Alweer zes jaar geleden schreef ik over het onderwerp duiven aanschaffen. Nu dit merkwaardige duivenseizoen inmiddels weer ten einde loopt, zijn er al weer diverse liefhebbers aan het zoeken naar versterking. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ook gelden voor de 49 jarige Hans Radstaak en zijn 50 jarige compagnon Peter Colenbrander uit Gaanderen, die de afgelopen jaren al flink in duiven hebben geïnvesteerd en altijd op zoek zijn naar beter. Om die reden vroeg ik hen of ze aan een column over dit onderwerp wilden meewerken.

Hans en Peter zijn al meer dan 40 jaar bevriend. Tijdens hun jeugd hadden ze allebei duiven, maar Peter is er rond zijn 20e mee gestopt. Rond 2010 is hun contact weer wat intensiever geworden en hierdoor is Peter ook weer betrokken geraakt bij de duivensport. Vanaf 2014 vormen ze een combinatie. Hans verzorgt de vliegduiven en Peter de kwekers. Peter is ook degene die de stambomen bij houdt en uitslagen bestudeert. Daar kan hij erg druk mee zijn. Bij het zoeken naar versterking wordt op de eerste plaats alleen naar de absolute tophokken gekeken. Niet alleen omdat daar de beste duiven zullen zitten, maar ook omdat het investeren in goede duiven tegenwoordig een erg kostbare zaak is geworden. Als je dan zelf zodanig presteert dat er ook bij jou om duiven wordt aangeklopt, kun je gemakkelijker wat terugverdienen als er bekende topduiven/namen op de stamkaart staan. Op deze manier blijft het voor hen mogelijk om uit de bekende tophokken duiven aan te schaffen. Een ieder die de veilingsites een beetje volgt weet wat voor prijskaartjes er aan jonge duiven van de bekende marathonspelers hangen, waar Hans en Peter hun duiven hebben aangeschaft.

Dat de mannen heel weloverwogen te werk zijn gegaan bij de opbouw van hun kweekhok is wel duidelijk. De kweekduiven die hun hokken bevolken komen van landelijke toppers als Jelle Jellema, Arjan Beens, Harold Zwiers, Frank Zwiers, Verwey-de Haan en Batenburg-van de Merwe. Daarnaast werden de kwekers van Renee Harps overgenomen toen deze met de duivensport stopte. Renee had o.a. ook duiven van Jelle Jellema en Arjan Beens. Op hun website https://www.hansradstaak.nl/ is te zien met welk materiaal zij aan de slag zijn gegaan. Deze investeringen hebben inmiddels al voor de nodige mooie resultaten gezorgd. Zo waren zij in 2019 3e aangewezen nationaal marathon kampioen van geheel Nederland. Een prachtige prestatie. De mooiste herinneringen bewaart Hans aan de 1e nationaal in sector 3 van Limoges, wat de 2e snelste van het land was. Dit was in 2008, voordat hij met Peter ging samenwerken.

Op mijn vraag vanwaar de keuze voor de marathon geeft Hans aan dat deze keuze destijds gemaakt is toen er kinderen kwamen en hij minder tijd kreeg voor de duiven. “Ik heb vanaf mijn jeugd duiven en heb eigenlijk altijd wel goed gepresteerd. Zo ben ik o.a. jaren achtereen generaal kampioen geweest bij verschillende duivenverenigingen. Toen er kinderen kwamen was er minder tijd om intensief de sport te beoefenen. Daarom koos ik toen voor het nestspel. Maar dat is mijn inziens minder geschikt voor het programma. Ik denk namelijk dat je niet gemakkelijk topresultaten met nestduiven zult kunnen bereiken op de snelheid. Vandaar mijn keuze voor de marathon. En kort nadat ik overschakelde naar de marathon kwam die overwinning al op Limoges. Daarna was ik definitief om voor deze discipline en stelde ik me als doel om een kleine goede marathonselectie op te bouwen. Nadat Peter erbij kwam is daar serieus werk van gemaakt en werd er gezocht naar jonge duiven van liefhebbers die zich op deze vluchten onderscheiden.”

In de vorige column over dit onderwerp gaf Rick de Palm aan dat hij op dezelfde manier te werk was gegaan. Ook hij liet zich voornamelijk leiden door de stamkaarten en schafte duiven aan bij bekende tophokken. Hij was hier echter in tegenstelling tot Hans en Peter niet succesvol mee. Wat maakt dan het verschil? Wat deed Rick anders dan Hans en Peter? Hans; “Dat zou ik niet precies weten, maar ik loop natuurlijk al een tijdje rond in de duivensport en had mijn sporen al een beetje verdiend voordat we deze aankopen deden. Volgens Peter heb ik het wel een beetje in mijn vingers. Dus als het er in zit weet ik het er meestal ook wel uit te halen. En Peter heeft er een neus voor om duiven uit te zoeken die mij/ons op gevoel aanstaan. Verder zoeken we naar moderne duiven. Dus geen vergane glorie, maar duiven/rassen van momenteel zeer hard spelende liefhebbers die de duiven al jaren aan een strenge selectie onderwerpen. De duiven die wij zoeken moeten de lange afstanden aankunnen en de in mijn ogen soms lastige omstandigheden in het oosten van het land. Nachtvliegen vind ik niet beslist nodig maar wel duiven die onder zware omstandigheden kop kunnen vliegen (warm weer en no-wind).”

Met het voorgaande sluit Hans in feite aan op wat John Hazeleger in een eerdere column aangaf, namelijk dat je eerst heel goed je huiswerk moet doen voordat je tot de aanschaf van duiven over gaat. Dat huiswerk bestaat uit jezelf vragen te stellen als “Hoeveel tijd heb ik per dag om voor mijn duiven te zorgen? Hoe is mijn financiële situatie? Wil en kan ik elke dag mijn hok schoonmaken of niet? Wil ik snel ingrijpen en veel voorbehoedend kuren tegen ziektes of wil ik een soort duiven die over veel natuurlijke weerstand beschikt? Ben ik iemand die zijn duiven met regelmaat kan verzorgen of heerst er juist geen regelmaat? Met welk spelsysteem wil ik vliegen? Voor welke afstanden wil ik duiven aanschaffen?”. Dit soort huiswerk doet Peter dus en hij doet het goed, zo blijkt wel. Hans over hun aanschafbeleid; “Ik kan eigenlijk niet goed aangeven wat bij ons de doorslag geeft bij de aankoop van een duif. Bij mij is het voornamelijk het gevoel. Ik moet een goed gevoel bij een duif hebben. Dat principe hanteer ik naast de prestaties ook bij de selectie. Omdat wij op jaarbasis maar beperkt (50 stuks) jongen kweken lopen we ook het risico dat we duiven te vroeg wegdoen. Ook nu zitten er duiven tussen waar wij te weinig uit gekweekt hebben maar die toch zeer waardevol kunnen zijn. Tot nu toe zijn we ook nog niet echt bezig geweest met het vormen van een eigen stammetje. Kweken is uiteraard erg belangrijk maar het wedstrijdelement speelt bij ons tot nu toe een grotere rol.”

Op basis van het voorgaande concludeer ik dat Hans en Peter mijn inziens duidelijk behoren tot het type duivensporter dat snel resultaat wil zien en daar ook geld voor over heeft. Kweektheorieën, erfelijkheidsleer, een studie maken van de duiven om er achter te komen wat de sterkte en zwakte is van hun kolonie, gericht toe werken aan een eigen stammetje, enz. is aan hen niet echt besteed. Hans besteed die tijd liever tussen zijn duiven en Peter struint liever het internet af op zoek naar betere duiven in plaats van zich de kunst van het kweken eigen te maken. En ook dat is een manier om aan de top te geraken. Dat bewijzen zij en met hen ook diverse andere topspelers. Deze manier is echter lang niet iedere duivensporter gegeven. De liefhebbers met een kleinere beurs doen er mijn inziens beter aan zelf een stammetje op te bouwen. Hans deelt overigens mijn mening en voegt daar aan toe dat voor hen het plezier aan de duivensport voorop staat en dat het terugverdienen van hun investeringen beslist geen doel op zich is.

Tot slot:

Wat vindt je van de hedendaagse duivenhandel?

Die loopt naar mijn mening een beetje uit de hand. De prijzen zijn hard gestegen in de afgelopen jaren.

Wat zouden jullie iemand anders die niets van duiven weet adviseren bij de aanschaf van duiven?

Dat ligt er een beetje aan en is afhankelijk van de beurs van de liefhebber. Kun je geen duiven aanschaffen van de momenteel erg in trek zijnde hokken omdat dit boven je budget uitgaat, zou ik bij goede onbekende kleine hokken een stel laatjes aanschaffen.

Nico van Veen

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor