Nee dank je, mij te fris aan de tenen. Goed uw schrijver loopt dan nog steeds in verkorte broek en toch laat ik het graag aan de kweekstal over om op deze eerste dag van het jaar een duik te nemen. Zij hebben toch duidelijk minder bedenkingen om hun pak te verschonen bij deze buitentemperaturen. Wel vanmiddag mijn eerste ronde door de Warren gehobbeld, rennen kun je het niet noemen, geen gezicht..

In een grijze achtergrond leek het in eerste instantie windstil, hoeveel anders vanaf de rotonde van Waterloo terug langs het meer tegen een voelbare poolwind in spartelen. Niet zo goed voor de mannelijkheid, doe daarbij na paar kilometer opspelend verteringsapparaat en de strijd tegen de elementen intern en extern liggen weer op koers. We zijn onderweg op naar langere dagen en over drie maand staan we weer in de lucht te turen, lekker man. Ondanks alle bestuurlijke strubbelingen mag je verwachten dat er binnenkort weer een vliegprogramma op tafel komt, die eigenlijk ieder jaar in de structuur op hetzelfde uitkomt. De afwijkingen of verandering komen van degenen die in de maanden daarvoor het hardst geschreeuw hebben, het jaar erop wordt het toch weer terug gedraaid, allemaal verspilde moeite. Al die zieners die precies weten hoe de wind zal draaien, op basis van wat ze weten, jij al eens iemand tegengekomen die precies wist hoe het er uit gaat zien exact op de dag, een half jaar vooruit? Niet dus, dus waar maak je je druk om?

Het internationale programma ligt al voor jaren vast, ook zij zijn afhankelijk van de omstandigheden, het lukt of het lukt niet. Maar ja, waar moet je dan nog over vergaderen en belangrijk of belangrijk overkomen? Pfoe de oogjes voelen alsof ze al toe zouden moeten, dit terwijl de wereld nog niet eens in volledig duister is gehuld, twee keer in drie dagen volle bak tegen de koude wind vreet energie. De afgelopen weken mooi wat tijd kunnen besteden aan de kweekstal, op mijn manier de eerste dagen beleefd. Een soort van in de watten leggen in een vast stramien. Hoe dan? Hoezo, je weet toch zelf wel hoe je de eerste dagen kunt handelen? In ieder geval vooraf bijlichten of tijdens de kweekperiode bijlichten is afgeschaft en dan is het toch wat meer een zaak van geduld hebben.

Kan en zal ook aan mijn soort liggen trouwens, zijn eigenlijk nooit de vlotste broedkippen geweest. De oorzaak zal zeker een vorm van erfelijkheid zijn en deels aan mijn verzorging liggen. Denk eerder dat het bijlichten meer nadeel voor de niet gekoppelde vliegploeg oplevert, ze krijgen er toch wat van mee op hetzelfde terrein, dan dat het onnatuurlijke licht voordeel voor de kweekstal is. Kwestie van ervaring opdoen met verschillende methoden. Mijn eerste ronde is degene met het laagste rendement als het om aantallen gaat, mogelijk zelfs al een voorbeschouwing op natuurlijke selectie. De voorkeur gaat dan ook naar de koppels die na twee ronden vier prima opgekomen jongen hebben geleverd, zonder excuses of overleggen. Bij jou mogelijk het meest normale wat er is, zoals gezegd mijn methodiek en soort tonen vrij vlot toekomstig negatief afwijkend gedrag. Waarom dan toch steeds weer half december van start?

Omdat het mij zo het best past, de beurzen en winter-eenhoksraces komen eraan en dat heeft nou eenmaal allemaal aandacht nodig. Daarbij voordat de oude garde op volledig weduwschap zit, is een groot deel van het uitwennen van de jonge garde al achter de rug. Komt dus neer op een stuk planning en vooral voor mijzelf gemakkelijker maken, ze zijn er voor mij, niet andersom. Het grootste deel zit op eieren, komend weekend de Verbandsausstellung op de agenda en dan kun je geen afgesloten bakken met nog uit te wennen koppels hebben, begrijp je? De nieuwe jaarlingduivinen laten nog langer op zich wachten met het leggen hun eerste broedsel, meest zomerjongen uit de stamoudsten. De prachtige jaarse Engelse duivin, met oud Belgische fondorigine, die als tiende wist te eindigen in de finale van de Who Dares Wins race over het kanaal, zit wel binnen de normale termijn op eitjes. Toch een ander soort die het wel kan blijkbaar bij deze methodiek, ligt de vertraging daar niet aan zo te zien. Zij zit gekoppeld aan mijn eigen finalist uit dezelfde race. Natuurlijk geen enkele garantie op succes dat juist hun jongen hun ouders gaan overtreffen, en toch denk ik de methode om zoveel mogelijk de geluksfactor uit te sluiten, noem het duivensport.

De oude en jaarse gewoontegetrouw bij de start van het vuurwerkverkoop maar binnengehouden, als de nieuwjaarsmist is opgetrokken de hokken maar weer eens opentrekken. Tussendoor zitten ze op een soort van wekelijks schema met op de zondag een bad en het verstrekken van de verse mineralen, net als tijdens het vliegseizoen. De ouden zitten nog bij elkaar, alles op schapjes, hebben alle ruimte en moet zeggen tot nu bevalt het prima. Heb het idee dat ze als ze buiten zijn, juist harder trainen omdat de duivinnen het tempo bepalen en hun intensieve manier van trainen op hun ega doordrukken.

Positief dominant trainen, de dames in volle vaart en de mannen volgen, lijkt wel boodschappen doen...

 


IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor