Wat hebben we een prachtige nazomer en herfst. Warmte en kou wisselen elkaar in de loop van de dag af, wat regen, veel zon, zo nu een dan een mistbank, maar echt koud wil het maar niet worden. Ten minste tot deze week, ineens was de kou daar, mag ook, het is november. Een bitter harde winter wordt ons beloofd. Nu ben ik, als er geen druk op staat niet bijgelovig, maar als zelf gekroonde wetenschappers zulke lange termijnvoorspellingen gaan doen, laat ik het bestellen van winterbanden maar voor wat het is. Ik ben geen liefhebber van sneeuw en ijzel op de weg, en het liefst laat ik mijn duiven iedere dag vliegen in de winter zonder wilde sneeuwstormen op de loer. Kwestie van denken dat het beter voor de ontwikkeling van het nieuwe verenpak is, het Greifvogelfähig houden van de vliegenisten.  Die daarbij de onontbeerlijke uren training die denk ik nodig zijn voor het presteren in de zomermaanden en het leren omgaan met temperatuurverschillen die onze overnachters in de zomerdagen en nachten ook ondergaan. Of het echt zoveel invloed heeft, ik heb geen idee, maar ik doe het wel, elke procent verbetering telt.

Bij mijn concurrent zie ik bij het verdwijnen van het daglicht de vliegers nog wegtrekken, de messen worden alweer geslepen, 2012 is allang begonnen. Wilt u weten of uw duiven klaar zijn voor volgend jaar? Kijk goed naar de ontwikkeling van de pennen, zij vertellen het verhaal  van het afgelopen jaar als ringen in een boom. Werkpennen kennen we allemaal vast en zeker, tekens van een krachtsexploot die de organen enorm belast hebben, ik zie ze weinig in de winnaars van het komende jaar, toch iets om over na te denken. Let goed op de uiteinden van de pennen, zijn ze mooi afgerond of gespleten punten? Bij het laatste zou ik  toch maar nadenken om een paratyphus of streptokuur in de periode van de laatste twee slagpennen te geven, worden ze vast niet slechter van. Doe gerust een teelepel Virkon-S in het badwater deze periode, worden ze ook niet slechter van, behandelen van buitenaf werkt soms. Nat oogjeof bruine neusdop bestrijden? Beetje virkon-s in beker warm water, duif paar keer dopen, 1-2 dagen, laten opdrogen en probleem lost op als bier op onze fondfeestavond. Verder nog wat geleerd van de fouten die u gemaakt heeft het afgelopen jaar?Hebt u de heksenjacht van de afgelopen maanden in de duivenkranten en op internet gevolgd? Een handvol megaliefhebbers moeten op de brandstapel stelt de Spaanse inquisitie.  Een nieuwe predikant staat op, laat het publiek horen wat ze willen horen, afbreken, richting geven, en nieuwe waarheid opdringen en de makke schapen trekken weer massaal achter ‘het nieuwe geloven’ aan, schermend met respect. Het verkopen van ‘de boodschap’ zoals het al eeuwen op heilige dagen wordt verkondigt. Ik heb het eens op mijn manier bestudeerd. Voor zover ik kan beoordelen niet meer dan oude wijn uit oude zakken overgoten in nog oudere zakken, niet al te originele kopie van wat de grote leraar 20 jaar terug al verkondigde. Grote liefhebbers doen gemeen, zij zijn groot en wij zijn klein, dat is niet eerlijk, zei een gehelmd kuikentje ooit.  Ik heb het niet zo op deze manier van negatieve aandacht trekken en vingerwijzen. Het masterplan lijkt niet opgezet om mensen aan het denken te zetten, maar ze een theoretische mening op te dringen. Een bouwvakker vertelde mij ooit, wat ik niet zie, dat is er nie(t). Of hij gelijk had, geen idee, maar ik heb het wel goed onthouden, ogen open en blijven naden.

De apotheose van ’het nieuwe geloven’ werd op het eind van ieder artikel beloofd. Klifhanger in RTL taal. Nou, nu komt het dacht ik hoopvol. Dé oplossing voor de duivensport zo werd verkondigd. Ik zat op het puntje van mijn draaistoel bij de brievenbus te wachten. Mijn kinderen moesten bukken om niet geraakt te worden door de rondvliegend plastic verpakking van ‘de rails’. Schuim op de mond, lezen, lezen, lezen en, en? Wat een dooie mus. Oostlijn vliegen?….geografisch gezien mee eens, toch denk ik niet dat het gaat gebeuren. We zijn daar al geweest, tragere verloop, de verliezen, het langere wachten op beter weer, we staan zo weer in het westen. Ga het gehoorapparaat maar eens te luister leggen bij onze oosterburen, er is een reden waarom het gros Duitsers en Polen in Nederland lossen. Beter verloop, hokken vol duiven, publiek tevreden. De stukken die daarna verschenen, niet meer dan slappe hap, kwaken over vroeger was het beter, prostaatpijnpraat. Vroeger deed men zijn behoefte in een sloot achter huis waarvan weer thee werd gezet, nee liever niet, mag ik bedanken.

Denkfouten, ze worden zo snel gemaakt omdat doordenken nou eenmaal niet aan de meesten besteed is. Denkfouten worden snel gemaakt omdat ze zo makkelijk aan het publiek uit te leggen zijn, zij denken ook niet al te veel mee en als het logisch klinkt, dan zal het wel waar zijn. Of zoals men vroeger zei, als het in de krant staat, dan is het waar. Toen al was een witte jas en een mooi praatje voldoende om het publiek te laten geloven dat je bijzonder was. Grote denkfout die toch veel artikelen naar voren komt; als je veel duiven speelt dan heb je meer kans. Het klinkt logisch, maar is het ook echt zo? Duivensport is geen kansspel, geen gokkast, geen wielerbaan, geen voetbalveld, geen vooraf vastgelegd winpercentage, het zou veel te gemakkelijk zijn. Grote kans dat er nu dan nog een handvol melkers die tegen elkaar zouden spelen met ieder 200 duiven, het geld zou altijd winnen toch? In het verleden als vaak geprobeerd, niemand gelukt, kijk maar na. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op het verloop van een wedvlucht. De redelijk onmeetbare factoren mens, dier en natuur bepalen de uitkomst. Kijk maar eens goed alle uitslagen na, hoe vaak die grote namen een pak slaag krijgen van een pakt kleinere melkers. Ik heb veel bewondering voor de middelgrote liefhebber, maar zij doe er dan ook alles aan om aan de top te komen, het komt niet aanwaaien. Amateurs die de kans hebben profs kunnen verslaan, in welke sport kan dat nog, prachtig toch? Zie je dit niet, ruik het dan maar eens.

Ik las stayeren, flaneren met wetenschap, vergelijk met wielrennen en filter menselijke eigenschappen. Even kijken naar het vergelijk van duivensport met wielrennen. Voordeel van het vliegen in groepen? Wat blijft er over van de vergelijking als de vlakke etappe een bergetappe wordt? Die winnaars zijn meestal solisten die zich sterker voelen, willen winnen en alleen slimmer zijn dan de minder getalenteerde en wilskrachtige groepsdieren geschikt voor vlaklandraces. En hoe zit het als de megahokken een weekend niet verscheurend hard vliegen, zijn ze dan het stayeren voor het gemak vergeten? Of geldt het alleen bij de gelegenheid als ze hard vliegen, vorm hebben en je niet meer van ze kan winnen? Wat als je op dezelfde vlieglijn woont als een paar megahokken, op de zogenaamde vlieglijn, en 10 kilometer dichter bij de losplaats woont. Dan zouden jouw duiven toch ook moeten profiteren van het stayereffect of hebben de megahokken dan profijt van het katapulteffect, zijn jouw duiven hazen geworden? Als je het dan toch presteert om geen duiven in de kopgroep te hebben, ben je dan niet gewoon minder die dag?  Als duivensport dan toch een kansspel is; neem als voorbeeld een megahok met 200 duiven in de race en jij 50. Dan zou je toch bij iedere 20 duiven van een megahok in de top 100 jij er toch ook minstens 5 moeten hebben? Jouw duiven hadden op zijn minst in dezelfde groep kunnen zitten toch? Je kan best op een vlieglijn wonen, je moet eerst wel even voor zorgen dat jouw duiven in die kopgroep zit, hoe doe je dat?

Maareuh ik dacht ik ben niet gek, kan wel overal tegenaan schoppen, maar  waarom zou ik ze er niet op trainen? Stayeren dus hé. Ik manden vol duiven mee naar de wielerbaan en daarna door naar Thialf, konden ze zien hoe dat werkt. Overdekte hal, hetzelfde rondje, en dan de koppositie overnemen op het rechte stuk. Ik was blijkbaar niet de enige die dit dacht. In de hoek van het ijsovaal meende ik een clubgenoot te herkennen, met ook al zijn duiven in 12-vaksmanden, koppen richting trainend stayervolk. Toen kwam het. Eerste vlucht, prachtig weer, en handenwrijvend wachtend op het grote koppel duiven dat al stayerend door de polder ineens de hokken zou doen vullen. Maar een uur na de eersten nog geen veer, en bij de clubgenoot hetzelfde, hoe is dit nu mogelijk? Parels zweten, het gras eruit lopen en toen een telefoontje. Politie Flevoland, die verzochten mij en mijn clubgenoot toch met spoed naar de Ketelbrug te komen, want onze duiven bleven op de brug zitten, weigerden verder te vliegen en werden een gevaar voor de snel passerende auto’s. Wat bleek?  Ze weigerden nog langer stayerwerk te doen voor de concurrent, met als gevolg een ‘surplace’ op de brug en wachten tot de eerstvolgende de kop zou overnemen. Klinkt logisch toch? Zodra we menselijke eigenschappen aan dieren beginnen toe te kennen komen we al snel uit bij illusies. Bij mij komen de namen Lassie, Flipper en die schele Leeuw uit Daktari naar boven. Alleen waren die dieren getraind om u te laten geloven dat ze menselijke eigenschappen hadden, en succes dat ze er mee hadden, we wilden het maar al te graag geloven.
Dan het voetbal vergelijk voor de zoveelste keer. Lees 11 tegen 11, het aantal spelers tegen elkaar is eerlijk toch? Maar grote clubs kunnen zich veroorloven beste spelers te kopen, zij regelden grote sponsoren of steken zich diep in de schulden en wat gebeurt? Ze overvleugelen de mindere kwaliteit voetballers. Talent, onmeetbare inzet, durf, klasse, hogere handelingssnelheid als team, nieuw, inventief en vooral slim zijn, het beschikbare intellect optimaal gebruiken. Daar zou het zomaar eens over kunnen gaan. Op het veld in aantal eerlijk misschien. Dan dit. Het Nederlands elftal kan talent putten uit een bevolking van 17 miljoen mensen. De megahokken Duitsland, Japan, Rusland, VS, Engeland, Frankrijk, Brazilië hebben bevolkingen van 80-200 miljoen, toch kunnen zij al jaren geen elftal op de been brengen dat sterker is dan ‘onze jongens’. Zou het dan toch niet over aantallen gaan, voetbal ook geen kansspel zijn? Soms voorspelbaar, toch zijn er maar weinig Toto winnaars in een week en het prijzengeld hoog, omdat er maar weinig zijn die het inzicht en een snuifje geluk afdwingen. Toch iets om over na te denken.

U bent nog nooit kampioen geweest en heeft al meer dan 10 jaar duiven? Schrik niet, als u niets veranderd, niet investeert in uzelf, wordt het ook niks. De wereldberoemde  vader zoon combinatie begon met 7 meter hok en een paar klasse duiven, goed onthouden.  Het succes is ze niet aan komen waaien, geen geluk, geen toeval, door niemand op het paard geholpen. Slimheid, van de gelegenheid gebruik maken, durf, investeren in de toekomst. Heeft u het er voor over, 24 uur per dag, 7 dagen in de week tot op het bot gaan? Ander succesvoorbeeld. Het  positiviteitsorakel heeft zijn stand altijd  vol kopende mensen, zorgt dat uw koelkast vol drankjes en poeders heeft, creëert een groot publiek en heeft succes omdat hij daar talent voor heeft. Specialisme en kwaliteiten die de meesten van ons niet hebben om er bovenuit steken; een publiek boeien.

Duivensport oneerlijk? laat me niet lachen, ze gaan in dezelfde vrachtwagen, op dezelfde plaats en tijdstip los, tegelijk, over hetzelfde gebied vliegen. Ze hebben allemaal de keus en de kans om zo recht mogelijk op de vlieglijn te blijven, geen mensenhand dwingt ze om te kilometers om te vliegen. De weersomstandigheden  beïnvloedden het gemak of last om de vliegkilometers over de snelwegen door de lucht af te leggen, vandaag het oosten, morgen het westen noorden en zuiden, daar hebben we gelukkig geen invloed op. Eerlijk toch?  Omdat we niet weten wat er gebeurt tussen losplaats en thuisplaat wordt er veel theorie en bijgeloof op losgelaten, geschermd met wetenschap, gewezen naar de winnaars, gehuild om ongeloof van het eigen falen. Zo lang we het niet weten wat er onderweg gebeurt? Dromen over winnaars, meer dan je best doen, willen winnen of kiezen om hobbyist te zijn en te blijven. Je best doen is niet meer dan ademhalen, doe we allemaal de hele dag door, wat is daar nou de moeite van? Een uitslag toont de beste van de dag, een serie topuitslagen de kampioen.

In de aanloop naar de wedvlucht gaat het over talent, aanleg, de wil om te winnen bij de mens, kwaliteit van de duiven, tomeloze inzet het hele jaar rond, nooit opgeven, niet zoeken naar excuses maar oplossingen, vooruit kijken, door de week er keihard voor gaan zodat je in het weekend kan genieten, daar wordt het verschil gemaakt. Neem duivensport zo serieus als je zelf wilt, hobby, entertainment, of levensdoel, ik vind het allemaal prima, kop omhoog en vooruit kijken, een leven lang, heerlijk toch? Duivensport, de mooiste bijzaak.

Sjaak Buwalda


 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen