot Rotterdam.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor