Tijdens mijn vakantie in Griekenland had ik zoals gewoonlijk een duivendag ingepland. Van te voren had ik via Facebook contact gehad met Panagioths (Panos) Mathios en hem gevraagd wat er mogelijk was. Deze heeft toen contact opgenomen met Senikidis Kostas die vervolgens een meeting organiseerde waar een 6 tal Griekse en 1 Albanese liefhebber voor waren uitgenodigd. 

Stuk voor stuk liefhebbers die hun sporen in de duivensport verdiend hebben en dat vooral op de bekende éénhoksraces als AS Golden, Algarve, Sofia en Corabia. Zo won Senikidis Kostas de finale in 2015 van OLR Corabia en had hij met zijn Queen tevens de 1e asduif. Apostolis Baxevanis won in 2013 de finale van de AS Golden en Costas Spyrou won diverse top 10 plaatsen op aansprekende OLR’s als de Golden Balkanic, Golden Romania en Corabia waaronder een 2e en twee maal een 3e plaats. Ook waren Nikos Michalakis en Dimitris Kagias aanwezig die eveneens mooie resultaten hebben geboekt op de One Loft Races.

Griekenland heeft ongeveer 250 postduivenliefhebbers waarvan zo’n 200 vliegende leden. Vooral in de regio Centraal-Macedonië is de duivensport populair. In heel Griekenland zijn er in totaal zo’n 30 postduivenverenigingen waarvan het merendeel in genoemde regio. In Athene is er slechts één club. Hier zijn ook liefhebbers uit Albanië en Bulgarije lid van. Er wordt gevlogen van april t/m juli. De afstanden die vervlogen worden variëren per regio. De maximum afstand die vervlogen wordt is 900 km. De kortste afstand is ongeveer 150 km. Vanuit Athene wordt gevlogen vanuit het noorden en het westen. Door de bergen en de in de zomermaanden zeer hoge temperaturen verlopen de meeste vluchten boven de 300 km vrij zwaar. Er wordt alleen met oude duiven gevlogen. De jongen worden alleen gezamenlijk afgericht.

 

Zoals gezegd zijn er nogal wat Griekse deelnemers aan One Loft Races. In sommige clubs wordt zelfs geheel niet aan wedstrijden deelgenomen en doen de leden alleen mee aan éénhokraces. Veel van hun duiven hebben een Nederlandse, Belgische of Duitse herkomst. Al zit dat soms wel verschillende generaties verder terug. Tijdens mijn bezoek kreeg ik diverse stamkaarten te zien en vroeg men mijn mening. Ik las opvallend veel bekende liefhebbers die doorgaans niet de goedkoopste zijn. Nederlandse liefhebbers als Koopman, Veenstra, Schaerlaeckens en Arie Dijkstra klonken de Grieken als muziek in de oren, evenals Belgische grootheden Albert Derwa, Leo Heremans en De Rauw-Sablon. Dat betekent mijn inziens dat er door deze liefhebbers af en toe flink moet zijn geïnvesteerd in de aanschaf van duiven. Toch zijn de meeste duivenliefhebbers in Griekenland niet zo kapitaalkrachtig. De salarissen liggen in Griekenland een stuk lager dan hier. Het gemiddelde netto maandloon ligt net boven de 1100 euro. Echter er wordt veel samen gewerkt en men heeft een goede neus voor koopjes. Stambomen en uitslagen worden goed nageplozen. En daarnaast zijn de laatste jaren een aantal liefhebbers goed in de prijzen gevallen en wordt een deel van het verdiende geld weer geïnvesteerd in nieuwe aanschaf. Ook wordt er samengewerkt met bekende Duitse kampioenen.

Panos is 51 jaar oud en heeft vanaf zijn 20e jaar duiven, maar pas sinds een jaar of 4 á 5 postduiven. Hij fokt reeds zo’n 30 jaar de Vouta een Grieks duikvluchtduivenras. Hij is de secretaris van "Friends of Perama Pigeons Association" met ruim 20 leden die allemaal in Perama wonen, een kleine stad niet ver van Athene. Met Panos brachten we een bezoek aan Spiros Drosos die zo’n 500 exemplaren bezit van de Vouta. De Vouta is gecreëerd in Griekenland en ontstaan uit kruisingen van veel verschillende duiven, zoals de rotsduif, inheemse duiven van Thessaloníki en duiven uit het Midden Oosten, die in de Middeleeuwen naar Griekenland werden vervoerd. Ook stroomt er bloed door van Oekraïense en Russische rassen hoogvliegers. Het ras is tegenwoordig bekend overal ter wereld, dankzij Griekse immigranten die ze hebben meegenomen. In Perama is het houden en vliegen met deze duiven zeer populair. Panos wees ons onderweg wel tientallen hokken aan. Alleen al in deze kleine plaats wonen meer dan honderd liefhebbers van dit ras. De Vouta (Ujidiko, Uzjitiko, Elevator, Stakostario) is een Griekse hoogvliegersoort die ook wel duikduiven worden genoemd. Ze vliegen hoog boven hun woonplaats, tot aan de wolken, en maken op commando een duikvlucht met snelheden tot 230 km per uur. Het is een fascinerend schouwspel. Hieronder een tweetal links naar filmpjes over Vouta’s op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=QPt-H_q1gqw

https://www.youtube.com/watch?v=eRd7_SW8fdc

Tot slot bedank ik Panagioths Mathios en Senikidis Kostas voor het organiseren van deze meeting en hun gastvrijheid. Dit duivendagje in Perama is me uitstekend bevallen. Ik werd er als een zeer goede vriend ontvangen en heb er een aantal fijne duivenvrienden aan over gehouden. Bovendien heb ik er ook weer wat van opgestoken.

Nico van Veen

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Finale Derby Arona Tenerife / grandioos ...

Zondag 5 juli was het dan eindelijk tijd voor de grootse finale van de Derby Arona Tenerife. 541 gevleugelde strijders ...

Sjaak Buwalda

Opnieuw - Ad Schaerlaeckens -

   Ik kan me voorstellen dat het gaat vervelen als je bijna wekelijks en dat jaar in jaar uit moet lezen ...

Ad Schaerlaeckens

Weer enorm - Ad Schaerlaeckens -

Hoe fraaier het weer, hoe slechter het is voor de sport. En gisteren 20 juni was het uitermate fraai weer met bijna ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor