De kleine liefhebber die ik deze keer in mijn column aan het woord laat is Jaak Nouwen uit het Belgische Peer. Jaak benadert de duivensport echt als hobby en daar passen grote aantallen duiven niet bij. Hij heeft nogal wat hokruimte maar het merendeel daarvan staat al jaren leeg. Op dit moment heeft hij slechts 21 duiven in totaal. Toch leverde hij in het verleden mooie prestaties. Zo won hij o.a. een 1ste provinciaal Pau, een 1ste Nationaal Pau, een 2de provinciaal en 4de interprovinciaal Jarnac, een 2de provinciaal en 2de interprovinciaal St.-Vincent en twee maal een 5de provinciaal Brive. Hij was ook eenmaal kampioen fond van de KBDB-Limburg en speelde in 2015 voortreffelijk op Barcelona. Jaak heeft altijd een duidelijke, uitgesproken en rechtlijnige mening die veel liefhebbers niet (willen) begrijpen en soms kwaad bloed zet. Omdat hij herhaaldelijk in conflict kwam met het in zijn ogen ouderwetse en dictatoriale optreden van de Belgische bondsleiders en een paar keer op het matje geroepen werd, speelt hij onder de naam van zijn vrouw Alfonsine Hanot.

In zijn regio is hij heel bekend omwille van zijn standpunten en zijn inspanningen voor de promotie van de duivensport. Hij gaf veel lessen over duiven op scholen en bij volwassenen. Op grote schaal is hij vooral bekend door zijn rubriek “Tips van de maand” in Duifke Lacht en het Franstalige Pigeon Rit. De meeste van zijn bijdragen worden ook gepubliceerd in het Duitse bondsblad. Hij schreef ook twee boeken: “Duivensport als hobby” en “Wat vrouwen niet (mogen) weten over de duivensport”. Beide boeken zijn uitverkocht.

Jaak is 81 jaar en is al 70 jaar duivenliefhebber. Als schrijver kruipt hij altijd in de huid van de gewone man. Hij is niet tegen grote hokken, maar zet zich af tegen de overdreven commercialisering van de duivensport.

“Ik verdedig de duivensport als een echte hobby voor gewone mensen met een bescheiden of gewoon loon of pensioen. Tegenwoordig is postduiven houden veel te duur geworden voor tal van gewone mensen en dreigt de duivensport een hobby te worden voor een welgestelde elite.”

Jaak heeft jarenlang gekozen voor de grote fond. De belangrijkste reden voor deze keuze was, dat hij van mening is, dat de duivensport geen overdreven belasting mag worden voor zijn gezin. Jarenlang speelde hij niet meer na 31 juli, zodat er nog genoeg tijd overbleef voor vakantie en uitstapjes met het gezin in de zomermaanden.

“Ik wil echt geen slaaf worden van mijn duiven en ook genieten van mooie dingen buiten de duivensport”.

Met het ouder worden wordt het fondspel hem stilletjes aan te zwaar en daarom wil Jaak het vizier gaan verleggen naar de vitesse.

“Het inkorflokaal ligt bij fondspel verder van huis, het lange wachten en het vaak pas ’s avonds laat de klok lichten, dat alles valt me steeds zwaarder. Ik ga daarom nog beperkt fond spelen met mijn fondduiven die ik nog heb en er niet meer mee kweken. Ik schaf me 10 jonge snelheidsduiven aan van het kweekstation Natural. Elk van mijn 7 kleinkinderen krijgt een jonge duif die op mijn hok blijft zitten en waarmee ik vitesse ga spelen. Ik richt een kampioenschap in tussen mijn kleinkinderen. Op die manier wil in de duivensport beter bekend maken bij mijn kleinkinderen en hun vrienden.”

Jaak is in verschillende opzichten een liefhebber die door profs en semiprofs binnen de duivensport moedwillig als ouderwets wordt getypeerd, terwijl hij feitelijk ook heel modern is in zijn opvattingen. Iedereen weet dat de duivensport bedreigd wordt door een te veel aan medicatie, maar bijna iedereen blijft volop kuren. Jaak kiest radicaal voor duivensport zonder medicatie:

“Mijn duiven krijgen al jaren geen medicatie meer, ik geef dus nooit iets tegen dikke koppen, het geel, enz. Het grootste plezier in mijn hobby is prijs spelen zonder medicatie. Men jut de liefhebbers op en geeft ze het idee dat succes alleen maar te bereiken is door de duiven vol te proppen met energiemiddelen, bezoeken aan de dierenarts en medicatie.”

In zijn columns geeft Jaak meermaals aan, dat de liefhebbers zich op een hellend vlak begeven door hun duiven gezond te houden met medicatie.

“Het is veel doeltreffender om duiven te verwijderen die zonder te kuren niet gezond kunnen blijven. Eén duif verwijderen is beter en goedkoper dan al je duiven te kuren. Jonge duiven moeten hun eventuele kinderziektes op eigen kracht overwinnen.”

Is het ouderwets of modern als je je duiven eerder verse groenten voorschotelt dan je duiven met allerhande bijproducten vol te stoppen?

“Groenten zijn vooral nuttig in de kweekperiode. Jonge duiven en kwekers eten graag groenten, omdat hun lichaam daar naar vraagt. Blijkbaar zit er in groenten iets wat ze niet vinden in de flesjes en poeders die door diverse fabrikanten worden aangeboden.”

Jaak is erg bezorgd over de toekomst van onze hobby. Hij schrijft:

“De duivensport van tegenwoordig trekt bijna geen mensen meer aan. Wie met de duivensport wil beginnen zal moeilijk zijn weg kunnen vinden. Als je alleen een paar duifjes om het huis hebt en niet elke week wilt of kunt meedoen, dan word je niet serieus genomen. Gewone liefhebbers met een paar duiven hebben het erg moeilijk in de hedendaagse duivensport. Grote hokken kunnen met meer duiven deelnemen aan wedstrijden dan kleine hokken, zodat goed spelende kleine hokken zeer moeilijk kunnen opvallen op de uitslag. Beginnelingen en werkende mensen moeten het opnemen tegen profs en semi-profs. Medische begeleiding door een dierenarts is doorgaans veel te duur voor liefhebbers met een bescheiden pensioen of bescheiden maandloon. Goede voedingssupplementen en medicamenten kosten meer dan een gewone beurs kan betalen. Vooral het fondspel is veel te duur voor gewone liefhebbers.”

Jaak is van mening dat het plezier in de duivensport voor een heel groot deel bij de liefhebber zelf begint.

“Om als kleine liefhebber overeind te blijven moet je eerst en vooral naar jezelf kijken. Verzorg je je duiven wel zoals dat hoort in de moderne sportbeoefening? Besef je, dat niet allerlei middeltjes uit flesjes en doosjes de basis van behoorlijke resultaten zijn, maar wel gezonde duiven? Hoe zit het met je eigen procent prijzen? Als je niet over voldoende geld beschikt voor veel duiven, voor een prima duivenhok, voor medische begeleiding en voor goede voedingssupplementen, dan moet je minder duiven houden en je verzoenen met minder prijzen en minder kopprijzen dan zij die veel meer duiven en veel meer geld hebben. Procentueel kan je zo misschien veel beter spelen dan de zogenaamde groten. Met minder duiven die je beter verzorgt en strenger selecteert, kan je als kleine en gewone liefhebber ook zonder medische begeleiding en zonder veel voedingssupplementen behoorlijk spelen.”

Jaak stelt vast, dat zijn artikels veel en graag gelezen worden, ook door zijn tegenstanders. Veel tegenstanders vertellen hem, dat ze niet akkoord gaan met zijn standpunten, maar zijn artikels toch altijd lezen, dikwijls als eerste artikel als Duifke Lacht in de brievenbus valt. Misschien zit er achter zijn woorden een droom die velen wensen maar niet durven realiseren.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Een stormachtig weekend'. - Evelien's ...

Het afgelopen weekend was er de storm CIARA. Voor de zondag betekende dat zoveel mogelijk binnenblijven, op de bank ...

Evelien's Journaal

Wakker in een vreemde wereld - John ...

Kwam de vorige blog vanaf Fuerteventura, Canarisch eiland voor de Afrikaanse kust, deze keer zit ik weer gewoon met ...

John Logemann

Rust in de tent - John Logemann -

Tijd om weer eens wat woorden bij elkaar te typen. Weinig gelegenheid gehad. Hectisch is nogal zacht uitgedrukt, ...

John Logemann

COLUMNS

Gouden Duif - Ad Schaerlaeckens

  Gouden Duif  (14-02-2020) Morgen, zaterdag, dus Gouden Duif viering. Het zal er een zijn zonder ...

Ad Schaerlaeckens

De tweede ronde, de tweede ronde - ...

  De volgende storm komt eraan, we vergaan. Typisch dat zo'n eerste storm het hele land in rep en roer zet, ...

Sjaak Buwalda

Nico van Veen over - Rieks Lonsain – ...

Het onderwerp “toekomst van de duivensport” is blijkbaar een goed onderwerp om lezers te trekken van ...

Nico van Veen