Goedenavond sportvriendinnen en sportvrienden,

Het duurde even langer dan normaal, maar hierbij alsnog het verslag van de finale van de Derby Arona Tenerife, gehouden afgelopen vrijdag 29 maart. Het werd een zeer ongewone finale, waarschijnlijk door het veranderende omstandigheden juist op de finaledag. Kom je eindelijk op de eilanden van de eeuwige lente, gaat het daar regenen. De mogelijke plaatselijke neerslag was wel voorspeld, alleen exact wie wat waar is daar wat lastiger met een grote berg op de achtergrond en omringd door niets anders dan oceaan. Bij de lossing op Fuertafentura prachtig weer en een zachte rugwind, ideaal voor de lossing om 8 uur lokale tijd. Eenmaal bij de hokken aangekomen in de loop van de ochtend ging het volle bak regenen.

Deze buien verdwenen echter ook weer vlot zodat er weer buiten gepost kon worden in de zon. Wel kwamen berichten binnen van bewolking boven Gran Canaria en een wolkengebied tussen de eilanden Gran Canaria en Tenerife. Dit hadden de finalisten nog niet eerder meegemaakt. Dan komt het er op aan wie zich kan zich het beste aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Een groep van goed 31 finalisten wist zich een weg te banen door de bewolking over de zee en arriveerde gelijk na drie uur en zevenenvijftig minuten vliegen over de bijna driehonderd kilometer. Op dat moment komt het er op aan wie als eerste van de massasprint de antenne weet te passeren, in dit geval goud en zilver voor twee deelnemers uit Slovenië. De nummer 2 was ook al 2e in de halve finale. In de kopgroep twee landgenoten, op de 18e plaats eindigde de 'Raket' van JP Hageman & Van Acker op 14 seconden van de uiteindelijke winnaar, en op plaats 29 vinden we de 'Siem' van Roy Vos, beide uitstekende prestaties. Jammer genoeg werd het daarna het behoorlijk stil en arriveerden steeds eenlingen over de eerste en tweede dag.

Gerrit Knol zag zijn 'Nelly' op dag twee arriveren en op plaats 62 te eindigen, zij was eerder al op Hotspot-1 als 16e afgevlagd en in de halve finale een mooie 60e plek. De 'Brennus' van inmiddels eenhoksspecialist Caspar Lurvink zou als 71e over de finish gaan, en wist zich eerder al in de halve finale als 41e af te drukken. Als beste duif van het totale evenement 'King of the Atlentic' wist de 'Veni' van De Oener Butchers (Aart Hup) zich in de finale als 74e te eindigen. Deze absolute topper van het toernooi was in de halve finale al 4e, op Hotspot-2 was ze 2e, en wist ze nog een hele rits kopprijzen op de trainingsvluchten te winnen. Team Welkom Uden wist nog een 85 plek te veroveren met hun 'Welkom Uden 3' welke eerder op Hotspot 3 al een mooie 43e plek wist te pakken. De Hotspots zijn overigens de races over open zee vanaf Gran Canaria en de halve finale een dubbele eilandsprong.

De voorgaande vier finales verliepen vele malen vlotter, deze keer had het anders prima weer een grote invloed. Volgend jaar gaat het evenement waarschijnlijk al op de nieuwe locatie worden gehouden, een prachtig vooruitzicht, nieuwe hokken, nieuwe omgeving puur ingericht op duivensport en haar bezoekers. 

Met vriendelijke groet,

Sjaak BuwaldaIN DE KIJKER

GESPONSORDE LINKS

ANDERE EENHOKSRACEN

 

Derby Corabia

Afbeeldingsresultaat voor talent quatro

Afbeeldingsresultaat voor kalimanci one loft race

Afbeeldingsresultaat voor maspalomas one loft race

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Evelien's Journaal - 'KWF en ...

Zaterdag 12 oktober was er weer de jaarlijkse HABRU duiven dag t.b.v. het KWF. Gero wilde er graag heen om daar ...

Evelien's Journaal

John Logemann - Wintertijd -

  Zondagochtend, het is buiten nogal grijs, in de verte hoor ik het geluid van de overtrekkende ganzen. Het ...

John Logemann

COLUMNS

Soort van rust - Sjaak Buwalda

Qua kleurspeling van de natuur misschien wel de mooiste tijd van het jaar, een ander vindt het weer vervelend om al ...

Sjaak Buwalda

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Ad Schaerlaeckens - Heet van de naald -

146.400 € werd gisteren door (wie anders dan) een Chinees op tafel gelegd. Niet voor een heel hok ...

Ad Schaerlaeckens