De duivensport beleeft roerige tijden. Aan de ene kant wordt meer dan ooit tevoren geschreven over de afname van het aantal mensen die zich (nog) tot de duivensport voelen aangetrokken en aan de andere kant worden soms enorme bedragen neergeteld voor topduiven, waarmee de belangstelling voor onze sport juist weer toeneemt.

Nationale winnaars van aansprekende vluchten als Barcelona kunnen steevast rekenen op veel aandacht vanuit het buitenland. Zo ook de hoofdpersoon van deze column die recent nog de Japanse duivenpers op bezoek had. Want de 56 jarige Kees Droog behoort tot het selecte gezelschap dat het genoegen mocht smaken van een nationale overwinning op Barcelona (2015). En daar bleef het niet bij want daarnaast won hij ook de 1e Internationaal Pau (2016), 2e Nat. Dax, 2e Nat. Narbonne en nog meerdere plaatsen bij de eerste 10 op nationale klassiekers. En daarnaast is Kees helaas ook met de keerzijde van het succes geconfronteerd. De juiste persoon dus om een boompje mee op te zetten over succes in de duivensport.

 

Kees kwam op zijn 12e via Jaap Kuin, de vader van een vriendje, in contact met de duivensport en is sindsdien niet zonder duiven geweest, dus hij zit bijna 45 jaar in de duivensport. Zoals de meesten vloog hij jarenlang het programma en bij dat programma zat vroeger ook Bergerac. Toen hij daar een keer een steenvroege op draaide was Kees verkocht en ging hij zich op de fond toeleggen. In eerste instantie op de sectorvluchten, maar vanaf 2014 op de ZLU vluchten. In dat opzicht kwam de overwinning op Barcelona wat te vroeg zegt Kees. “Het is één van mijn mooiste herinneringen. Maar eigenlijk was ik er toen nog lang niet klaar voor om een 1e nationaal te winnen. Als het je dan toch overkomt weet je niet wat je meemaakt. Maar mijn mooiste herinnering bewaar ik aan de 8e en 9e nationaal Barcelona in 2017. Dit was 2 maanden nadat ik was vrijgesproken in de dopingaffaire. Een geweldige sportieve revanche, eindelijk gerechtigheid en dan meteen weer zo’n succes.” (Kees heeft gedurende acht maanden vanwege een proces in verband met vermeend dopinggebruik niet met zijn duiven mogen deelnemen aan wedvluchten).

In deze serie columns over succes in de duivensport zijn tot nu toe vier kampioenen aan het woord geweest en drie daarvan hebben hun sporen verdiend op de marathons. En dat geldt ook voor Kees, die zich nu feitelijk alleen nog maar op Barcelona richt. Ik vroeg hem waarom. “De drukte in mijn bedrijf concentreert zich van oktober tot juni. De overige maanden heb ik alle tijd voor de duiven. (Ideale omstandigheid). Ik richt me op Barcelona omdat dit wereldwijd de belangrijkste vlucht is. Al de andere vluchten lijken me niet zoveel meer te doen. Ik heb nog maar één doel, dat is top 10 spelen op Barcelona en het liefst deze vlucht nog een keer te winnen. Dat zijn dus eigenlijk 2 doelen. Die andere vluchten speel ik alleen omdat de duiven ervaring op moeten doen. Dat zou ook een middaglossing kunnen zijn maar mijn voorkeur gaat uit naar de vluchten met ochtendlossing. Als ik dan op één van die vluchten evengoed vroeg zit is dat mooi mee genomen.”

Herman van Helmond en Louis Vollebregt gaven beiden aan dat het kennen van hun duiven heel bepalend is (geweest) voor hun successen. Observeren van iedere duif afzonderlijk is voor Herman van Helmond altijd een must geweest. Hij kende het karakter van iedere duif op zijn hok en wist ze zodoende tot op het bot te motiveren. En Louis Vollebregt zegt hierover dat hoe minder goed je je duiven kent, des te kleiner de kans is dat je echt tot de uitblinkers zult behoren. Toch ben ik al bij een aantal grote kampioenen geweest die hun duiven niet uit elkaar kennen, wat mij op zich erg verbaasde. Ik vroeg Kees naar zijn mening. “Nou, ik behoor ook tot die groep liefhebbers die niet al zijn duiven goed kent. Ik kan je ook vertellen dat bij mij de aandacht per duif 0,0 is. Er is hier dus nog heel veel te winnen, maar daar moet je wel de tijd en energie in willen en kunnen steken. Feitelijk ken ik maar één zo’n fanaat en die woont in Nijverdal. Die staat in mijn ogen ook op eenzame hoogte en is al jaren de uitblinker op de marathon vluchten. Het motiveren van een duif lijkt voor mij wel steeds belangrijker te worden. Ik probeer dan ook best wel eens wat uit met de neststanden. Overigens pakt dat lang niet altijd goed uit. Het blijft toch een traject van 1000 tot 1300 km waar een heleboel goed of fout kan gaan.”

Uit de reportages die over Kees geschreven zijn had ik opgemaakt dat Kees over een eigen stammetje zou beschikken. Tijdens mijn bezoek zag ik echter dat er een grote verscheidenheid aan duiven zit. Kees; “Kweken is mijn slechtste kant van de duivensport. Ik ben er van overtuigd dat er bij mij veel meer is te halen uit mijn kweekduiven. Het beste bewijs dat ik geen goede kweker ben is dat ik 25 koppels heb waar ik uit kweek. Gelukkig bezit ik wel een paar koppels waar af en toe een goede duif uit komt.” Wordt er door Kees dan veel bijgehaald? “Wat is veel? Ik denk wel dat je zo af en toe wat moet bijpassen in je stam om een goede kolonie te hebben en te behouden. Hierbij is het volgens mij belangrijk dat je slim moet investeren. Dat hoeft niet altijd duur te zijn. Je moet wel iets gericht kunnen doen met je aanschaf. Zoals gezegd valt er op dat gebied nog wel wat te verbeteren.”

 

 

Kees behoort niet tot de kleinere melkers. Hij bezit 70 vliegkoppels verdeeld over 6 afdelingen. “Ik speel met veel duiven inderdaad, dat komt omdat ik het mooi vind om de duiven te zien thuiskomen van een marathon vlucht vanaf de eerste tot de laatste aankomst. Daarnaast is niet alles wat je kweekt geschikt voor Barcelona. Er moeten er heel wat gekweekt en uitgetest worden voordat er een goede ploeg Barcelonaduiven van 3 jaar en ouder zit. Overigens denk ik dat het niet zoveel uitmaakt welk onderdeel je speelt. Duivensport kost sowieso veren.” Wordt er behalve dat er duiven wegblijven op de vluchten, door Kees ook nog streng geselecteerd op bijvoorbeeld gezondheid, lichaamsbouw, etc. vroeg ik hem; “Mijn selectie norm is de mand. Die is alles bepalend, vooral marathon duiven kunnen afwijken van de ideaal gebouwde duif. Natuurlijk moeten ze gezond zijn. Vooral als jong heb ik niet veel geduld met de zwakkere broeders.”

 

Je ziet bij succesvolle liefhebbers doorgaans dat ze weinig aan het toeval over laten. Hoe zit dat bij Kees? “Ik geloof in een (mijn) systeem wat betreft verzorging, opleren, voorbereidingsvluchten plannen en klaar maken voor een grote race. Bijproducten zijn niet echt nodig, het beperkt zich hier tot biergist en knoflookolie in het rui seizoen. Ik heb wel altijd grit en een emmer allerhande van wie dan ook. Voor wat betreft voeren hou ik me ook aan één dezelfde samenstelling het hele jaar door, in de winter aangevuld met gerst. Voor wat betreft medische begeleiding neem ik geen risico’s. Mijn duiven worden in het seizoen ELKE week onderzocht door een dierenarts. Als er wat is wordt er opgetreden, als er niets aan de hand is niet. Zo simpel is het. Ik denk dat van degenen die goed spelen en zeggen dat ze medische begeleiding flauwekul vinden, er een groot aantal niet eerlijk is.”

 

Op één van de vorige columns over succes in de duivensport reageerde iemand die schreef dat alles valt en staat met de liefhebber, omdat de liefhebber alles bepaalt. Die is de sleutel tot het succes en niet de goede duif of het juiste hok, want ook deze factoren heeft de liefhebber zelf in de hand. Een succesvolle liefhebber is volgens deze schrijver iemand die er alles aan doet om bij de besten te horen en zorgt dus ook voor een goed hok en goede duiven. Hoe kijkt Kees hier tegenaan? “Het draait volgens mij bijna alleen om goede duiven. Dat de liefhebber die duiven op zijn hok heeft is dan zijn verdienste, ook al zit er ook een factor toeval bij. Maar de beste liefhebber met slechte duiven zal nooit kampioen worden, andersom kan het op de marathon vluchten soms wel. En je zult er ook beslist iets voor moeten doen. Ik speel met nestduiven, dan is een stipte verzorging minder belangrijk. Het vasthouden aan je systeem is in mijn ogen wel belangrijk. Het mooie aan de marathon spelers is dat je veel verschillende benaderingen kan lezen in de reportages en dat zijn toch allen liefhebbers die iets gepresteerd hebben. De kampioen onderscheidt zich van de gemiddelde liefhebber in iets meer gedrevenheid en enthousiasme, maar vooral omdat hij betere duiven heeft.”

 

 

Onderzoeken naar succesfactoren toonden aan dat de meest succesvolle mensen zich in hun leven op de volgende vier deugden richten om die te ontwikkelen en te verbeteren; 1) zo slim en verstandig mogelijk handelen, 2) zelfbeheersing, 3) rechtvaardigheid en 4) eigen keuzes durven te maken en deze vol te houden. Als je naar deze eigenschappen kijkt zijn die bij Kees alle vier de afgelopen tijd flink op de proef gesteld. Er zijn bijvoorbeeld momenten genoeg geweest, die voor menigeen die hetzelfde zou doormaken, voldoende zou zijn om zijn zelfbeheersing te verliezen. Hoe kijkt Kees hier tegenaan? “Wij hebben nooit onze zelfbeheersing verloren. Hoewel daar reden genoeg voor geweest is. De impact op mijn (ons) leven was enorm. Zo hebben we een extra personeelslid moeten aannemen want ik was vele uren niet in staat om te werken. We hadden bijna dagelijks contact met onze raadsman en we hebben echt honderden uren besteed aan het uitzoeken van zaken, ons verweer en ik weet niet wat allemaal. Toch zijn wij altijd correct gebleven naar de NPO en al hun advocaten, aanklager, experts en tuchtrechters geweest. Iets wat we van de andere partij lang niet altijd kunnen zeggen. Ik praat in dit geval over ons, omdat wij deze affaire met de hele familie hebben ondergaan.”

 

Wanneer je ten onrechte van iets wordt verdacht en je dan ook nog door een deel van de buitenwacht als schuldig wordt gezien, moet dat wel iets doen met je rechtvaardigheidsgevoel. Ik vroeg Kees of hij daar iets over kwijt wilde.  “Als ik echt iets had geflikt, en ik was terecht veroordeeld dan had ik meteen gestopt met de duivensport. Maar als ik onterecht word beschuldigd dan hebben ze aan mij de verkeerde persoon. Het heeft mij (ons) wel zeer aangegrepen dat één man door middel van zeer leugenachtige verklaringen en dan vooral om zijn eigen hachje en positie binnen de NPO te redden, zoveel invloed had op dit proces. Gelukkig is deze persoon van het toneel verdwenen. Maar zo iets heeft veel impact. Je kan je niet voorstellen hoeveel als je dit niet zelf hebt meegemaakt. Het heeft ons veel slapeloze nachten gekost en het was zondermeer de slechtste periode uit mijn (ons) leven. Gelukkig kregen we veel steun van echte duivenliefhebbers. Ik ben altijd open en eerlijk naar buiten getreden en heb me ook overal laten zien op duivenfeesten en partijen zodat als iemand een vraag had, hij die altijd kon stellen.”

 

Tot zover Kees Droog over succes in de duivensport. Iemand die heel hard geconfronteerd is met de keerzijde van succes en aangeeft dat dit wel iets gedaan heeft met het vertrouwen in bepaalde mededuivensporters. Bij contacten met sommigen kan hij de gedachte van “ja ja, wat dacht jij in de periode dat ik ten onrechte verdacht werd?” maar moeilijk van zich afzetten. Maar gelukkig voor Kees en zijn familie slijt het langzaam; “Tot voor kort dacht ik er elke dag aan, nu soms een dag niet.”


Nico van Veen

http://www.de-duivencoach.nl/index.html

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad Schaerlaeckens -

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor