Van diverse overnachters zult u ongetwijfeld de nieuwe nota aangaande de lossingen hebben gelezen. Zo niet dan wil ik u graag verwijzen naar de agenda van de aankomende ALV van het NPO. Het lijkt erop dat het NPO-bestuur niet heeft geluisterd/geïnformeerd bij overnachtvliegers en haar nota heeft vormgegeven door eigen interpretatie van dierenwelzijn. Niet gehinderd door enige kennis heeft met in het kader van het dierenwelzijn de nota aldus opgesteld. Verlengde dagfond vluchten is blijkbaar de remedie. In het kader van dierenwelzijn kan daar wel wat tegenovergesteld worden. Laten we even voorop stellen dat de punten in de nota niet verwijzen naar één of ander wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat er grote verliezen zijn. Daarmee kan de nota al direkt de prullenbak in wat mij betreft. Terugkomend op het dierenwelzijn, dan zou gesteld moeten worden dat er besluiten worden genomen met een dubbel karakter. Immers, Londen 2012 is nou niet echt een diervriendelijk festijn. Zeker niet voor de duiven die richting Noord Nederland moeten. Daarnaast is het verboden om vanuit Engeland vluchten te organiseren.

Weet u nog het verzoek van de NPO om Irun van het ZLU-programma te laten veranderen? Irun ligt namelijk in Spanje en vandaar uit mag, behoudens Barcelona, NIET gevlogen worden. Eerder verscheen hierover een artikel op www.duivenvlucht.nl. Daarop kwam weinig tot geen reactie. Had de schrijver dezes gelijk? Waar is een gedegen onderzoek te vinden waaruit blijkt dat Irun voor een hoge mate van dierenleed zorgt? Ik waag dat te betwijfelen en laat mij graag overtuigen met waterdichte bewijzen.

Money Talks is een bekend Engels spreekwoord. En zo is het hier ook. Binnen de NPO heeft er niemand enig belang bij de overnacht. Vervolgens maken ze wel beleid voor een spel, het overnachtspel, waar zoals gezegd geen belang wat als dusdanig aan het NPO kan worden toebedeeld. Uit macht kan het NPO een dergelijke nota opstellen. Het zou hen echter sieren in elk geval met gefundeerde nota’s te komen i.p.v het schrijven wat nu is opgesteld. Verricht eerst gedegen onderzoek en kom dan met nota’s die onderbouwd zijn. In Londen heeft men blijkbaar wel belang. In elk geval een financieel belang. Immers deelname kost 15 euro minimaal. Daarnaast worden inkorfcentra beloond wanneer men hun faciliteiten beschikbaar stelt. Suiker in de stroop.

Terugkomend op het dierenwelzijn. Met gesloten ogen durft men dit woord in de mond te nemen. Men heeft oogkleppen op. Er worden jaarlijks enkele duizenden jonge duiven ter wereld gebracht. Velen halen de leeftijd van 1 jaar niet eens. Soms keren ze niet terug van een jonge duivenvlucht. Maar ik durf te beweren dat er jaarlijks meer via de kliko het strijdtoneel verlaten dan op de vluchten. Ten overvloede misschien, maar de wet verbiedt gezonde dieren zomaar een enkele reis kliko. Daar zou het NPO zich eens wat meer op moeten gaan concentreren. Tenminste wanneer het dierenwelzijn ineens het sleutelwoord wordt in de New Age NPO-besluitvorming. Gericht kweken en andere daaraan hangende aspecten zou een richtpunt kunnen zijn.

Ervaren duiven, danwel duiven met een goede gedegen opleiding blijven niet weg van de overnacht. Behoudens natuurlijk wanneer moeder natuur haar presenteert in de vorm van rovers. 99,9% van de overnachtliefhebbers doen niet zomaar een duif mee op een overnachtvlucht. Dat zijn meestal goed geselecteerde duiven waarvan de liefhebber weet wat hij/zij eraan heeft. Ik speel nog niet lang met duiven, maar waar ik inmiddels wel achter ben gekomen is de besluitvorming van zaken welke volledig ongefundeerd en al dan niet gedegen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Eigenlijk is het een schande.

Schoenmaker hou je bij je leest en win eerst voldoende onderbouwde informatie in. Met deze nota is het plezier van vele liefhebbers van de middaglossing al volledig verdampt. Wegstemmen……………….of mag er niet gestemd worden????

Met vriendelijke groet,

Gerard van der Heide

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann

COLUMNS

Sjaak Buwalda - Duurde eventjes -

Ja ik weet het, je hebt er even op moeten wachten voordat hier wat nieuws verscheen. Buiten het vliegseizoen staan ...

Sjaak Buwalda

Liefhebbers beslissen - Ad ...

     Natuurlijk kan je niet meer spreken van een sport waarin de ene liefhebber 500 duiven in zet ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann