Het was zover het voorbije weekeinde,een duivenshow van de RMO in het samenspel Rotterdam.Vijf verenigingen zetten dan zes viertallen en dan wint de vereniging die gezamelijk de meeste punten heeft. Ook zijn er 9 viertallen van de liefhebbers persoonlijk die konden winnen en de 4 schoonste duiven worden uitgezocht. Van de dertig hokken die er stonden waren er twee hokken met zgn showduiven die uiteraard wonnen. De kritiek (had zelf zo’n hok staan) kwam van alle kanten. De keurmeester was dit en dat, de liefhebbers die de hokken gezet hadden konden dat niet maken enz. Ik kan kort hierover zijn., de keurmeester had het gewoon goed gedaan maar zijn keuringkaartjes kloppen niet. Het NPO heeft in samenwerking met de groep van keurmeesters nu eenmaal een keuringreglement opgesteld met daarin de eisen waaraan een standaardduif moet voldoen.

En de meeste showduiven voldoen gewoon aan die standaard.Bij een viertallenshow zullen dus altijd de showduiven winnen en een keurmeester die die onder de tafel zet ken gewoon niet keuren omdat hij niet naar de beste standaardduif zoekt. Dan staat erop de kaartjes algemene indruk conditie als vliegduif, aub laten we die kaartjes weggooien daar je dit niet kunt keuren daar tachtig procent van de duiven die op een tentoonstelling zit toch vaak de mindere vliegduiven zijn. Als een keurmeester er wel op kan keuren zou dit betekenen dat hij zelf een hok vol met 100% prijswinnaars heeft zitten, ik ken er geen één die dat heeft. De enigste oplossing van het probleem en om veel gezeik te voorkomen is de duiven te zetten in onbevlogen en prestatieklassen wat inhoud dat duiven een bepaalde hoeveelheid prijskilometers moet hebben gevlogen maar dan nog moet er altijd van worden uitgegaan dat men naar de standaardduif zoekt.

Dus liefhebbers die keurmeesters afkraken omdat hij de zgn showduiven die goed in conditie zijn kiest hebben totaal geen verstand hoe een keuring voor een show in elkaar zit. En een keurmeester die deze duiven onder tafel zet bezwijkt onder druk van de algemene opinie van de liefhebbers en is geen knip voor zijn neus waard ,gewoon een slappeling.

Kees Commijs sr alias Vrije vogel

postduivencoach.

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal

CAHORS, BERGERAC, PERONNE en VIERZON. Even een terugblik op vorige week. De grootste bloedhitte is voorbij, ...

Evelien's Journaal

De Tour

Alweer een weekje is de Tour de France bezig. Jumbo – Visma heeft al 4 overwinnigen. Ook reed Teunissen 2 dagen in ...

Ad de Jong

Wederom zwaar duivenweekend met als ...

Wie dacht dat Wim Muller afgeschreven was die heeft toch even achter zijn oren moeten krabben, en ik durf te zeggen dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Sjaak Buwalda - Wervelwind –

Had ik al getikt dat de zaterdagen wel vervloekt lijken? Daar paste afgelopen zaterdag zo in het rijtje, zo liever ...

Sjaak Buwalda

Nico van Veen - Toekomst van de ...

Op de vorige column over het onderwerp “toekomst van duivensport” kreeg ik veel reacties. Daarnaast zie ...

Nico van Veen

Mediatraining

Ja ja ik weet het, ik kom eraan. Zo ik zit, beetje veel ccccoffeïne aan het verwerken. Dacht slim te zijn door ...

Sjaak Buwalda