In deze inmiddels 6e column/minireportage over specialisatie laat ik net als de voorgaande keren weer een specialist op de overnachtfond aan het woord. Voor een vervolg in deze reeks zal ik de volgende keer een specialist uit een andere discipline aan het woord laten. Overigens heeft de hoofdpersoon van deze column/minireportage, de 56 jarige Marlon Kok uit Ransdorp zich ook op andere disciplines onderscheiden. Zo is hij samen met zijn vader, met wie hij tussen 1975 en 2003 in combinatie vloog 2x supervitesse-kampioen van Noord Holland geweest. Ook waren ze in die periode zelfs de beste liefhebber van Nederland in de Vredesduif competitie. In die zin zijn er dus overeenkomsten met de hoofdpersoon van de vorige column over specialisatie de marathonspecialist Evert Antonides, die in de WHZB competities ook goed kon meekomen op de vitesse en in de strijd om de beste liefhebber.

Marlon speelt niet voor een kampioenschap, maar streeft ernaar om op de grote fond zoveel mogelijke vroege duiven te draaien. Des te vaker je daar in slaagt dan komen de kampioenschappen vanzelf zegt Marlon. Gevraagd naar zijn mooiste ervaring in de duivensport geeft Marlon aan dat naast de nationale en internationale overwinning op St. Vincent, hij nog steeds met weemoed terugdenkt aan de vele mooie momenten dat hij samen met zijn vader op de duiven aan het wachten was en er een vroege duif gedraaid werd.

Marlon is van mening dat wil je echt jaren aan de top blijven, je er niet onder uit kunt om je te specialiseren.

“Om op dit niveau tientallen jaren te kunnen presteren, kun je het er niet even bij doen. Je moet je tegenwoordig echt wel specialiseren en dat doen de meeste goede spelers in Noord Holland dan ook. De meeste spelen alleen ZLU en soms een middaglossing maar je kunt niet alles willen winnen. Maar winnen is winnen. Ik heb wel eens op een paar seconden de 1e nationaal verloren. Maar de aanhouder wint en dit jaar was het dan zover en won ik de 1e Nationaal en Internationaal St. Vincent.Dit succes is me niet komen aanwaaien. Ik doe er veel voor. En dat moet ook. Het is echt niet zo dat je op de marathons het succes zonder inspanning bereikt. Op elke discipline die je speelt moet je 100 procent inzet tonen om de top te bereiken en daar te blijven.”

Marlon snijdt met deze laatste uitspraak een onderwerp aan waar ik toevallig de afgelopen weken verschillende malen mee werd geconfronteerd. Dit betreft de inzet die je moet tonen om aan de top te komen en te blijven. Ik zie steeds meer liefhebbers afhaken voor wie die inspanning te groot is. Zelfs als je kiest voor een bepaald onderdeel waarop je je toelegt kun je niet meer meekomen als je je niet voor 100 % inzet. Waar zit die inzet bij Marlon ‘m in vroeg ik hem.

“Ik ben erg fanatiek. Niets is me teveel en ik doe er veel aan om bij de top te behoren en te blijven. Ik ben dan ook wel door de duiven aan huis gebonden en kan bepaalde dingen niet doen, zoals bijvoorbeeld in de zomer op vakantie met de kinderen. Ik besteed in de zomerdag ongeveer 4 uur per dag aan mijn duiven. In de winter is dat iets minder, maar ook dan zet ik de verzorging zeker niet op een laag pitje. In het voorseizoen en gedurende het vliegseizoen is het niet zo dat ik dagelijks met de duiven ga rijden, maar ik steek wel wat tijd in de voorbereiding en houd de duiven die niet gespeeld worden wel in het ritme door ze geregeld zelf weg te brengen op een afstand van 80 km.Verder maak ik 2 x per dag de hokken schoon. Ik hou niet van roosters in de hokken. Daarnaast heb ik het wel heel erg getroffen dat mijn vrouw de duiven ook leuk vind. Ze komt vaak bij me zitten en korft ook wel eens in. Ze heeft geen bepaalde rol in de verzorging van de duiven, maar als ik haar iets vraag doet ze het.”

De afgelopen jaren zie je dat onder druk van dierenwelzijnsorganisaties en een politieke partij als de Partij voor de Dieren, er steeds voorzichtiger wordt omgegaan met lossingen. Ook werden er afgelopen jaar zelfs Kamervragen gesteld aan de Staatssecretaris van Economische Zaken, waarin onder andere gevraagd werd of hij van plan was om een verbod in te stellen op lange afstandswedstrijden. Gelukkig ging hij daar niet in mee, maar het geeft wel aan dat de duivensport en dan in het bijzonder de marathon onder een vergrootglas ligt. Selectie vooraf en alleen duiven inzenden die deze afstanden goed aankunnen is dan ook heel belangrijk. Hoe denkt Marlon hierover?

“Ik korf alleen duiven in die met succes deze afstanden kunnen overbruggen. Deze hebben de eerste twee jaar een heel trainingsprogramma doorlopen. Ze worden als jong gespeeld. Niet echt voorzichtig, maar er wordt zo opgeleerd dat het kaf van het koren wordt gescheiden. De zwakkeren en de dommeren vallen door deze manier van opleren al snel af. Daarna moeten ze ook als jaarling flink aan de bak, waarbij de voorkeur uitgaat naar lastige vluchten met lage snelheden. Het gaat er mij vooral om de doorzetters er uit te filteren. Die mogen blijven en gaan dan als 2 jarige de marathons op.Voor de kweek let ik wel op uiterlijke kenmerken zoals goed gebouwd, goed gespierd, goed gekleurde ogen, goed verenpak enzovoort. Maar de mand bepaalt hier de selectie.”

Tot zover Marlon Kok die tot slot aangeeft dat hij de toekomst van de duivensport niet rooskleurig inziet, maar hoopt nog lang van zijn favoriete duivenspel, de marathons te kunnen genieten.

Nico van veenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Veranderen, hoe doe je ...

Niet zo'n rare vraag, de titel van dit stuk. Ons duivenwereldje is er vol van. Er moet veranderd worden, maar ...

John Logemann

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Michel Vanlint - Duiven volop in de ...

  Het is een noodzakelijk kwaad, een gebeurtenis die zich jaarlijks herhaalt. Nieuwe pluimen, slagpennen en ...

Michel Vanlint

John Logemann - Veranderen, hoe doe je ...

Niet zo'n rare vraag, de titel van dit stuk. Ons duivenwereldje is er vol van. Er moet veranderd worden, maar ...

John Logemann

Sjaak Buwalda - Duurde eventjes -

Ja ik weet het, je hebt er even op moeten wachten voordat hier wat nieuws verscheen. Buiten het vliegseizoen staan ...

Sjaak Buwalda