De naam Gran Canaria doet bij veel duivensporters wel een belletje rinkelen. Sommigen denken dan aan de éénhoksraces die vanaf de Canarische eilanden worden georganiseerd. En anderen denken bij Gran Canaria aan de successen die daar met Nederlandse duiven worden geboekt op de veelal zware races die vanaf zee en vanuit Marokko worden georganiseerd. De Nederlandse duiven zijn er zeer gewild en verschillende Nederlandse liefhebbers verkopen regelmatig duiven aan liefhebbers op dit Spaanse eiland. Duivensport is een populaire sport op de Canarische eilanden en ook zeker op Gran Canaria. Het eiland ter grootte van de provincie Utrecht met zo’n 850.000 mensen telt 16 verenigingen met in totaal zo’n 600 duivenliefhebbers. Aangezien het eiland in doorsnede zo’n 50 kilometer is, moet er vanaf en over de zee worden gevlogen. De trainingen starten vanaf zee, op zo’n 50 kilometer van de kust. En vervolgens start de eerste wedvlucht vanaf Tenerife op een gemiddelde afstand van 110 km. De verste vlucht die op Gran Canaria wordt gevlogen is vanaf Cassablanca (de hoofdstad van Marokko) op een afstand van gemiddeld 1050 kilometer, waarvan ruim 200 kilometer over zee moet worden overbrugd.

Het is bekend dat duiven van nature niet graag over water vliegen, hetgeen betekent dat de zee een flink obstakel kan zijn op de vluchten die vanaf het vaste land worden georganiseerd. En met name bij een vlucht met wind op kop is het percentage duiven dat achterblijft op de fondvluchten soms heel behoorlijk. De fond is om die reden dan ook niet echt populair op Gran Canaria. Vooral niet bij de kleinere liefhebbers. De meeste liefhebbers spelen hun duiven op de vluchten vanaf de andere eilanden. Dit betreft afstanden van 100 tot 400 km.

Manuel Morales Perdomo

Een liefhebber die bewust wel voor de fond gekozen heeft is de 60 jarige Manuel Morales Perdomo uit het plaatsje Santa Brígida dat op 30 kilometer afstand van de stad Las Palmas ligt, midden tussen de bergen. Manuel heeft zich gespecialiseerd op de vluchten die vanaf zee worden vervlogen tot 700 km en de lange afstandsvluchten vanaf het vaste land (Marokko). Vanuit Marokko wordt er gevlogen vanuit Tan Tan 420 km, Agadir 600 km, Essaouiria 650 km, Safi 850 km, Jadida 900 km en Cassablanca 1050 km.

Om aan dergelijke afstanden en grotendeels over zee succesvol mee te kunnen doen, moet je enerzijds wel beschikken over een flinke vliegploeg om een slechte vlucht te kunnen opvangen en anderzijds heb je ook wel een speciaal taai soort duif nodig. Manuel beschikt over 90 vliegduiven en 20 kweekduiven. Zijn duiven stammen grotendeels af van de Aardenduiven van Piet de Vogel en Jan Polder. Hij is hier heel succesvol mee. Met kinderen uit rechtstreekse duiven van Piet de Vogel werden al verschillende 1e prijzen in groot verband gewonnen en ook was Manuel in 2013 kampioen van heel Gran Canaria. De fondvluchten worden in Insular verband gespeeld, dat betekent met de twee eilanden Gran Canaria en Tenerife samen. Gemiddeld gaan er op de fond tussen de 1800 en 2000 duiven mee van de twee eilanden samen. Ook wordt er nog in regionaal verband gespeeld, met alle Canarische eilanden samen. Hier spelen dan zo’n 1400 liefhebbers tegen elkaar.

Op Gran Canaria zijn de meeste gangbare duivenvoermerken wel te koop. Manuel houdt het zelf al jaren bij een standaardmengeling van Mariman/Versela Laga. Bijproducten zijn voor hem voornamelijk puur natuurlijke middelen als lookolie, appelazijn, honing en citroen. Voor wat betreft de achterblijvers geeft Manuel aan dat bij het merendeel van de liefhebbers op Gran Canaria een verliespercentage van 15/20 procent bij de ouden en meer dan 50 % bij de jonge duiven wordt ingecalculeerd. Bij hem is dat niet anders. De duiven worden jaarlijks ingeënt tegen paramixo en verder wordt er alleen medicatie verstrekt als de duiven iets mankeren.

Gran Canaria One Loft Race

Eenhoksraces vanaf de Canarische eilanden zijn erg populair, ook onder Nederlandse duivenliefhebbers. De bekendste is Derby Arona-Tenerife. Hier spelen tientallen Nederlandse liefhebbers op mee. Maar ook de Gran Canaria One Loft Race wint aan populariteit. De hokken hiervan liggen prachtig gelegen nabij de Rumstad Arucas op een flank van de Arucas-vulkaan, te midden van talloze bananenplantages. De broers Rafael en Carlos Medina Gonzales zijn eigenaar van deze hokrace. Op deze plaats runden ze eerst een handelsfirma. Rafael is 20 jaar geleden begonnen met de éénhoksraces. Eerst op kleine schaal, maar inmiddels wordt al weer 14 jaar op dit terrein de Grote Gran Canaria race georganiseerd.

In de huidige hokken is plaats voor ruim 3000 duiven. Er zijn vergevorderde plannen voor uitbreiding en daarvoor is al een stuk grond aangewezen. In april beginnen ze met bouwen. De bedoeling is om hokruimte voor 6000 duiven te creëren, maar de deelname tot maximaal 4500 duiven uit te breiden. We willen beslist veel ruimte voor de duiven. In 2016/2017 was er een deelname van ruim 1500 duiven uit 18 landen. Voor informatie over de kosten, het aantal trainingsvluchten, het vluchtprogramma en de verdeling van het te winnen prijzengeld kun je hun website raadplegen https://derby.gcolrcanarias.com  Hierop kun je ook de vluchten live volgen. Op 22 maart is de finale vlucht van 450 km.

Sinds november 2016 is de uit Wales afkomstige Mark Williams aangetrokken om de populariteit van de Gran Canaria One Loft Race te vergroten. Mark neemt zijn taak als coördinator zeer serieus. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de gezondheid van de duiven en werkt daarvoor heel nauw samen met de dierenartsen van Retford poultry ltd in Engeland. Mark is enorm gedreven en wil er zijn uiterste best voor doen dat de Gran Canaria One Loft Race een begrip wordt onder de liefhebbers van éénhoksraces wereldwijd. Mark is zich ervan bewust dat de negatieve naam die sommige hokraces hebben vanwege nonchalance met betalen, niet of laat reageren op mails, de slechte verzorging, roekeloosheid met de trainingen, enz. gemakkelijk kan overslaan naar “zijn” race. Een paar negatieve ervaringen en de deelname uit een bepaald land of regio zal snel dalen. Klantenservice staat bij hem dan ook hoog in het vaandel. Mark heeft zijn duiven waarmee hij op Wales jarenlang succesvol heeft gevlogen, meegenomen naar Gran Canaria. Met de jongen daarvan nam hij deel aan verschillende éénhoksraces, onder de naam Dyserth Lofts en sinds hij bij de Gran Canaria One Loft Race in dienst is, vliegt hij onder hun naam. Mark heeft op de zeer tot de verbeelding sprekende One Million Dollar Race in Zuid-Afrika verschillende vroege klasseringen behaald. Maar ook op andere hokraces heeft hij naam gemaakt. Zijn stam duiven is opgebouwd met de oude basis van Frans Vanwildemeersch. Dit zijn alleskunners die eerste prijzen winnen van 100 t/m 1000 km. Daarnaast heeft hij van Kees Bosua, met wie hij goed bevriend is, van al zijn toppers jarenlang jongen gehaald.

Maar ook de eigenaren Rafael en Carlos zijn bezeten van duiven. Rafael is van plan om volgend jaar met pensioen te gaan en dan meer tijd door te brengen op de hokken. Zijn belangrijkste doel is om mensen in contact te brengen met de duif in breedste zin. Zowel met de postduif als met de sierduif. Op het terrein hebben ze een aantal rennen staan met enkele tientallen rassen sierduiven. Hierbij zijn ook de voorouders van de postduif de Cariër. Daarnaast een paar Spaanse kropper rassen, meeuwensoorten, trommelduiven, krulduiven en vleesduiven waaronder de imposante Romein met een gewicht van rond de kilo en een spanwijdte van ongeveer een meter. Daarnaast hebben ze een kleine expositieruimte met allerlei duivensportatributen, als ringen, klokken, broedschalen, manden, enz. Regelmatig bezoeken schoolklassen de expositie en krijgen dan les over de evolutieleer en daarbij worden de verschillende soorten sierduiven getoond. Sierduiven waren immers voor de grondlegger van de evolutietheorie Charles Darwin een belangrijke inspiratiebron. Zijn studies van kunstmatige selectie, zoals die plaats vindt in de huisdierfokkerij (domesticatie), hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan zijn 'On the Origin of Species'. Een belangrijk deel van Darwins publicaties is dan ook gewijd aan domesticatie en huisdieren en sierduiven in het bijzonder. Dat de eigenaren van de Gran Canaria One Loft Race ruimte en tijd beschikbaar stellen voor dit educatieve element geeft aan dat hun betrokkenheid bij de duif in algemene zin groot is. Daarnaast staan ze ook open voor allerlei nieuwe ontwikkelingen als het volgen van de duiven middels de GPS ringen en wordt volop nagedacht hoe ze hun doelstelling kunnen verwezenlijken, namelijk één der beste en modernste hokraces ter wereld te worden. Mark hierover:

“De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie ten dienste van de duivensport inzetten is niet moeilijk, maar is een kwestie van gezond verstand. Dit jaar zijn we begonnen met de “duivencam" waarbij we een kleine camera op de rug van een aantal duiven hebben geplaatst. De hiermee gemaakte video’s zijn spectaculair en kunnen wereldwijd op veel applaus rekenen. Ik denk dat we met behulp van GPS meer zullen leren over het oriëntatievermogen van een postduif waardoor we grote verliezen op den duur kunnen voorkomen.” https://vimeo.com/202579439

Tot slot laat ik Carlos aan het woord. Hij is de directeur van de Gran Canaria One Loft Race. Ook heeft hij een intercontinentaal kweekstation opgezet.

“Er zijn honderden duivenliefhebbers op de Canarische Eilanden en de meesten daarvan hebben niet het geld om zelf duiven te importeren. Het nieuwe kweekstation voorziet in de vraag van die liefhebbers door hen voor een betaalbaar bedrag duiven aan te bieden uit het beste wat er in de postduivenwereld rondvliegt. En ook dragen we hiermee een steentje bij aan het behoud van de duivensport.”

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor