De titel van mijn column over dit onderwerp is vanaf heden “Beginners” zonder de toevoeging “bij de sport houden”.  Dat is met reden.  Een paar jaar geleden schreef ik dat ik rustig zou doorgaan met water naar de zee dragen als ik daarmee maar een aantal liefhebbers voor de sport kon behouden. Dit uitgangspunt  heb ik inmiddels laten varen. Enerzijds is dat omdat vanuit de coaching-gedachte het veel effectiever is om de liefhebber zoveel mogelijk zelf te laten doen en alleen over zijn schouder mee te kijken en zo nodig bij te sturen. Daarnaast is het aantal vaste klanten toegenomen tot zo’n 100 liefhebbers en is het soms woekeren met de tijd omdat ik naast de-duivencoach.nl nog een volledige baan heb. Het is dan wel wat wrang wanneer ik er dan (meestal later) achter kom, dat de tientallen uren die ik bijvoorbeeld in een koppeladvies heb gestopt, verspilde tijd is geweest. De betreffende liefhebber heeft dan  vrijwel geen enkel koppel zo gezet als dat ik heb beredeneerd, of heeft al zijn jongen hier uit verkocht.

Dan haal ik meer voldoening met het op de rails zetten van beginnende liefhebbers die mijn adviezen wel opvolgen en steek ik daar ook liever meer tijd in. Hoewel een aantal beginnende liefhebbers die ik een paar jaar geleden heb geholpen in het zadel te klimmen inmiddels toch ook al weer gestopt zijn.  Dit heeft ook met de tijdsgeest te maken. Succes moet snel komen, anders geeft men het gauw op.

Recent kwam er weer een beginner op mijn pad. Dit keer was dat de 64 jarige Anno Sportel uit Hardenberg. Anno heeft al vanaf zijn 10e jaar sier- en postduiven, maar de postduivensport was voor hem tot vorig jaar een ver van zijn bed show. Totdat hij er op een zaterdagavond plotseling achter kwam dat hij geen duivenvoer in huis had en hij besloot om een duivenliefhebber die in de buurt woont om voer te vragen. Die liefhebber was Kees Jellema en deze maakte van deze gelegenheid gebruik om de postduivensport te promoten bij Anno en hij had succes. Een paar dagen later stond Kees bij Anno op de stoep met een zestal jonge duiven en daarna ging alles in een soort van stroomversnelling. Hij werd lid van de “Snelle Wieken”, het oude hok werd vervangen door een nieuw en de duiven die hij had (voornamelijk witte postduiven) werden op een paar na weg gedaan. Helaas waren de zes jonge duiven al weg voordat het nieuwe hok gereed was. Ze draaiden net hun eerste rondjes om het hok toen er op en zondagochtend een grote koppel duiven over kwam en ze daarin terecht kwamen.  Hij heeft er nooit meer wat van gezien of gehoord. Maar inmiddels staat het nieuwe hok van 1.70 bij 4,75 m. met 3 afdelingen er wordt dit bevolkt door 36 duiven.

Net als alle andere nieuwe duivensporters die in mijn column aan het woord zijn geweest, geeft ook Anno aan dat de duivensport niet eenvoudig is om te leren. 

“Je komt zo ontzettend veel nieuwe zaken tegen. Het begon al met de inrichting van het hok. Broedbakken, loketten, in/uitvliegraampjes, verluchting, spoetnik, enz. En toen er duiven in het hok zaten kwamen meteen de volgende vragen; hoe train je de duiven en wanneer, hoeveel en wat voer je aan je duiven. Wat moet je doen om ze gezond te houden en in conditie te krijgen voor de vluchten? Om antwoorden op deze vragen te krijgen heb ik een boekje gekocht en ben wat gaan googelen en natuurlijk ook veel gaan praten met de leden van de vereniging.”

Anno geeft met het voorgaande tevens aan dat het een enorme tijdsinvestering betekent om zich die kennis eigen te maken. Dit aspect werd al eerder ook door onder andere Frank van den Dragt als grootste struikelblok ervaren. Anno is per 1 oktober met vervroegd pensioen zodat voor hem dit probleem niet zo speelt. Maar feit blijft wel dat hij zijn weg moet zien te vinden in het doolhof dat duivensport voor beginners vaak is.

“Gelukkig kan ik er nu wat meer tijd in steken. En dat is beslist nodig. Van verschillende clubgenoten krijg ik veel informatie. Iedereen is bereid om je vragen te beantwoorden en je met raad en daad bij te staan. Dat vind ik wel heel fijn. Wel moet ik erg wennen aan het vakjargon.  Ik hoorde allerlei begrippen waar ik niets van snapte en alles moest ik vragen. Ik noem hier bijvoorbeeld begrippen als Fond, Mid-fond, Vitesse. Wist ik veel! En ook begrippen als een Asduif, Olympiade, natour, taartvluchten, afslaan, klok met antenne? Enz. enz. enz. Het was voor mij allemaal abracadabra. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd, maar er blijven steeds weer nieuwe vragen komen.”

Veel lezers van het bovenstaande, waarvan de meesten al tientallen jaren duiven bezitten, kunnen zich meestal nauwelijks voorstellen dat beginners met dit soort basale vragen worstelen. Zij zelf breken eerder hun hoofd over de mogelijke geheime middeltjes en medicamenten die de kampioenen volgens hen welhaast zeker moeten gebruiken, zoals ik vaak hoor en lees. Het is daarom ook niet vreemd dat beginners als Anno met veel van de goedbedoelde adviezen van deze categorie liefhebbers dikwijls weinig kunnen. Feitelijk kan een beginner niet zonder mentor zoals ik al eerder heb vastgesteld. En dan het liefste een mentor in de vorm van een door de wol geverfde melker die zijn sporen in de duivensport heeft verdiend.  Aan Kees Jellema kan Anno zeker een goede mentor hebben. Hij heeft Anno geadviseerd om pas met de natour mee te gaan vliegen en dat ging best redelijk. “Ik heb met de na-tour meegevlogen.

Dat was best spannend. Ik begon met zeventien duiven, waarvan er nu, na 7 vluchten nog 13 over zijn waarmee ik volgend jaar kan vliegen.  Blij was en ben ik elke keer als de duiven weer thuiskomen. Want voor mij is het in eerste instantie het belangrijkste, dat ze terugkomen. Andere ambities of wensen heb ik nog niet. Natuurlijk is het mooi als jouw duif ook nog in de prijzen valt of ergens op een goede plek op de uitslaglijst staat, maar dat is niet wat ik op dit ogenblik het voornaamst vind. Of ik straks ook goede resultaten ga krijgen? Ik verwacht het niet, want er zijn binnen onze vereniging een aantal zeer ervaren liefhebbers waar ik tegenop moet boksen. Zij willen mij wel veel leren, maar ik ben toch zelf degene die er voor moet zorgen dat de duiven, het hok en de verzorging dusdanig zijn dat ik ook een kans ga maken. Het zal nog wel een aantal seizoenen duren voor ik mezelf een ervaren duivenmelker mag noemen. Hulp en adviezen kan ik van alle leden van onze vereniging voldoende krijgen, maar al die informatie moet bij mij “landen” en zal ik om moeten zetten naar handelen. Gelukkig heb ik een echtgenote die me niet afremt in het beoefenen van m’n hobby’s. Wel heeft zij de eis dat het niet zodanig wordt dat het ons leven gaat bepalen. Wij willen ook leuke dingen samen kunnen gaan doen. Dan moet en mag het nooit zo zijn dat de hobby’s van een van ons beiden dat in de weg staat. Ik zie wel of het echt iets voor mij is. Drie jaar ga ik het proberen en dan zien we wel weer”.

Recent heeft Anno een paar late jonge jongen uit de beste duiven van Bert Bloemert uit Staphorst gekregen en ook  de gebroeders Leideman hebben hem een paar duiven toegezegd. Dat zijn niet de minste liefhebbers van afdeling 10, dus wat mij betreft kan Anno zijn duivensport toekomst zonnig tegemoet zien. Ik wens hem veel succes voor het komende kweek en vliegseizoen en hoop dat hij de smaak te pakken krijgt en duivenliefhebber blijft.

Nico van VeenIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Finale Derby Arona Tenerife / grandioos ...

Zondag 5 juli was het dan eindelijk tijd voor de grootse finale van de Derby Arona Tenerife. 541 gevleugelde strijders ...

Sjaak Buwalda

Opnieuw - Ad Schaerlaeckens -

   Ik kan me voorstellen dat het gaat vervelen als je bijna wekelijks en dat jaar in jaar uit moet lezen ...

Ad Schaerlaeckens

Weer enorm - Ad Schaerlaeckens -

Hoe fraaier het weer, hoe slechter het is voor de sport. En gisteren 20 juni was het uitermate fraai weer met bijna ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor