De liefhebber die in deze 6e column over succes in de duivensport zijn zegje doet, is voor velen in de Friese duivensport een bekende naam. De 54 jarige Djoerd is als 19 jarige knaap in 1985 gestart met de duivensport. Dit mede door toedoen van zijn vroegere buurman Johannes Elzinga.

Na enkele jaren van meer vallen als opstaan met duiven die hij van diverse sportvrienden had gekregen, besloot Djoerd dat er betere duiven moesten komen. En met die duiven van onder andere de bekende Belgische duivendierenarts Fernand Mariën, W. en G. Elzinga (Zwaagwesteinde) en Theo Huysegoms (B), kwamen ook de grote successen. Van 2003 tot 2012 eindigde hij onafgebroken bij de eerste 10 generale kampioenen van de gehele afdeling Friesland waarbij 2 x als 1e.  Andere aansprekende successen waren het 1e generale kampioenschap van de Midfondclub Noord-Oost Friesland en wat hij zelf als zijn hoogtepunt heeft ervaren was het winnen van de 3e Gouden Duif in 2007.

In 2010 overleed zijn vader die lange tijd de duiven ’s morgens verzorgde. Hierna werden de prestaties langzamerhand minder. Djoerd; “Ik kon me niet meer motiveren en daarom werd er op een gegeven moment besloten om de meerderheid van de duiven te verkopen, waar ik nog altijd spijt van heb. Tot 2017 werd er maar wat aangemodderd. Daarna heb ik besloten dat er andere duiven moesten komen en werd er duiven gehaald bij Combinatie Atema, Combinatie Panhuis en mijn eigen oude soort via Cees Tent Becking en Jan Hopman.” Hoewel de prestaties wel een stuk beter werden, zijn ze nog niet op het oude niveau. Ik vroeg Djoerd of hij een idee heeft waar dat ‘m in kan zitten. “Deels is de kwaliteit van de duiven nog niet op het oude niveau, maar daar wordt aan gewerkt. Verder zijn de mindere prestaties ook het gevolg van minder inzet. Waar vroeger alle vrije tijd in de duiven werd gestoken, is het tegenwoordig met een paar uurtjes per dag een stuk minder geworden en wordt er nu meer voor een dagsucces gespeeld dan voor een kampioenschap. Er is een heel verschil tussen hoe ik vroeger met de duiven omging en tegenwoordig. Nu betrap ik mij er soms op dat ik een bepaald ringnummer van een duif niet weet terwijl ik in mijn goede jaren al in de lucht zag welke duif het was.”

De verklaring van Djoerd voor het feit dat de absolute top niet meer wordt bereikt, komt overeen met reacties die ik op eerdere columns kreeg. De strekking van die reacties was dat er veel tijd en energie in de duiven moet worden gestoken om de top te bereiken en dat dit voor veel liefhebbers niet (meer) is op te brengen. Ik vroeg Djoerd hoe hij daar tegenaan kijkt. “Daar ben ik het mee eens. Het draait bij succes in de duivensport voornamelijk om veel inzet van de liefhebber. Wat de kampioen onderscheidt van de gemiddelde liefhebber is vooral het verschil aan inzet. Daar waar de kampioen het direct constateert als er wat mis is met de gezondheid en direct ingrijpt, constateert de gemiddelde liefhebber dit meestal te laat en wacht dan meestal ook nog te lang met ingrijpen. Maar daarnaast is de kwaliteit van de duiven alles bepalend. Zonder kwaliteit van de duiven is er geen succes!”

Ik vroeg Djoerd of de fanatieke drang om te winnen er bij hem wat af is. “Ja, dat is zeker zo. De laatste jaren is hier alles meer in rustiger vaarwater gekomen. De duiven komen niet altijd meer op het eerste plan. Ik besteed nu meer tijd aan andere dingen. Samen met mijn vriendin/verloofde Sylvia, die mij trouwens wel steunt in de duivensport en de duiven ook leuk vindt.” Daar Djoerd aangeeft dat hij de kwaliteit van de duiven de meest bepalende factor vindt voor succes, vroeg ik hem of hij vroeger en nu veel in de aanschaf van duiven investeerde. “Om aan de top te blijven heb ik er in de goede jaren altijd wel een paar bijgehaald, waarvan er uiteindelijk maar enkelen echt een versterking waren. In tegenstelling tot de huidige periode bezat ik in die tijd een lijntje dat eigenlijk ieder jaar wel enkele redelijke tot goede duiven gaf. Feitelijk heb ik de afgelopen jaren meer in duiven geïnvesteerd dan dat ik in mijn goede jaren deed.”

Zoals gezegd is de tijd voorbij dat Djoerd zich focuste op een plaats bij de eerste tien generale kampioenen van de afdeling. Hetgeen echter niet wil zeggen dat hij nu genoegen neemt met de kruimels die de huidige kampioenen overlaten. Ook zonder voor een kampioenschap te spelen wil hij het de huidige kampioenen flink lastig maken door het winnen van 1e prijzen op aansprekende vluchten en mooie series te draaien.

Tot slot nog enkele vragen

Met hoeveel duiven speel je nu en hoeveel waren dat er in de goede jaren?

In de goede jaren waren dat 28 koppels dus 56 vliegduiven en nu speel ik met in totaal 40 duiven, te weten 15 koppels op totaal weduwschap en met 10 doffers wordt het gewone weduwschap gespeeld. Deze 10 doffers worden aan de kweekduivinnen gekoppeld.

Heb je nog wat aan je hokken veranderd ten opzichte van de goede jaren of heb je nu andere hokken misschien?

Ik heb de hokken op alle mogelijke manieren gehad. Heb er erg veel aan getimmerd tot ik bij mezelf te rade ging en tot de conclusie kwam dat ik heel veel jaren op de hokken in hun oorspronkelijke staat goed had gepresteerd en dat het vertimmeren feitelijk niet nodig was geweest. De oorzaak van mindere prestaties moet aan de mindere kwaliteit van de duiven liggen, dus heb ik twee jaar geleden alles weer exact zoals vroeger gemaakt. De duiven zijn er niet slechter door gaan vliegen.

Zit er veel verschil in verplicht laten trainen en lappen, tussen nu en in je betere jaren?

Tijdens de trainingen staat er altijd een vlag zowel met de ouden als met de jongen. Dat deed ik toen en doe ik nu ook nog. Wat het rijden met de duiven betreft is er wel een groot verschil. Tot 2012 werd er op de natour bijna dagelijks gereden met de duiven en met de jongen twee keer per week, maar dat doe ik nu niet meer. Nu wordt hoogstens een enkele keer met de duiven gereden als de duiven de week er voor niet goed kwamen. Zowel de oude als de jonge duiven worden voor het seizoen een paar keer weggebracht. In het verleden werden de jongen ook wel in één keer zonder af te richten op de africhtingsvluchten van de afdeling gezet en de resultaten waren toen ook goed.

Hoe zit het met de medische begeleiding van toen en nu?

De medische begeleiding bestond in de goede jaren uit ontsmetting na de vluchten en bij de jongen een middel tegen ornithose op de dag voor het inkorven. Ik heb van 2014 tot 2017 geprobeerd om het zonder medicijnen te doen. Maar dat was geen succes. Dus hanteer ik nu weer hetzelfde schema.

Zijn er verschillen ten aanzien van voeding en bijproducten tussen toen en nu?

Daar is niet zoveel in veranderd. Vroeger voerde ik Matador. Nu voer ik de mengelingen van Versela Laga. ’s Morgens en ’s avonds de bak vol met voer en wat er na een half uurtje nog ligt wordt verwijderd. Verder grit en de bak allerhande van Koopman plus de bijproducten van Fernand Marien. Dit alles via mijn vaste voerleverancier Tjipke Rottine.

Ga je anders te werk dan vroeger met de selectie en kweek?

Nee niet echt. De selectie is wat betreft de ouden niet zo moeilijk. Je weet welke prestaties ze hebben behaald en het ligt aan jezelf hoe hoog je de lat legt t.a.v. welke er mogen blijven en welke niet. Wat de jongen betreft is dat weer moeilijker, die worden met behulp van de schrijver van deze column jaarlijks geselecteerd.

In de kweek is nooit veel tijd gestoken. Toen niet en nu niet. De vliegers mogen altijd hun partners uitzoeken, bij de kwekers worden wel enkele koppels samen gezet, maar het is niet altijd gezegd dat daar nu de betere duiven uitkomen. De duiven worden zoveel mogelijk gekruist.

 

Nico van Veen

https://www.de-duivencoach.nl/nieuws-2020.html

 

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor