Negen dagen zijn er weer verstreken na mijn laatste bijdrage hier. 14 maart is de verjaardag van mijn inmiddels 2,5 jaar geleden overleden moeder, een moment om bij stil te staan.................... Op het hok is het rustig, broedende duiven zijn nu ook niet bepaald interessant om over te schrijven en de duifjes waarvan de eitjes op zondagmiddag 3 maart overgelegd zijn zitten allemaal al weer te broeden. Het gaat werkelijk als een tierelier. Ondanks de ijzige kou, tot -10 gr., heb ik de eitjes gewoon laten liggen. Enerzijds omdat ik nog nooit eitjes naar binnen heb gehaald en omdat ik met mijn werktijden ten tijde van het leggen van de eitjes toch niet thuis ben, anderzijds denk ik dat de duiven slim genoeg zijn om daar zelf attent op te zijn. 's Nachts bij thuiskomst van mijn werk heb ik even snel met een zaklampje vanuit de rennen gekeken of de duiven op het nest zaten en dat was telkens het geval. Uiteraard hebben wij (gelukkig!!) ook tegenslag. Geen vechtpartijen of iets dergelijks maar we hadden 3 onbevruchte eitjes... 1 bij onze O.K. doffer. O.K. staat bij ons inmiddels voor Oude Knoedel. Dit is onze oudste doffer, van 2000, nog een rechtstreekse zoon uit de nestzus van Garfield, welke duifkampioen was.. vóór Garfield zelf. We zijn blij met 1 bevrucht eitje, dat betekent nl. dat onze O.K. het trucje nog kent en we hopen dan ook dat de 2 nieuwe eitjes wél beide bevrucht zijn, je weet het nooit!

Dan hadden we nog een koppel dat beide eitjes "klaar" had, nl. onze asduif "Texas Homer". We hebben veel vertrouwen in deze fraaie doffer, kleinzoon van de O.K., en zeker in zijn bijgehaalde duivin. Hopelijk zijn bij deze 2 jaarlingen ook de eitjes van de 2e ronde bevrucht anders hapert er wat aan één van beide.. dat zou zonde zijn maar het kan! Wijlen Jan de Visser uit Axel zei altijd: "zodra een tegenslag maar niet jouw laatste tegenslag is, is er nog toekomst", en zo is het!!

Vannacht zijn de eerste 2 jonge duifjes geboren uit een koppel waarvan de duivin al na een dag of 6 had gelegd. De rest volgt nu spoedig met een baby-boom rond het weekend, mooi hoor! Om de zaak goed op te laten groeien staat er alweer een maaltijd aan Zoontjes-mengeling 24 uur onder water om straks te laten kiemen. Helaas hebben we nog steeds winter zodat het kiemen in mijn speciale bakjes met schone grond nog steeds niet lukt. Ik had wel een keertje genoeg van het winterweer maar blijkbaar denkt de natuur daar anders over.
Graag zou ik zien dat het vliegseizoen begin mei begint. Dit heeft vele voordelen. Ik lees nu van mensen dat ze duiven kwijt zijn omdat ze in de sneeuwbuien terecht zijn gekomen, ook veel verliezen door de roofvogels die overal in steeds grotere getale aanwezig zijn of verschijnen. Maar wil je over 3 weken met de eerste wedvlucht meedoen dan zul je toch een keertje de duiven naar buiten moeten sturen om de stramme spieren los te gooien.. een groot dilemma dus!

Clubgenoot Rob Wassink heb ik een aantal jonge duiven toegezegd uit wat fondduifjes die ik heb zitten. Vorig jaar heb ik een nieuw hokje gezet en ten tijde van die bouw liet Rob weten dat hij nog een partijtje mooie planken in de schuur had liggen vanwege de plaatsing van een grote dakkapel op zijn huis. Deze kon ik gratis meenemen in ruil voor een paar jonge duiven dit jaar... dus dat is dan ook weer mooi opgelost. Dan gaan er nog een tiental naar Erwin Winters die ik ken van duivenforum het Praathuis. Erwin kon nog wel wat extra jonge duifjes plaatsen en gezien de ontwikkelingen hier bij mij, later misschien meer hier over, kon ik hem deze toezeggen.
De grote mep, ongeveer 60 stuks, gaat uiteraard naar Freek. Samen met wat duifjes van vaste leveranciers en wat jongen op bonnetjes zal hij straks met ong. 75 jonge duiven het seizoen beginnen...
Daar zullen ook een paar duifjes bijzitten van Theo Oortwijn uit Apeldoorn. Iedereen hier in de buurt kent Theo wel. Een enthousiaste liefhebber die soms venijnig kan uithalen met vooral de duivinnen. Persoonlijk kende ik Theo niet echt goed, totdat ik vorig jaar een bonnetje van hem kocht. Ben een paar keer bij Theo op de koffie geweest en het klikte meteen tussen ons. Inmiddels heb ik voor hem een website opgestart (www.theooortwijn.nl) en draagt zijn enthousiasme mede bij aan mijn sportbeleving. Dit jaar weer zijn bonnetje gekocht bij ons in de club en hij zou proberen wat moois voor me te kweken. De ringetjes heeft hij inmiddels in zijn bezit en er gaan zeker 2 jonkies van hem naar Freek om te kijken wat ze waard zijn....

.....later meer!!

Albert Hendriksen - http://alberthendriksen.com

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

Rust in de tent - John Logemann -

Tijd om weer eens wat woorden bij elkaar te typen. Weinig gelegenheid gehad. Hectisch is nogal zacht uitgedrukt, ...

John Logemann

COLUMNS

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda

Nico van Veen over - Rieks Lonsain – ...

Het onderwerp “toekomst van de duivensport” is blijkbaar een goed onderwerp om lezers te trekken van ...

Nico van Veen