Voor liefhebbers met een jong gezin en een drukke baan is het vliegen in combinatie vaak de enige manier om postduiven te kunnen houden. Dit geldt ook voor de 43 jarige Jeroen Meeder uit Den Hoorn. Als kind al waren er duiven van vader en oom in zijn leven en vanaf zijn 10e vloog Jeroen als jeugdlid totdat hij de leeftijd van achttien jaar bereikt had. Sinds die tijd speelt Jeroen in combinatie. Eerst samen met zijn vader en tussen 1997 en 2013 speelde hij samen met Leo van Rijn in de combinatie van Rijn-Meeder.

 

Deze combinatie was zeer succesvol en genoot internationale bekendheid. “Nadat ik op mijn achttiende in combinatie met mijn vader ging spelen, vond ik al snel dat de prestaties beter moesten en klopten we aan bij Leo van Rijn die mijn vader nog uit zijn jeugd kende. In 1991 kochten wij 6 eitjes uit 3 koppels die Leo bij elkaar had gelaten nadat de natour was afgelopen. Dit waren dus zeer late jongen die kwamen uit zijn 3 topkoppels, te weten; de King 1e Nat. Asduif Midfond in de Vredesduif competitie en tevens WHZB, de Keizer die 3 x 1e speelde tegen gem. 20.000 duiven en de Hertog een zeer goede vlieger maar een absolute topkweker. Met deze 3 broers is het fundament gelegd voor de latere topresultaten maar tevens ook voor de nieuwe combinatie die in 1997 van start ging. Toen wisten we beiden uiteraard nog niet dat dit er aan zat te komen. Van 1997 tot en met 2013 heb ik in combinatie gespeeld met Leo. Nadat onze oudste zoon Max was geboren (november 2011) heb ik de keuze voor mijn gezin gemaakt en ben ik uit de combinatie met Leo gestapt. Sinds 2014 ben ik weer met mijn vader gaan spelen. Ik had eerst de kwekers thuis en mijn vader had de vliegers onder zijn hoede. Nadat we in 2018 verhuisd zijn in Den Hoorn, was er bij de huidige woning ruimte om een groter hok te plaatsen en vanaf daar te gaan vliegen. De kwekers die ik tot die tijd onder mijn beheer had, zijn naar mijn vader verhuisd en de vliegers werden in de zomer van 2018 over gewend om zo op de natour vanuit eigen erf te spelen.”

Jeroen kan door de jaren heen op mooie prestaties terugkijken, zowel samen met zijn vader als samen met Leo van Rijn. Zo had hij in 1994 samen met zijn vader de 5e nationale Midfondduif. En in de periode met Leo werd onder andere een 1e NPO overwinning, het 1e Kampioenschap Midfond van De Kuststrook en een 2e nationaal (Sector 2) behaald. Een prestatie  waar Jeroen heel veel plezier van heeft beleefd is het 1e kampioenschap Midfond van het rayon met zijn vader in 1996. Ze werden tevens 2e kampioen midfond van de gehele afdeling Kuststrook achter Leo van Rijn en dit op een hokje van 5 meter waarop zowel de oude als de jongen werden gehouden.

Het spelen in combinatie is voor Jeroen zoals gezegd de enige manier om succesvol met postduiven bezig te kunnen zijn. Net als Jacob Post in de vorige reportage over dit onderwerp, moet ook Jeroen vanwege zijn werk regelmatig een beroep doen op zijn vader. Als exportmanager in de bloemensector moet hij regelmatig een paar dagen van huis of is hij ’s avonds pas heel laat thuis. “Het is natuurlijk fijn als je weet dat er een uitvalbasis is. Eline en ik hebben 2 zoons in de leeftijd van 7 en 5. Zomers gaan we dus ook gewoon op vakantie. Dan komt de verzorging op vader Jaap, maar ook mijn zus neemt soms een deel van de verzorging op haar. Daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Omdat mijn vader en ik van dezelfde hobby houden, is het voor mij als vanzelfsprekend om samen met hem te doen. Wat is er nu mooier dan met je vader samen de hobby te beoefenen, er over te filosoferen, te praten en te beleven?”

Er zijn de afgelopen jaren diverse liefhebbers gestopt met de duivensport omdat ze deze sport niet konden combineren met werk en gezin. Ik vermoed zelf dat een aantal van hen wel weer zou herstarten wanneer ze een geschikte partner zouden vinden om samen mee te doen. Ik vroeg Jeroen of volgens hem de NPO hier iets mee zou moeten doen of zou dit alleen van onderaf vanuit de verenigingen gestimuleerd moeten worden? “Beide denk ik. Een charme offensief vanuit de NPO zoals met de Lady’s League is een goed initiatief dat vanuit de NPO komt. En zo is er nog meer te bedenken. Het is mijn ogen een kwestie van vraag en aanbod. Er is aanbod van liefhebbers bij wie het kriebelt maar bij wie het door omstandigheden nog niet past (dit kunnen werk, gezin, woonomstandigheden etc. zijn). Verder denk ik zeker dat er ook liefhebbers zijn die op het punt staan om te stoppen omdat het misschien te veel wordt, maar die het liefst door zouden willen gaan. Door deze mensen bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld middels het creëren van een soort ‘marktplaats’, gaan er zeker nieuwe combinaties ontstaan. Hiernaast zou ik zoiets ook zien voor de jeugd. De jonge generatie heeft veel keus op allerlei vlakken zoals sport, gaming, enz. Het omgaan met dieren lijkt meer als een last gezien te worden dan als ontspanning. Wel is het zo dat wanneer je een keer een paar duiven meeneemt naar een school en het verhaal vertelt achter de sport, iedereen met veel enthousiasme reageert. Koppel jeugd aan een ervaren liefhebber, nodig ze op zaterdag uit, verzin competities waar ze iets mee kunnen winnen. Maak het sexy / aantrekkelijk.”

Door Andries Eekhof (juli 2013) werd behalve het financiële aspect (kosten delen) ook als voordeel van een combinatie genoemd, dat je als beginnend liefhebber er meteen een coach en sparringpartner bij hebt. Ik vroeg Jeroen hoe hij hier tegenaan kijkt. “Dat is absoluut waar. Vooral het sparren is belangrijk. Discussiëren waarom jij of hij vindt dat het anders is. Hier leer je veel van. In combinatie spelen met Leo was voor mij op dat moment in mijn ‘duivencarrière’ a next step. Ik kon er beter worden, leerde meer, kreeg een fantastische ploeg duiven tot mijn beschikking, heb veel nationale en internationale liefhebbers ontmoet, kon goed sparren over duiven, systemen etc. Het was een prachttijd. Leo heeft van nature een kijk op duiven. Dat is reuze interessant om jezelf hieraan te spiegelen. Wat vind ik en wat vindt hij. Van mijn vader Jaap heb ik geleerd om niet direct iets te wijzigen, al loopt het anders dan gedacht of gepland. Houdt je aan je plan en laat je niet te snel gek maken. Van beiden heb ik ook zeker geleerd om het niet te ingewikkeld te maken.”

De duivensport trekt steeds minder liefhebbers. De NPO ziet het in combinatie vliegen als één van de oplossingen om het dalen van het aantal postduivenliefhebbers te stoppen. In de visie die het huidige bestuur heeft verwoord in GPS 2021 las ik ook iets over het vormen van combinaties waarbij deze de gelegenheid zouden krijgen om vanuit het verengingsgebouw te spelen. Ik vroeg Jeroen hoe hij tegen dergelijke plannen aankijkt. “Dat zou wel één van de oplossingen kunnen zijn. Mensen in het algemeen lijken steeds minder verdraagzamer. Als er een hok geplaatst wordt in een woonwijk, zijn de eerste 1000 handtekeningen binnen no time opgehaald om het tegen te houden, zonder de betreffende liefhebber gesproken te hebben. Zelf vind ik dat je hier zorgvuldig mee om moet gaan. Leg uit aan je buurtbewoners wat het idee is. Maak ze deelgenoot en geen tegenstander. Wees positief en laat je passie spreken. Dat komt altijd goed over. Ik heb bijvoorbeeld met mijn buren ook besproken dat wanneer zij een feestje hebben en dit buiten vieren o.i.d., zij mij dit even melden. Dan laat ik de duiven een keertje niet los. Daar krijgen ze echt niets van. Als er een hok of hokken geplaatst kunnen worden bij het verenigingsgebouw zou dit een oplossing zijn voor liefhebbers die geen hok thuis kunnen plaatsen.”

Tot slot nog een paar vragen:

In combinatie spelen heeft vast ook nadelen. Welke?

Twee kapiteins op één schip kan wel eens voor vuurwerk zorgen, maar als je het grote geheel blijft zien, geeft dat in mijn situatie in ieder geval veel meer voordelen dan het af en toe niet met elkaar eens zijn.

Ondanks dat je in combinatie speelt zal je toch wel eens iets hebben moeten laten voor de duivensport. Wat bijvoorbeeld? En wat maakt voor jou nu de duivensport zo leuk dat je er offers voor wilt brengen?

Zelf heb ik niet het gevoel dat ik iets moet laten, omdat ik het een prachtige hobby vind waar ik mijn ontspanning in vind, wat spanning brengt, waar je vriendschappen aan overhoudt en waarbij je omgaat met dieren. Geweldig toch!? Wel is het zo dat de balans moet kloppen. Daarom ben ik einde 2013 gestopt om in combinatie te vliegen met Leo. Een jong gezin thuis en de duivensport op en top willen beoefenen was voor mij niet meer te combineren. Als ik bij de duiven was, was ik niet thuis. In die fase was dat lastig. Ik wil iets goed doen en zeker niet half. Nu de kinderen nog wel jong zijn en de situatie nu zo is dat ik de duiven bij huis heb en mijn vader de kwekers heeft en de verzorging van de vliegers kan overnemen als ik weg ben, is dit een goede combi/situatie.

Is het verenigingsleven voor jullie belangrijk? Verrichten jullie zelf ook taken in de club?

We zijn nu 1 jaar lid bij De Reisduif Den Hoorn. Dit is een geweldig fijne vereniging, met goede liefhebbers en fijne mensen. Het zijn hier echt liefhebbers die elkaar beter willen maken, geen poespas. Jongen worden onderling geruild er wordt openlijk gesproken en ideeën gedeeld. Dit is mede het feit dat het hard gaat. Dit komt de selectie van de duiven alleen maar ten goede. Taken die we verrichtten in de vereniging zijn het laden van de manden en deze klaarmaken voor de volgende inkorving. Verder ben ik bestuurslid van ons Samenspel Midden Holland West.

De duivensport gaat/moet de komende jaren veranderen. Jij behoort tot de jongere generatie. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Dat is toch wel een issue. Het is toch erg als je bij de jongere generatie hoort als je begin 40 bent. Was golf vroeger een ‘elite’ sport, is het nu de duivensport aan het worden.

 

Heb je tot slot nog een leuke of bijzondere anekdote om de column/minireportage mee af te sluiten?

Een heel bijzonder moment beleefde ik met de duivin NL 05-1272553 “Jannie” die 1 dag na het overlijden van mijn moeder de 1e in de afdeling de Kuststrook speelde. De vlucht was uitgesteld naar zondag en ik ging de duiven bij Leo opwachten. Vader Jaap ging ook mee. Nooit sta ik op het moment dat de duiven zouden kunnen komen in het hok. Maar op dat moment ging er natuurlijk van alles door me heen en was ik er nog niet helemaal bij met mijn hoofd. Op het moment dat ik de deur openzwaaide om plaats te gaan nemen op een stoel, kwam er als een komeet een duif aangevlogen. Door niks en niemand liet zij zich afschrikken en ze viel 30cm naast de openzwaaiende deur op de plank met een 1e in de gehele afdeling als resultaat tegen ruim 12.000 duiven. Einde van die middag toen ze bovenaan prijkte op de uitslag was het voor een ieder duidelijk, deze 553 gaat vanaf nu als “Jannie” door het leven, vernoemd naar mijn moeder. Het jaar erop werd ze in het samenspel: 1e duifkampioen Natour, Vitesse en Generaal. Dit is tot op heden nog niet herhaald door 1 duif, om 3 onderdelen te winnen in het samenspel! Na de verkoop in 2010 is de Jannie aan Joop Groenen verkocht. Joop besloot een aantal jaren geleden om totaal te gaan verkopen, hij belde mij op en liet weten dat de Jannie maar op 1 hok thuis hoorde, bij die van jou en je vader zei Joop. Ze legt inmiddels geen eitjes meer maar mag altijd in de zomer een nestje grootbrengen.


Auteur; Nico van Veen

http://www.de-duivencoach.nl/index.html

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann