Inderdaad dan ben ik op bezoek bij Daniel, Jacobus Lems, succesvol  duivenliefhebber, Friese stamboekpaardenfokker en geslaagd zakenman maar bovenal een aardig persoon. De vader van Daniel kon ik al vanuit mijn vorige periode als duivenliefhebber en ontmoette hem geregeld op tentoonstellingen. Al met al het ijs was snel gebroken en werd het een gezellige namiddag duiven keuvelen. Ik was er niet voor niets en de bekende vragen omtrent de overwinnaar van Nanteuil La Houdouin de NL 2011-1682798 werden op de eigenaar en zijn zoon Joey afgevuurd. Dat de naam van de losplaats toevallig lijkt op de bekende ,,illusionist Houdini,, bleek aan het einde van deze reportage geen toeval te zijn. Nanteuil La Houdouin was uitgesteld naar zondag (achteraf goede keus van de lossingcommissie) om dan om 7,30 uur gelost te worden.

Het toen nog duivinnetje  de NL 2011-1682798 van Daniel Lems koos rap het duivenpad om de 341.350 m in rekord tempo af te gaan leggen, zij liet zich op de mooie drie jaar oude hokken afpiepen om 10.43.08 uur met een snelheid 1767.430 mpm goed voor de eerste prijs in de RMO, in het samenspel Rotterdam en van de afd 5 rayon West. Tevens stond ze triomfankelijk bovenaan op  Teletekst gevolg door Antoon van de Burg, 2x Jan Straver  en J&P van de Bosch, allemaal al eerder bezocht door uw reporter wat wederom aangeeft dat er met de RMO duiven uit Rotterdam e.o niet te spotten valt.Intussen is zoon Joey binnenkomen wandelen en ook door hem word ik met een stevige handdruk welkom geheten.

Daniel Lems heeft al vanaf zijn veertiende jaar duiven. Dus nu ongeveer veertig jaar alleen is hij er ivm het opbouwen van zijn bedrijf acht jaar tussenuit geweest en dat lijkt mij dat dit toen een heel verstandige keuze is geweest. En dan zijn we gelijk bij het punt van Daniel. De duiven zijn er voor mijn plezier en dus passen zij zich maar aan mij aan. Daniel wil geen slaaf van de duiven worden. Geen precisie van om vier uur dat en om 10 uur  dit. Nee , de duiven moeten zich hier aan de verzorging en de drukke werkzaamheden van de eigenaren aanpassen. Zo hebben de weduwnaars soms halve dagen open hok en het gaat gewoon allemaal goed. Makkelijk soort die Hufkensduiven en hier hebben we gelijk  weer een punt van Daniel , het soort duiven en eigenaar/verzorger behoren bij elkaar te passen.

Op de 12 m dubbele hokken (minus keuken en opslagruimte)  vinden 25 koppels oude duiven geschikt voor het weduwschap en ongeveer 60 jongen hun onderdak. De jonge duiven vallen geheel onder de verzorging van Joey die daarin met advies wordt bijgestaan door een andere kanjer namelijk de ,,huisgoeroe,, van de Lems-familie  Ben de Keizer , ook al goed voor een eerste prijs op Duffel in pv de Vrijheid in Bergschehoek waar beide heren in spelen met hun duiven. Deze twee jonge uitgekiende liefhebbers kunnen het spelletje met de jongen goed, de duiven worden gespeeld op de deur, zoals de jonge duiven specialisten dat in hun duivenvaktermen noemen , simpel gewoon een verkapt weduwschap met jonge duiven. De jonge duiven worden verduisterd en momenteel bijgelicht. Indien nodig vind er medische begeleiding plaats door Dr Hans van de Sluis. Maar Daniel veel heeft ook veel respekt voor zijn buurman Bas van de Burg die ( en daar durft Daniel zijn hand voor in het vuur te steken ,zoals hij zegt) wars is van alle medicijnen en allergisch is voor de dierenarts al het zijn oersterke duiven aangaat. Daniel spreekt met respekt over Bas en zoals ik enkele weken terug ondervond is dat omgekeerd ook zo.

Het soort van het jonge duivinneke die de eerste vloog op Nanteuil is uit het befaamde soort van Karel Hufkens waar Daniel en zoon geregeld een bezoek brengen en ze zijn nu al 24 jaar ( vanaf de geboorte van Joey) vrienden van elkaar. De vader van het duivinneke is een volle broer van,,Sander ,, die triomfen vierde bij Leo van de Berg. In de derde lijn vind ik al regelrechte Houben duiven terug (wie heeft die nog meer in het Rotterdamse? Ja juist die ook ). Moeder is dochter Bella  waarvan de vader asduif was bij Houben & zn en de moeder (dus oma)1 Nationaal Vichy op haar naam schreef.  We hebben hier zeker niet met een toevalstreffer te maken. De NL2011-1682798 was met deze overwinning aan haar vijfde prijs toe wat inhoudt dat ze tot nu toe slechts 2 x gemist heeft.

Het werd tijd voor wat ,ditjes en weetjes.

Daniel denk je dat het verduisteren een grote rol speelt in de grote verliezen tegenwoordig.

Niet direkt, wij zijn momenteel slechts negen van de zestig jongen kwijt en verduisteren ook. Wel vermoed ik dat er bij verduisterde jongen eerder coli optreed wat wel leidt tot grote verliezen. Maar als je de coli op tijd onderkent dan vallen de verliezen echt mee. Dus niet het verduisteren maar het inkorven van niet voor 100% in conditie zijnde duiven zie ik als oorzaak. Daniels zoon Joey zag dat de duiven matig  thuiskwamen van een oefenvluchtje en greep direkt in zonder dat de duiven echt ziek waren, misschien is dat wel de basis geweest naar dit succes.

Wat is de basis van de duivensport?

Goede duiven , goed hok en goed samenspel tussen duiven en liefhebber.

Daniel geef eens een goede raad aan de liefhebbers?

Je wilt allemaal de ,,Best off de rest,, wezen maar hoever moet je hierin gaan. Denk daar eens over na. Ik (en wij) hebben een druk dagelijks leven en de duiven hebben zich daar maar aan aan te passen en niet andersom. We liepen nog even door de prachtige paardenstallen waarin de donkere edele Friezen stonden. Het hart van deze Vrije vogel ging steeds sneller kloppen dit was het gewoon , het ultieme Zwitserleven gevoel.


Ina was erbij , op naar het duivenhok voor het maken van de fotosessie. Het Blauwe duivinneke de ,798,, moest even gepakt worden voor de foto. Ik hoorde zoon tegen pa in de andere afdeling ,,nee, die is het niet,,Die dan? Nee ,die ook niet,,. Buiten rolde de familie goeroe Ben bijna om van het lachen. De naam voor het duivinneke was geboren voor mij zal zij/hij altijd ,,Houdini ,,blijven heten daar zij tijdens het interview veranderd was in……..een Blauwe doffer (hij) .

Kees Commijs alias Vrije vogel 

Postduivencoach,IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

COLUMNS

Veranderingen managen - John Logemann

Daar was hij weer, het duiveltje dat verandering heet. Vervelend altijd voor je dagelijkse routines, net als je ...

John Logemann

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda