Heb je wel eens meegemaakt dat je duiven onder luid applaus naar binnen worden geroepen van een wedvlucht? Het aanwezige publiek bij de finale van de Algarve Golden race was schijnbaar onder de indruk van de manier hoe de kopduiven van grote hoogte als volleerde roofvogels naar beneden doken richting landingsplank. Om mij heen zag ik hoe toeschouwers naar hun armen wezen om aan te geven dat ze kippenvel kregen van dit schouwspel, in achtergrond van invallende nazomer duisternis. De ochtendmist op de losplaats in Braganca zat de geplande vroege lossing tegen. Ondanks de verwachting van de Portugese weermensen dat deze mist rond 11 uur wel opgelost zou zijn, bleef de grijze deken hangen en moest er besloten worden de race in te korten.

 

Niet als te veel verderop kon om 11.50 uur kon in Sortes op 496 kilometer van de thuisplaat, onder prachtige omstandigheden, de 2624 jonge strijders gelost worden. Met een zachte rugwind en verder prima temperatuur kon de thuisreis aanvangen, alleen werd door de late lossing het tijdsbestek waarbinnen op de eerste dag aankomsten mochten worden verwacht, wel flink ingekort.

De Algarve Golden race is in een paar jaar uitgegroeid tot het grootste eenhoksrace evenement van Europa en een van de grootste op onze aardbol. Aan de uiterste zuidkust van Portugal zijn de omstandigheden uitermate geschikt voor het houden van een race als deze. Het loftmanagement, onder leiding van de kennis en kunde van de bescheiden Portugees kampioen Rosario hebben een grote positieve invloed op het verloop van de race, jaar op jaar. Ook dit jaar werd de race voltekend met deelname vanuit meer dan 16 landen van over de hele wereld. Ook voor de  volgende editie zal gelden dat je voor de jaarwisseling zal moeten reserveren om deel te kunnen nemen aan deze unieke race. Vele deelnemers uit alle hoeken van Europa maken jaarlijks de reis naar de zon wat het toeristisch ingestelde dorp Monte Gordo tot een soort van bedevaartsoord voor duivenmelkers aan het worden is. Waar je kijkt en vooral luistert, wordt er in de hotels, restaurants en cafés gesproken in alle talen over duivensport, de lokale horeca vaart er wel bij.

De Nederlanderse zowel snelheid- als fondduiven blijken uitermate geschikt voor deze race en deden het evenals verleden jaar erg goed in de finale. Met het verdwijnen van de zon achter de horizon, begon de spanning voelbaar te stijgen, meer en meer publiek schoof richting de dranghekken om zo toch maar een glimp op te kunnen vangen van de aanstormende wedstrijdduiven. Om goed 18.40 uur verscheen het eerste kopgroepje van vier op flinke hoogte boven de hokken en doken op fluitcommando in spiraalvorm naar de valplanken. Onze Oosterburen in de vorm van Claudia Schwarm ging er met de hoofdprijs vandoor, en de overige drie waren nog een Duitser, en twee eenhoksspecialisten uit Zwitserland en Polen. Om 18.44 was het de ‘Christa’ van Mat Schoordijk die als eerste Nederlander een schitterende vierde stek wist te pakken en € 8000,- kon bijschrijven. Om 18.52 uur drukte de ‘Lelie’ van Gilles Euser af en eindigde op plaats 11, goed voor € 2500,- direct gevolgd door de ‘Coby’ van Team Zandverstuiving - Tiny van Rosmalen - op plaats 12 die hetzelfde bedrag wisten binnen te hengelen. Om 19.30 uur was het al behoorlijk donker, de hokken werden verlicht waarbij best wat doorzetters toch de plank wisten te vinden. Vanaf 07.00 uur kwam het echte tempo in de aankomsten er weer in en klom de teller snel.

Tot en met de plaatsen 300 word er prijzengeld uitgekeerd waarbij de volgende landgenoten:

5. M. Schoordijk

11. Gilles Euser

12. Zandverstuiving

23. Wegrestaurant Napoleon

27. Team Joeperella

29. Hennie & Arie Voskuil

45. Bustraan-Dekker Pigeons

47. Albert Nijman

48. Team Besseling

68. Dr. H de Weerd

80. A. J. Huygen

91. Timmermans-Theunis

94. Team Soepboer

108. Niftrik- Verweij-de Haan

112. Brandt & Lasterie

114. Albert Nijman

115. Albert Nijman

117. Wegrestaurant Napoleon

138. Aat en Pe Laan

143. M. Schoordijk

162. Team Soepboer

186. Wegrestaurant Napoleon

190. Sjaak Buwalda

196. Team Twins

218. Team Hooymans

232. Team Joeperella

240. Comb V. Heide de Vries

245. Comb. van Wanrooy

277. Heijblom & van Strien

282. Team Varik

297. Team Joeperella

Traditioneel vond de prijsuitreiking plaats een paar uur na de finale, onder belangstelling van een groot internationaal gezelschap. Terwijl op de zondag de aankomsten nog in volle gang waren vond, evenals bij voorgaande edities, de veiling van de duiven op de plaatsen 30 tot en met 60, bij de hokken plaats. Alle aangekomen duiven zullen uiteindelijk worden geveild via een aantal veilingsites, houdt daarvoor de homepage van de Algarve Golden race voor de laatste ontwikkelingen in de gaten.

Weer een prachtige ervaring rijker, een paar dagen in de warme zon, worden weer ingeruild voor de harde woei en vallende bladeren, op naar de volgende editie van de Algarve Golden Race.

Sjaak IN DE KIJKER

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

ANDERE EENHOKSRACEN

Derby Corabia

 

 

 

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Finale Derby Arona Tenerife / grandioos ...

Zondag 5 juli was het dan eindelijk tijd voor de grootse finale van de Derby Arona Tenerife. 541 gevleugelde strijders ...

Sjaak Buwalda

Opnieuw - Ad Schaerlaeckens -

   Ik kan me voorstellen dat het gaat vervelen als je bijna wekelijks en dat jaar in jaar uit moet lezen ...

Ad Schaerlaeckens

Weer enorm - Ad Schaerlaeckens -

Hoe fraaier het weer, hoe slechter het is voor de sport. En gisteren 20 juni was het uitermate fraai weer met bijna ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor