Heb het vermoeden dat er al een flink aantal zitten te smachten naar het finish van het oude duivenseizoen, de kraker heeft het er maar druk mee. Neemt veel energie, vooral voor de gevleugelden, maar besloten om degenen die Dax achter de rug hebben voor de rest maar rust te geven tot volgend jaar. Bij het handbaden de lege tanks goed gevoeld, eerst maar een ronde jongen grootbrengen om er weer volume op te krijgen voor een volgende editie richting Spaanse grens. Kon goed zien dat degenen die al in STV zich goed hadden gegeven, nu tekort kwamen voor verbetering op deel twee van de klassiekers. Deze keer kon het prima met tweejaarsen die eerder in Limoges waren, nu in het voordeel, meer uitgerust en meer volume. De lucht was schoner dan vorig jaar, nu waaide het harder, vooral het laatste stuk, weer niet in ons voordeel, voor nu. Wat het voor de toekomst oplevert, mijn glazen bol is mistig. Een knappe nog onderweg, al heb ik het akelige vermoeden dat hij bij thuiskomst naar het hiernamaals geholpen is. De bonte verassing van STV zat keurig te wachten op mijn aankomst, had zich tegoed gedaan aan het potje voer en drinken wat klaarstaat voor de laatkomers, niks aan de hand.

Even later vind ik richting de bomenrij aan de westkant van de hokken twee staartpennen, en vanochtend nog eens twee, gaan zoeken onder de struiken wat pluimpjes. Het is de afweging om een poort open te laten met het risico van een ongenodigde uitroeier, of de laatkomer het risico laten lopen, op zich wel duidelijk, wel sneu. Zijn duivin kan ook thuisblijven, heeft zich al bewezen, eerst maar eens rustig omkoppelen, had anders morgen de mand ingegaan, slechte ervaring met ongemotiveerden, deze laat ik graag nog even zitten. Dax waren mooie eerste vier aankomsten, kom nog een 30-60 minuten tekort voor echt kopwerk, stuk kwaliteit en systeem, stapje voor stapje. De eerste was een duivin die net wat te laat was op STV, met reden, haar doffer op de laatste trainingsvlucht verspeeld. Paar keer getoond zodat ze een andere doffer kon uitzoeken en dat pakte goed uit in dit geval. Ze was mooi rond bij inkorven, keek mij alleen wat vreemd aan, onderste van de lijst zegt ook wat toch? Ze kan het dus toch, kwam als een rover met de poten vooruit over de hal duiken, memorabele aankomst. De tweede was op STV ook al op het eerste blad, ook hij uit het windbreekgaashok. Lag bij inkorven relaxed op zijn zij te wachten om opgepakt te worden, alle vertrouwen in. Als derde de revival van Vidal, zijn aankomsten zijn een show op zich. Die komt met hoog geheven vleugels aan, doet nog twee rondjes klepperen, show op de valplank en rustig naar binnen.

Op STV was hij de laatste prijsduif, had het niet naar zijn zin toen. Op Peri een tweejaarse uit het hok achtergebleven waar hij machtsproblemen mee had zo leek het, kon zien dat hij opleefde. Dan de vierde, alweer een verhaal op zich. Dit voorjaar de eerste die met draad en naald op twee plaatsen in elkaar moest worden gezet. Drie weken thuis, twee keer ingespeeld, veertien dagen voor Dax nog een keer naar een vitesse en op naar de eerste grote opdracht. Ik zeg geslaagd en door naar volgend jaar, ook windbreekgaashok. Er zitten niet veel meer, toch lijkt het een goedlopend project, in de marge van het prestatieniveau uiteraard. Daarna werd het stil tot tegen het einde van de prijzen per viertal, waar zich nog een handvol zich vlot achter elkaar melden, al met al niet beroerd en nog wel een eind van de top, realisme. De grootste marathon bleek meer voor de echte specialisten en bij hun kraakte het al, laat staan de olympische gedachte deelnemers. Meer iets voor de toekomst als de selectie weer wat breder is, meer keus uit ervaring, eerst dat middagwerk maar goed terug onder de zwabberknieën zien te schuiven. Druk weekje met inkorven, morgen team Rhônedal, donderdag mogelijk de jaarlingen nog op de midfond met twee nachten mand, had van mij niet gehoeven. Zal een transportreden hebben, als het om voorkomen van gaat, dan onderschat je eigen leden, dat kan een stuk positiever.

Dan wacht ik nog wel een week met het jonge spul, van mij hoeft het niet zo Belgisch. Zag gisteravond dat eind deze maand pas de eerste totale provinciale lossing is, niet goed opgelet dus. Denk wel een mooie opbouw voor de snelle mannen, ik had wat meer geduld mogen hebben. Andere kant, als deze het wel konden twee weken terug, zouden die anderen het wel gered hebben op latere leeftijd? Hou het maar op natuurlijke verdeel en heers methodiek. Voor op een tegeltje, wat vandaag een nadeel kan lijken, kan morgen een voordeel blijken, als ik mouwen had schudde ik ze er zo uit.

Sjaak BuwaldaIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann

Evelien's Journaal

CAHORS, BERGERAC, PERONNE en VIERZON. Even een terugblik op vorige week. De grootste bloedhitte is voorbij, ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

De duivencoach - Successen in de ...

  De duivensport beleeft roerige tijden. Aan de ene kant wordt meer dan ooit tevoren geschreven over de ...

Nico van Veen

Sjaak Buwalda - Gaat nog ergens op ...

Was toch wel een verschil afgelopen zaterdag tussen een 200km en 450km vluchtje zo te zien. De mijne hebben het wel ...

Sjaak Buwalda

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann