Tenerife, het grootste eiland van de Canarische eilanden, midden in de Atlantische oceaan en behorend tot Spanje. Een paar honderd kilometer uit de Afrikaanse kust, wie is er nog niet op vakantie naartoe geweest?

Op de achtergrond de hoog boven alles uit torende vulkaan El Teide met haar kenmerkende sneeuw op de top. Twee jaar geleden in korte broek en overhemd deze berg in de richting van de top bezocht met de vraag waarom die andere bezoekers dikke kleding droegen. Eenmaal de sneeuw onder de schoenen verscheen werd het duidelijk, dit is een flinke hoogte.

Op dit toeristische eiland wordt sinds jaren een van de meest bekende eenhoksraces ter wereld, de Derby Arona Tenerife gehouden. Met meer dan 600 duivenmelkers op dit eiland is duivensport een bekend fenomeen. Racen over open zee, van eiland naar eiland en zelfs vanaf de Afrikaanse kust, is zoals bekend een grootse uitdaging voor de duivenhouders en hun gevleugelde strijders. Vliegen over open zee is bijna niet te vergelijken met vliegen over het vaste land, vraag maar eens na bij sportgenoten uit landen die geen andere keuze hebben. Toch ook is de sport nog altijd populair ondanks de bijbehorende nadelen van deze natuurlijke hindernis. Ook hier kennen ze de gevaren van de scherpe klauwen en snavels die hun opwachting maken in de bergachtige gebieden, kortom een pittige omgeving. De afstanden van de races zijn niet de grootste, de natuurlijke obstakels een stuk groter dan hier in de lage lande.

De familie Ledesma weet ieder jaar een geweldig evenement op te zetten met hun Derby Arona Tenerife. De hokken geposteerd op de zuidkant van het eiland, niet al te ver van het toeristische Playa de las Americas, de thuisbasis van de race. Jaarlijks worden van over de gehele wereld rond de 3500 jonge duiven gestuurd naar Tenerife, om deel te nemen aan de strijd tegen de element, waar een hoofdprijs van 120.000,- euro voor de winnaar ligt te wachten. De jonge talenten worden aangeleverd in de maanden juni tot en met oktober, met de start van de eerste serie korte trainingen begin december. In deze eerste maanden worden de jongen in groepen bekend gemaakt met hun nieuwe thuis. Een constructie van netten wordt boven de hokken gespannen, zodat het uitzicht bekend wordt zonder dat er gelijk op de vleugels kan worden gegaan.  Vooral in de laatste levering in oktober worden ook al bevlogen jongen ingestuurd, die wonderwel ook al succesvol waren in verschillende finales in het verleden.

Na de eerste serie korte ‘kwalificatie’ trainingen tot 30 kilometer in december, kunnen de nog aanwezige reserveduiven worden geactiveerd voor het prijzengeld in het hoofdtoernooi. Tijdens deze periode worden ook alle duiven individueel op de foto gezet, een enorm karwei voor de organisator, en zeer gewaardeerd door de deelnemers. Immers op deze manier herken je de eigen duiven in de races die volgen, waar zie je dit nog meer? De Ledesma familie is zeer trots op hun openheid, transparantie van de race. Alle trainingen zijn live in beeld en in uitslag te volgen via hun eigen site. Live beelden, de foto’s van deelnemers en hun favorieten zorgen voor een flinke betrokkenheid bij deelnemers en hun supporters. Ook vanuit Nederland, vaak een van de grootste deelnemende landen, vertrok deze keer een flink contingent van dik boven de 300 duiven naar de eilanden van de eeuwige lente.

Na de activatie periode in december, gaan de trainingen weer van start in januari, steeds met vaste grond onder de pootjes, tot maximaal 60 kilometer tot de meeste noordelijke mogelijkheid op het eiland. In deze trainingen lieten onze landgenoten zich al regelmatig van voren zien. Team Hageman en Van Acker op de zilveren stek in training 6 tegen bijna 3000 duiven, Team Walcheren op plaats zes op training 7. Op training 8 ging de overwinning zelfs naar Team Versteberg tegen bijna 2900 duiven. Op de laatste trainingsrace op Tenerife was het Caspar Lurvink op plaats veertien die de landelijke vaandel hoog hield. Vervolgens werden de trainingen in aanloop naar de hotspotraces, voortgezet met twee races vanaf open zee.

Bij deze zogenaamde ‘searaces’ wordt het peloton gelost vanaf de veerboot tussen Tenerife en Gran Canaria, organisatorisch al een kunststukje zowel logistiek als meteorologisch. Verschillende factoren die een grote invloed op het verloop van de race hebben, het mag allemaal even meezitten. Op de eerste searace werd op goed 25 kilometer uit de kust gelost onder prima omstandigheden. Team Hageman & Van Acker wisten zich weer van voren te melden met een prachtige 11e stek als nationale kopman, gevolgd door Ricardo Bolhoeve & Van de Pasch op plaats 15 en Team de Bruin BV als 19e van het internationale concours, en als derde op het rood wit blauwe podium.

Bij de tweede en laatste searace werd er gelost op goed 35 kilometer uit de kust van Tenerife, waarbij het pakt behoorlijk wat sneller dan bij de eerste race vanaf zee het thuishok wist te bereiken. De eerste Nederlander bij deze race vinden we op plaats 20 gewonnen door Lorenzo van Russel, op plek 21 gevolgd door de Oener Butchers en Team Soepboer op plek 31 die het nationale podium compleet maakt. Maar liefst 14 Nederlandse duiven wisten zich in de top 100 te plaatsen.

Tijdens de Derby Arona Tenerife gaat de spanning echt oplopen zodra de eerste Hotspot race vanaf Gran Canaria op de agenda verschijnt. Deze eerste sprong van eiland naar eiland heeft de naam gekregen en reputatie opgebouwd als ‘survival race’. Wie van de favorieten uiteindelijk naar de finale gaan in het laatste weekend van maart, wordt voor een groot deel bepaald in deze race waarbij een autoprijs voor de winnaar klaar staat. Afgelopen donderdag 20 februari kon om 8.15 uur gestart worden met deze eerste race van het hoofdtoernooi waar de prijzenpot verdeeld wordt. De ‘Gender’ van Team Walcheren wist internationaal een prachtige 3e stek voor haar eigenaren in beslag te nemen, als kopduif van de Nederlandse deelnemers. Team Bertus Goedee & Harry Brakelé hebben met hun ‘Prince Caspian’ na drie races over de zee de koploper in de ‘King of the Atlantic’ competitie. Bij deze eerste hotspot wist hun vale favoriet de 9e plaats op te eisen, na eerder als twee top 80 posities op de searaces. Lorenzo van Russel maakt het Nederlandse podium compleet op plaats 29.

Afgelopen donderdag 27 februari werd voor de tweede keer de sprong over de oceaan gemaakt vanaf Gran Canaria naar Tenerife in de zogenaamde ‘Endurance Race’. Een klein groepje wist zich na de lossing om 8.30 uur, al vlot los te maken en koos voor open zee, waar het peloton meer moeite had met het maken van de oversteek en mogelijk een andere route koos. Onder een vrij dicht bewolkte lucht en een flinke wind werd het een pittige strijd vanaf de start. Het winnende viertal arriveerde om 9.56 uur, waar de eerste groepen zich vanaf 10.02 uur wisten te melden aan de zuidkant van Tenerife. In deze kopgroep was het alweer ‘Gender’ van Team Walcheren welke als snelste landgenoot over de finish ging, in het internationale concours eindigend op plek 14. In dezelfde groep waren het ‘Frysian Albatros’ van Sjaak Buwalda als tweede Nederlander op plaats 28, en  ‘Wild West’ van Lorenzo van Russel op de 34e stek, die het nationale podium completeerden.

De komende weken staan er nog twee Hotspotraces plus nog een training race vanaf Gran Canaria op het race programma, voordat de grote finale vanaf Fuertanfentura gehouden zal worden op zaterdag 28 maart. Zoals vermeld zijn deze races live te volgen in beeld en uitslag, via de homepage van de organisatie: https://www.derbyatlantic.com/newarona/

Het grote slotakkoord, de finale waarbij twee keer een eilandsprong genomen moet worden met steeds 100 kilometer open zee, is een belevenis op zich. De Ledesma familie zorgt voor een geweldige beleving. Het inkorven van de duiven is live te volgen met het voorstellen van iedere individuele finalist. Verder organiseren zij een welkom diner waarbij transport van de hotels is georganiseerd. De aankomsten zijn uiteraard live te volgen en voor de aanwezigen bij de finale wordt er gezorgd voor gratis catering middels het ter plekke bereiden van de paella. Een grootste feestavond in het lokale casino als afsluiting van het evenement, als kroon op het festijn. Een absolute aanraden voor deelnemers en supporters.

Met sportieve groet

 

Sjaak Buwalda

 

 

 

 

 

 

 

 

 IN DE KIJKER

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

ANDERE EENHOKSRACEN

Derby Corabia

 

 

 

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor