Het onderwerp “toekomst van de duivensport” is blijkbaar een goed onderwerp om lezers te trekken van mijn columns. Tot nog toe kreeg ik op geen enkele column zoveel reacties als op de vorige column die ik over dit onderwerp schreef. Het houdt de gemoederen bezig en vooralsnog is de commotie rondom het NPO bestuur ook nog niet ten einde.

 Toch merk ik er weinig van tijdens de vele hokbezoeken en tafelkeuringen van de afgelopen maanden. De grote meerderheid van de duivenliefhebbers die ik de afgelopen tijd sprak weten nauwelijks wat er allemaal speelt op bestuurlijk niveau en het interesseert hen ook niet. “Op het eigen hok met de duiven bezig zijn en tijdens het seizoen naast het spel met de duiven wekelijks met de duivenvrienden onder het genot van een pilsje wat over de duiven kletsen. Met de rest er omheen houd ik me niet bezig.” Dat is wat ik terugkrijg van de gemiddelde veelal oudere liefhebber (70+) als ik hen vraag wat zij van de huidige ontwikkelingen binnen de duivensport vinden.

Het zijn echter niet alleen de oudere liefhebbers die er zo in staan. Ook onder de jongeren spreek ik liefhebbers die zich alleen (nog) maar richten op hun eigen duiven. Zo ook de 41 jarige Rieks Lonsain die inmiddels ruim 25 jaar in de duivensport zit en er vanuit gaat dat er geen toekomst voor de duivensport is. “De toekomst van de duivensport is een sombere zaak. Nog een x-aantal jaar en het is gebeurd met de duivensport. Het merendeel van de liefhebbers die nu 70/80 jaar zijn zullen over 10 jaar niet meer actief in de duivensport zijn, of zelfs niet meer in leven. We kunnen er omheen kijken maar dat zijn nu eenmaal de feiten. Jeugd komt er niet meer bij op enkele grotere clubs na, waar ook jeugdleden zijn. Wanneer ik nog 15 jaar zou zijn en ik kwam in een club waar ik dan de enigste zou zijn onder de 65 jaar, dan was ik ook weer snel vertrokken. Je houd het niet tegen helaas. Ook vogel- en kleindierenverenigingen kampen met hetzelfde probleem.”

Het is een somber toekomstbeeld dat Rieks schetst. Toch is het niet ver van de waarheid als er niet snel iets verandert. Nu is Rieks zelf geboren en getogen in Staphorst, een plaats waar de duivensport nog springlevend is. PV de Streekvliegers heeft zo’n 70 leden waarvan ruim de helft jonger is dan 50 jaar. Deze club heeft zelfs 15 jeugdleden! Waar in Nederland zie je dat nog? “Ik ben destijds in Staphorst op mijn 14e begonnen met postduiven. Eerst hielp ik mijn buurman Harm Mulder en na enige tijd ben ik voor mezelf begonnen. Ook in die jaren waren er in Staphorst tussen de 8 tot 15 jeugdleden en dat is al zo vanaf hun oprichting in 1982. Het is daar voor de jeugd ook aantrekkelijk door de onderlinge competitie en zij zullen daar dus ook eerder lid blijven, dan in een club waar nauwelijks jeugdleden zijn en er voor de jeugd niets wordt gedaan. Sinds 2010 ben ik lid van PV Nieuwleusen. Daar is het wel een iets ander verhaal, dat meer lijkt op het landelijk plaatje. Ik ben daar het op één na jongste lid.”

Op de vraag wat Rieks zelf het meeste aantrekt in de duivensport geeft hij aan dat dit de omgang met – en de verzorging van de duiven is en natuurlijk de kick van het thuiskrijgen van een vroege duif van een marathonvlucht. Dit laatste genoegen heeft Rieks al een aantal keren mogen smaken. Zo won hij op zijn oude adres in Staphorst de 1e NPO Perigueux, de 14e en 19e Nat Pau en had hij de 12e Nat Asduif van Barcelona (2007-2009). En op zijn huidige adres was zijn Superman in 2017 de 1e Asduif van Sector 4 met 5x prijs op 5 inkorvingen op afstanden tussen de 827 en 1004 km. Hoewel Rieks af en toe zeer fanatiek kan zijn heeft hij de keuze gemaakt om slechts enkele marathonvluchten te spelen. Voor een kampioenschap spelen is niet goed voor zijn gezondheid heeft Rieks gemerkt en dat ging ten koste van zijn plezier aan de duivensport. “Als je er geen plezier meer uit kan halen en bijvoorbeeld je gezondheid eronder te lijden heeft, dan moet je je afvragen of je niet beter een andere hobby kan zoeken. Voor mijzelf betekent dit dat ik nog maar een paar marathonvluchten per jaar uitzoek om op te spelen. De andere vluchten waarop ik inkorf zijn om de duiven op te leren. Die hoeven van mij niet in concours of over de antenne. Duiven zullen er voor mij altijd wel blijven omdat het nu eenmaal bij een duivenmelker in het bloed zit. Maar ik kan ook prima duiven houden zonder aan wedstrijden deel te nemen. Ik heb ook Iraanse hoogvliegers en daar haal(de) ik soms nog meer plezier uit dan uit de postduiven. Dus voor mij geldt dat ik de duivensport voornamelijk op mijn eigen erf beoefen. Daarmee behoed ik mezelf ook voor veel ergernis. Om diezelfde reden wil ik ook niet meer bestuurlijk actief zijn. Ik heb een paar jaar in een commissie gezeten van de destijds nieuw opgerichte fondclub Fiante. En ook bij het ZLU inkorfcentrum wat destijds in Dedemsvaart was. Maar voor mij is een bestuursfunctie of een commissie niet weggelegd.”

Rieks mag graag experimenteren. Zo heeft hij kruisingen gedaan tussen Ierse Tipplers en Postduiven en enkele nazaten van deze kruisingen speelden ook prijs op de marathons. Daarnaast is Rieks één van de liefhebbers die testen uitvoert met GPS ringen. Hij was één van de eerste die de resultaten van zijn experimenten met GPS ringen op Facebook zette. Hij bevestigde met zijn testen onder andere wat velen onder wie ikzelf al veronderstelden, namelijk dat jonge duiven zichzelf africhten en dat het africhten op afstanden korter dan 25 km van huis beslist niet nodig is wanneer de jongen goed trekken. Ook lieten zijn experimenten zien dat heuvels en bergen onderweg van grote invloed zijn op de route, bijvoorbeeld bij vluchten vanuit de Ardennen. Het spreekt dan ook vanzelf dat Rieks geen tegenstander is van de plannen om meer gebruik te maken van de mogelijkheden die GPS en automatisering bieden. Echter voor een liefhebber als Rieks die maar een paar keer per jaar zijn duiven voor prijs speelt, wegen de kosten waarschijnlijk niet op tegen de baten. Dus hij ziet het vooralsnog niet zitten om een nieuw systeem aan te schaffen en een abonnement te nemen.

Veel van de weerstand tegen de plannen van het huidige NPO bestuur komt van liefhebbers die (waarschijnlijk terecht) bang zijn dat hun club zal moeten worden opgeheven bij gebrek aan genoeg inkorvende leden. Het voorstel van de NPO om het aantal inkorvende leden van een wedvlucht op te hogen van minimaal 5 naar minimaal 8 en het aantal leden van minimaal 12 naar minimaal 15, dat in maart vorig jaar op de agenda van de ledenraad stond, heeft voor veel onrust bij vooral de kleinere hobby-liefhebber gezorgd. Piet Broersma die in de vorige column over dit onderwerp aan het woord was, vertelde mij dat hij vanuit zijn ervaring in het onderwijs (krimp en sluiting van scholen is in het primair onderwijs ook al jaren aan de gang) niet zo veel verwacht van fusies. Vooral niet als deze fusies gedwongen plaatsvinden. Volgens Piet moeten de leden zelf kiezen of ze hun club in stand willen houden. Bij gedwongen opheffing of fusie zullen er volgens Piet meer leden afvallen dan wanneer je hen zelf laat beslissen. Piet is een groot voorstander van het zolang mogelijk behouden van elke duivenliefhebber en is dan ook fel gekant tegen genoemd voorstel van de NPO. Ik vroeg Rieks naar zijn mening en zoals ik wel verwacht had, heeft Rieks hier een heel stevige mening over, die niet dezelfde is als die van Piet. “Als de clubs te klein worden is het simpel dat ze niet meer kunnen bestaan, hoe erg dat voor die liefhebbers ook is. Het is toch logisch dat als je fraude zoveel mogelijk uit wil sluiten, je niet een club kan laten inkorven met een paar liefhebbers en dat de duiven vervolgens achter in een kofferbak door dezelfde liefhebber(s) aangevoerd moeten worden bij een andere grotere club. Ik weet dat dit op veel plaatsen wordt gedaan en vind dat dit per direct zou moeten worden verboden. Uiteraard is dat jammer voor de betreffende club, maar het is helaas niet anders. Mijn idee is dat je per regio gewoon één groot inkorfcentrum moet inrichten en dan ben je van veel problemen af. Minder vervoerskosten, minder fraude en meer mensen die om beurten taken kunnen doen in plaats van in de zomermaanden elke week 2 tot 4 avonden in het clubgebouw te moeten zijn.”

Wat Piet en Rieks wel gemeen hebben is dat ze beiden geen voorstander zijn van GPS2021. Rieks; “GPS2021 is één groot geldverslindend project wat mij betreft. Naar mijn mening moet je als bond gewoon de liefhebbers die er nog zijn nu zo goed mogelijk tevreden stellen. De rest is bijzaak want over een x-aantal jaar zijn ze weg en is de duivensport meer dan gehalveerd of zelfs nog meer.” Ook ziet Rieks geen heil in de voorstellen voor eerlijk(er) spel, bijvoorbeeld door middel van divisies of in een afzonderlijke amateur en sportklasse. “Divisiespel vind ik een beetje onzin. In grotere verenigingen zoals in Staphorst kan het wel werken. Je zou ook wel een competitie kunnen maken van werkend en niet werkend. Ook de liefhebbers die zelf werken maar een hokverzorger in dienst hebben vallen dan onder de categorie ‘niet werkende’. Maar hoe je het ook wendt of keert, er blijven winnaars en verliezers, want succes hangt voor een groot deel vooral af van de inzet die je pleegt. De meeste liefhebbers zijn thuis overdag en hebben veel tijd om de duiven te verzorgen. De één daarvan vliegt hard en een ander komt nog niet in zijn schaduw.”

 

Tot zover Rieks Lonsain over de toekomst van de duivensport, die er zoals hij hiervoor al heeft aangegeven volgens hem niet is. De tijd zal het leren.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

COLUMNS

Eindelijk - Ad Schaerlaeckens -

) Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen ...

Ad Schaerlaeckens

VALSE START VAN HET SEIZOEN 2020 - ...

Als ik hier in Odoorn met de hond onderweg ben, dan fiets ik eerst een stukje naar het natuurgebied,  een ...

Willem Mulder

Alex (en Janet) Vister – Zevenaar / Een ...

Het is al weer enige tijd geleden dat ik het relaas van een herstarter optekende. De reden is niet omdat er geen ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor