Op een eenvoudige manier de duivensport beoefenen staat anno 2017 vrijwel gelijk met op de wedvluchten genoegen nemen met de kruimels, d.w.z. in het seizoen op bijna iedere vlucht klop krijgen en hooguit af en toe een staartprijsje pakken. Twintig jaar en langer geleden kon iemand met een paar krijgertjes en opvangers op een eenvoudig tuinhokje met twee afdelingen, te weten een afdeling voor ouden en eentje voor jongen, nog regelmatig een mooie uitslag draaien. Dergelijke liefhebbers zullen tegenwoordig vaker niet als wel hun naam op de uitslag zien staan. In steeds meer gebieden zie je dat de degenen die er alles voor over hebben om de top te bereiken, soms bijna in hun eentje een gehele verenigingsuitslag vol draaien. Met als gevolg dat de aardigheid in de duivensport voor de amateur die wekelijks tegen dit geweld moet opboksen, er afgaat en zij vroeg of laat zullen afhaken. Martin van Zon schreef onlangs een manifest en een open brief aan de NPO waarin hij zijn ongenoegen uit over deze ontwikkeling. Hij beschrijft hierin o.a. hoe de postduif als het “renpaard” van de gewone man verworden is tot een bron van inkomsten voor de commercieel ingestelde duivenliefhebber. De prof of semi-prof die er alles aan doet om de potentiële koper van zijn duiven met tot de verbeelding sprekende uitslagen ervan te overtuigen, dat deze er goed aan doet zijn duiven te kopen.

De Nederlandse en Belgische postduiven zijn nog steeds erg gewild en vooral in China en de Arabische wereld heeft men veel geld over voor een topduif uit onze contreien. Liefhebbers die in aansprekende concoursen veel duiven op het eerste blad draaien kunnen dan ook rekenen op veel buitenlandse belangstelling. En dit is uiteraard heel aantrekkelijk voor hen die hun hoofdinkomsten uit de duivensport halen. Dat zij daarmee de amateur volledig wegspelen zal voor de meeste zeker geen doel op zich zijn, al wordt dit door deze categorie liefhebbers vaak wel zo ervaren.

In de vorige twee columns over dit onderwerp kwamen Mustar Effendi en Daan van der Spek aan het woord over de beleving van hun hobby. Beiden gaven aan dat de duiven naast allerlei andere vormen van tijdsbesteding kwamen en vooral als ontspanning dienden. Voor de hoofdpersoon van deze column/minireportage geldt dit eveneens. Het betreft de 65 jarige Ad van de Herik uit Tilburg, beter bekend onder zijn bijnaam Gupke. Ad is van huis uit met duiven opgegroeid en heeft dus zijn hele leven al duiven. Ad geeft aan dat het omgaan met – en het thuiskomen van - de duiven voor hem onmisbaar is vanwege de rust die dit hem verschaft als afleiding van zijn druk bestaan. Ad werkt fulltime bij de bluswatervoorziening van de brandweer. Daarnaast heeft hij een webwinkel in tweedehands boeken via Bol.com en is hij de eigenaar van een kringloopbedrijfje. Naast deze werkzaamheden ziet hij ook nog kans om zich in de duivenclub verdienstelijk te maken als concoursleider, inkorver en lid van de evenementencommissie. Ook is hij voorzitter van zijn vereniging en is hij inkorver bij de ZLU vluchten. Verder probeert hij een goede opa te zijn voor zijn zes kleinkinderen.

Dat het spel met de duiven voor Ad lang niet (meer) op de eerste plaats komt wordt uit het bovenstaande wel duidelijk. Toch kan hij wel terugkijken op een aantal mooie prestaties als een 4e nationaal Montauban tegen 17.000 duiven en het duifkampioenschap in de Fond Union tegen 1200 leden. Hij hoopt ooit nog eens een vroege duif op Nationaal Barcelona te spelen, maar heeft verder geen ambities.

“Ik ben vroeger wel een slaaf geweest van mijn duiven en besteedde toen elke dag wel 3 tot 4 uur aan mijn duiven. Dat houdt nu wel op met een half uurtje per dag. Ik wil ook genieten van andere dingen. Voor mij duurt het duivensportseizoen maar 2 maanden en dat betreft het overnacht- en ZLU programma.” Ook wat betreft hokaccommodatie en het aantal duiven dat hij bezit en waar hij mee vliegt behoort “de Gup” tot de “ouderwetse” melkers. “Hier geen luxe hokken. Ik heb ongeveer 20 m2 hok verdeeld over 2 hokjes met roosters en 3 hokjes met beukensnippers die een jaar blijven liggen. Dus ik hanteer de droge mestmethode. Geen weduwschap omdat ik de duiven niet regelmatig kan verzorgen. Ik voer 1 x per dag volle bak dus er ligt meestal wel voer in het hok. De duiven komen elke dag los, maar op wisselende tijden. Meestal voor ik naar mijn werk ga of als ik tussen de middag thuis kom eten en als dat niet lukt dan na mijn werk. Ik speel gemiddeld met een stuk of 5 duiven per vlucht.”

Ad heeft zich net als vele andere kleine melkers op de marathons gespecialiseerd.

“Die spelsoort spreekt me het meeste aan. Ik heb zelf ook altijd triatlons gedaan en marathons gelopen. Het programmaspel interesseert mij helemaal niets en ik zou mijn duiven wegdoen als de marathons zouden worden afgeschaft. Ik vind overigens dat het verplicht in concours zetten niet bijdraagt tot een leukere duivensport. Als ik zou stoppen zou dat zijn vanwege het verplicht concoursen.”

Net als veel andere fondspelers besteedt Ad weinig tijd aan het opleren, ook niet voor de jonge duiven. Desondanks raakt hij nauwelijks jonge duiven kwijt. Zijn jonge duiven worden na twee keer op 10 km te zijn weggebracht op de natour gespeeld. Dit jaar had hij 40 jongen en heeft er nog 37 over. De 3 die verspeeld zijn, waren bijgehaalde duiven. Zijn stammetje duiven dat hij in de loop der jaren heeft opgebouwd, noemt hij zelf een allegaartje, verkregen van liefhebbers uit zijn omgeving. Ad heeft zich net als vele andere sportgenoten in het verleden wel vaak laten verleiden tot duurdere aankopen, tientallen jaren voor gemiddeld 2000 euro per jaar. Hier is hij inmiddels wel van genezen en van deze aankopen zitten nog nauwelijks nazaten op zijn hokken. Er wordt wel eens wat bijgehaald op een bonnetje of met ruiling, maar duiven kopen doet hij niet meer. Zijn beste duif is afkomstig van Verhulst en zoon en is via ruiling verkregen.

Tot slot vroeg ik “de Gup” naar zijn mening over grote inkorvers, de dominantie van sommige professionele liefhebbers, de discussie over inkorfbeperking, etc.:

“Ik ben niet tegen grote inkorvers. Dat moet ieder voor zich zelf weten. Bovendien speelt dit op de overnacht nauwelijks een rol als je dit vergelijkt met jonge duiven en de programma- vluchten. Veel fondvluchten worden zelfs door een kleinere liefhebber gewonnen. De dominantie van commerciële hokken is daar veel minder dan op de overige spelonderdelen. Daar wordt dit echt wel een probleem en willen we als duivensport overleven moet het NPO daar snel iets aan doen, anders zijn er over enkele jaren alleen nog maar een paar honderd beroepsspelers en halve beroepsspelers over, die dan tegen elkaar spelen. Ik denk overigens ook dat wij als amateur hier ook schuld aan hebben. Wij verheerlijken namelijk zelf de grote commerciële melkers, daar wordt over gesproken en niet over de kleine gewone man. Naar mijn mening is de dominantie van de beroeps en semi-beroeps niet goed voor de sport en het resultaat zal zijn dat steeds meer hobbymelkers zullen afhaken. Ik kan me dan ook ergeren aan bepaalde discussies op internet waarbij diverse melkers hun wil aan anderen willen opdringen met opmerkingen als “dan moet je ook maar gaan verduisteren en meer met de duiven gaan rijden, of betere (lees duurdere) duiven aanschaffen.” Deze discussies leiden tot niets anders dan dat er nog meer liefhebbers met hun hobby zullen stoppen.”

Tot zover Gupke over zijn kijk op eenvoud in de duivensport. In één van mijn volgende columns zal ik ook eens een prof of semi-prof voor het voetlicht halen om zijn kijk op de duivensport uit de doeken te doen.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal - We beginnen ...

Als eerste iedereen een héél fijn en gezond nieuwjaar gewenst. Eveneens dat het een succesvol ...

Evelien's Journaal

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann

Boomer - John Logemann

Het kwam gisteren voorbij, op elke zender, in de (digitale) kranten, het lag ook bij veel mensen op de lippen. ...

John Logemann

COLUMNS

Bonnen & duiven - Ad Schaerlaeckens -

WEER EEN Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over ...

Ad Schaerlaeckens

Ad Schaerlaeckens - Laatste Bon

De bon die we geschonken hadden voor de club in B N ging wel erg duur weg. Maar er komt een herkansing. Voor ...

Ad Schaerlaeckens

John Logemann - over een mooie middag ...

Ik schreef gisteren op Facebook, met begeleidende foto's dat het wonderlijk is dat er in Drenthe een ontmoeting ...

John Logemann