Frank Poll – Noordhorn

De meeste duivenliefhebbers zullen op zijn minst hun wenkbrauwen fronsen bij deze titel. Maar dat duiven een goede invloed kunnen hebben op je gemoedstoestand zullen vele duivenliefhebbers wel kunnen beamen. Onderstaand voorval en een ontmoeting met de beginnende liefhebber Frank Poll was de aanleiding voor het schrijven van deze column.

Een ex-collega die een periode thuis heeft gelopen met een burn-out, kwam een keer op bezoek. We gingen bij het duivenhok zitten waar ik destijds een grote ren voor had. De duiven die niet op nest zaten liepen in de ren en ik had er juist een bad in gezet. Samen zaten we naar de duiven te kijken die eerst in bad gingen en later op hun zij in het hok gingen liggen. Op een gegeven moment werd er gebeld en ging ik naar binnen. Het gesprek duurde echter wel ruim een half uur en al die tijd had mijn collega in de tuinstoel voor de ren naar de duiven zitten kijken. Toen ik weer bij mijn collega terug kwam en me excuseerde voor het lange wegblijven, gaf hij aan dat hij dit half uurtje in zijn eentje voor het duivenhok niet graag had willen missen. Het koeren en gespetter van de duiven, een koppeltje dat aan het paren was en door jaloerse hokgenoten verstoord werd, een doffer die op het nest in het hok aan het roepen was naar zijn duivin, enz. Dit alles op zijn gemak te aanschouwen had hem heel goed gedaan zei hij. Er was een soort van innerlijke rust over hem heen gekomen die hij al heel lang niet meer had ervaren. Het maakte als het ware zijn hoofd leeg. Toen ik dat voorval met een vriend besprak gaf hij een verklaring die mij zeer logisch in de oren klonk. Zo zei hij; “Postduiven staan door hun feilloos richtingsgevoel symbool voor thuiskomen. Je moet het thuiskomen dan wel breder trekken dan alleen het huis waar je woont, maar het zien als thuiskomen in jezelf. Het maakt niet uit waar je fysiek bent. Als je thuis kan komen in jezelf, worden de gedachten die onrust veroorzaken geordend en kom je tot rust. Het is dus niet zo vreemd dat postduiven een therapeutische werking op iemand kunnen hebben die de rust in zichzelf kwijt is.” Het lijkt misschien wel wat ver gezocht, maar ik kan me in deze verklaring toch goed vinden.

Iemand die de therapeutische waarde van het houden van postduiven ook heeft ontdekt is de 41 jarige Frank Poll die het afgelopen jaar om die reden met de postduivensport is begonnen. Frank begeleidt mensen met een psychiatrische stoornis of psychosociale problematiek, die hen beperkt bij het wonen, werken en meedoen in de samenleving. Hij is eigenaar van de zorginstelling Wilskracht Noordhorn. Onder die naam worden verschillende activiteiten verricht en wordt ook woonbegeleiding geboden. Postduiven blijken hier prima bij te passen. Frank; “Dit is mijn 1e jaar met postduiven. Ik heb nooit eerder postduiven gehad. In het begeleiden van mensen zoek ik naar activiteiten waar een vast aantal zaken in terug moeten komen. 1. Er moet structuur in aan te brengen zijn. 2. Het moet een sociale activiteit zijn of er moet zorg voor iemand in terug komen. 3. Een wedstrijdelement om te kunnen meten of we ons zelf kunnen verbeteren in wat we doen. Tijdens een gesprek met postduivenliefhebber Johan Moes ontstond bij mij het idee of we niet een paar duiven konden krijgen, om deze dagelijks te verzorgen en deel te laten nemen aan wedstrijden. En een dag later stond er een oude duivenmelker op de stoep met 4 jonge duiven, maar er was nog geen hok. Dit hebben we vervolgens in een oude garage gemaakt. Het raam eruit, een spoetnik ervoor en vliegen maar.”

 

Frank verzorgt de duiven zelf samen met twee van zijn cliënten, de 53 jarige Johannes en de 35 jarige Marko. Hij vliegt nu nog onder zijn eigen naam maar hij sluit niet uit dat ze in de toekomst onder de naam Combinatie Wilskracht gaan vliegen. Dat zou een leuke manier zijn om het teamgevoel te versterken. Ik vroeg Frank of de postduivenhobby c.q. sport voldoet aan de doelen die hij hiermee voor ogen had. “Ja. Absoluut. We wisten helemaal niets van duiven en hadden geen idee waar we aan begonnen. Maar de doelen die we gesteld hadden zijn meer dan gehaald, omdat we 7 dagen (structuur) in de week zorg (het verzorgingselement) hebben voor de duiven. Ook is het wedstrijdelement naar voren gekomen, omdat we punten behaalden en we ons steeds meer wilden verbeteren om hoger in de uitslagen te komen. Met als beste klassering een top 10 plaats op de vlucht vanuit Maaseik, voor ons 280 kilometer. We zijn begonnen met 31 jonge duiven. Hiervan zijn we er 3 verloren en op 6 duiven na hebben ze allemaal prijs gevlogen. Hier zijn we zeer tevreden over.”

Wanneer je helemaal blanco in de duivensport stapt, heb je wel wat hulp nodig. En hulp krijgt Frank gelukkig genoeg. Plaatselijke liefhebbers als Johan Moes, Jacob Moes, Klaas Hansma, Piet Fokkinga en Herman Kalf zorgden voor duiven en gaven advies voor wat betreft de verzorging. Genoemde liefhebbers komen regelmatig even langs om de gezondheid en conditie van de duiven te controleren. Ook fungeren ze als vraagbaak. Frank haalt daarnaast ook veel informatie van internet en dan is het fijn als je datgene wat je leest kan voorleggen aan mannen met veel ervaring. Anders zie je als beginner al snel door de bomen het bos niet meer.

De postduiven hebben bij Frank dus vooral een therapeutische functie waarbij het bieden van structuur een belangrijk onderdeel is. Ik vroeg Frank hoe dat er in de praktijk uitziet. “Om 08.00 uur ’s morgens begint de dag met het loslaten van de duiven. Zelf maak ik het hok schoon terwijl Johannes en Marko de voerbakken schoonmaken en het water verversen. Na een uur roepen we de duiven binnen en worden ze gevoerd. Om 16.00 uur laten we de duiven voor de tweede maal vliegen en roepen ze dan na 30 tot 45 minuten weer binnen. Op de maandagen wordt het hok geschrobd met chloor en gaan stofzuiger en brander er doorheen. Ook hebben we veel werk gemaakt van het opleren van de jonge duiven. We zijn de jonge duiven af gaan richten ruim op tijd voordat de vluchten begonnen. De duiven zijn eerst 8 x uit alle windrichtingen tot 20 km weggebracht rondom Noordhorn en daarna nog 4 x in de vliegrichting (zuid) tot 60km. In het begin moest ik de cliënten nog wel eens aansporen om bijvoorbeeld de verduistering aan te brengen of op te heffen, maar gaandeweg werden ze steeds fanatieker.”

Succes behalen staat voor Frank dus niet voorop, alhoewel het wedstrijdelement wel een belangrijke functie heeft. “Op de uitslag vliegen was voor de eerste vluchten geen doel. Ons eerste doel was om de duiven zo te trainen en verzorgen dat er geen of nauwelijks verliezen waren. Van de 31 jonge duiven waar we mee gestart zijn, zijn we slechts 3 jongen verspeeld. Als ik dat percentage vergelijk met veel andere liefhebbers die al jaren met de duivensport bezig zijn, kan ik wel stellen dat dit doel is behaald. Nadat we de eerste 3 vluchten steeds bij de eerste 30 waren geëindigd, stelden we ons tweede doel en dat was proberen om bij de top 20 te komen. Hiertoe moesten we in ieder geval iets doen aan het beter binnenkomen. Dit lukte door ze een paar keer krapper te voeren. En toen de motivatie toenam doordat ze op eieren kwamen werd zelfs een 10e plaats bereikt. Zoals gezegd zijn we met 31 jonge duiven gestart waarvan we er 11 gekregen hebben van de eerdergenoemde liefhebbers en Mustar Effendi uit Assen. De andere 20 jongen hebben we op Duivenmarktplaats gekocht van o.a. Bert Flik, Kropswolde en v.d. Meer uit Damwoude.

Tot slot nog enkele vragen.

Vind je de duivensportwereld toegankelijk voor mensen als jij die van helemaal niets weten?

Nee, het is een erg gesloten wereld. De meeste mensen zijn niet erg open in het delen van kennis, ervaringen en vaardigheden. Je zou toch anders verwachten omdat veel liefhebbers al redelijk op leeftijd zijn. Toch is de wil om te winnen en of de beste te zijn enorm.

Was het gemakkelijk om de duiven gezond te houden of heb je al met de nodige ziektes te maken gehad?

Gelukkig slaagden we er redelijk in om de duiven gezond houden. Ze hebben wel eventjes last van ornithose gehad.

Wat zijn de plannen en doelen voor 2020?

We gaan starten met 14 koppels, deze zijn op 2e Kerstdag gekoppeld. Zes koppels zijn de eerste ronde apart gezet, omdat we graag de beste vliegers gekoppeld wilden hebben. De 2e ronde worden ze teruggezet op het nieuwe vlieghok om te wennen aan hun broedhok. Ook gaan we behalve dat we het voer van het merk Matador zijn gaan gebruiken, gebruik maken van hun voerschema's.

We willen dit jaar met de jonge duiven weer vliegen vanuit de garage. Dit omdat we in onze beleving goed gevlogen hebben. Wel hebben we wat kleine aanpassingen gedaan en hopen dat hierdoor de prestaties nog beter kunnen worden. Aanvoer van verse lucht middels 3 ventilatie ingangen en op het dak mechanische afvoer. Inmiddels hebben we een nieuw vlieghok voor de vliegploeg van 2020. Het hok is op een schuur gebouwd, met de voorkant op het zuid-oosten.

Tot zover Frank Poll over het houden van postduiven met een therapeutisch doel.


 Nico van Veen

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor